Cărbunele de la Berbeşti ÔÇô furat ca în codru

luni, 4 septembrie 2006

Cărbunele de la Berbeşti – furat ca în codru

La Berbeşti se fură cărbune ca în codru. Cu toate acestea, autorii nu pot fi reţinuţi şi nici pedepsiţi mai mult decât printr-o simplă sancţiune contravenţională, deoarece poliţiştii nu pot stabili cu exactitate care sunt locurile de unde se fură cărbune, pentru a stabili a cui este responsabilitatea. O asemenea situaţie nu mai este întâlnită decât în cazul prostituatelor, care sunt plimbate cu maşina la poliţie, sau li se dă o amendă pe loc atunci când sunt prinse în parcări, după care îşi reiau liniştite activitatea.

Raziile – singura modalitate de depistare a hoţilor de cărbune

Singura modalitate pentru a depista hoţii de cărbune este cea a organizării raziilor pe şosele, pentru depistarea maşinilor cu care este transportat ilegal. În această perioadă poliţiştii din comunele aflate în apropierea exploatărilor miniere sunt în alertă, deoarece sunt zeci de persoanele care transportă ilegal cărbune, pentru a-şi face aprovizionarea pentru iarnă. Majoritatea fac rost de cărbune de la Berbeşti, dar sunt aproape imposibil de pedepsit legal. „Este o situaţie foarte ciudată. Ei pot face rost de cărbune din mai multe părţi. Există două exploatări, la Copăceni şi Cernişoara, care sunt în conservare în prezent, aşa că nu le păzeşte nimeni. Ei merg acolo şi sapă, iar la câţiva metri găsesc cărbune. De asemenea, la Jigăi, în comuna Sineşti ajunge o bandă transportoare care aduce stratul de deasupra pământului, luat pentru decopertare şi unde este de asemenea foarte mult cărbune. Sunt unii care stau acolo, când banda aruncă pământul şi aleg cărbunele. Sigur că există şi posibilitatea să fie furat, din zona gării, din vagoane sau de la Exploatarea Minieră, dar acelea sunt zone păzite. Atâta timp cât nu sunt prinşi în flagrant nu avem de unde să ştim dacă fură sau nu cărbunele pe care îl transportă!” – a precizat subcomisarul Marcel Sărdaru, de la Poliţia Vâlcea.

11 tone de cărbune - confiscat în două zile

În ultimele două zile poliţiştii vâlceni au confiscat în jur de 11 tone de cărbune pe şoselele Vâlcii. În noaptea de 30 spre 31 august ofiţerii şi subofiţerii de la Berbeşti au efectuat o razie pentru depistarea celor care fură de la Exploatarea Minieră Berbeşti. Au fost depistaţi astfel Gheorghe Anghel, din Bălceşti, care transporta fără forme legale 1200 de kilograme de cărbune şi  mai mulţi localnici, din Berbeşti, respectiv Ionuţ Bălteanu, din Berbeşti – 1000 de kilograme, Bogdan Petrică - 1000 de kilograme, Vasile Petrică – 1000 de kilograme, George Popa, din Berbeşti – 1200 de kilograme, Petre Ciobanu – 1000 de kilograme. Cărbunele a fost confiscat iar autorilor li s-au aplicat amenzi contravenţionale, conform Legii 12/1990 republicată. O altă acţiune, care a fost organizată la Bălceşti a avut acelaşi succes. Astfel, patru bărbaţi au fost amendaţi. Gabriel Ionescu, din Sineşti transporta cu autoutilitara marca TV cantitatea de 800 de kilograme de cărbune (lignit); Dan Popescu, din aceeaşi localitate, care transporta cu autoturismul marca Dacia 1307 500 de kilograme de cărbune, Dragoş Barcan, din Berbeşti, care avea în Aro cantitatea totală de 3000 de kilograme de cărbune şi Aurelian Constantin, din  Sineşti, care transporta cu Dacia 1306 1000 de kilograme de lignit. Întreaga cantitate de cărbune a fost confiscată pe bază de proces verbal şi pusă la dispoziţia Primăriei Bălceşti. De la administraţia locală cărbunele a fost predat Şcolii Generale Otetelişu, pentru a fi folosit de la începutul anului şcolar. Poliţiştii de la Copăceni l-au depistat şi ei pe Dorin Bârsan, din Berbeşti, care transporta cu autoutilitara personală 300 de kilograme de cărbune fără documente de provenienţă. Cărbunele a fost confiscat, iar autorul sancţionat conform Legii 12 / 1990. O amendă de 200 de lei noi va trebui să plătească şi Constantin Vicşoreanu, din Berbeşti, care transporta 700 de kilograme de cărbune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe