Animale, nu oameni! Zeci de sesizări la Protecţia Copilului Vâlcea:
În ultimele săptămâni, la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Drepturilor Copilului Vâlcea au fost înregistrate zeci de sesizări din partea mai multor minori vâlceni care au reclamat faptul că sunt maltrataţi de părinţi sau de rude şi au cerut sprijin. În ultima perioadă mai mulţi copiii au fost luaţi de lângă părinţi şi internaţi în centre speciale de îngrijire pentru că trăiau în condiţii improprii sau erau maltrataţi de părinţi. În ultima lună la Direcţia de Asistenţă Socială au fost soluţionate nu mai puţin de 36 de petiţii, inspectorii sociali deplasându-se la faţa locului pentru anchetarea cazurilor respective. Dintre aceste solicitări un caz nu a putut fi soluţionat din lipsa informaţiilor necesare, iar două situaţii făceau referire la abuzul fizic asupra copilului. Au fost şi situaţii în care s-a constatat că, pe lângă lipsa mijloacelor materiale, exista şi o neasumare a drepturilor părinteşti datorată, în mare parte, gradului redus de educaţie.
Preşedintele Băsescu a pus autorităţile la treabă în cazul a patru minori crescuţi în condiţii inimaginabile
Recent, patru copiii au fost luaţi de lângă mama lor, din comuna Câineni deoarece trăiau în condiţii mizere. Copiii, care au vârste cuprinse între 6 şi 15 ani au ajuns în vizorul inspectorilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului la începutul lunii iulie. Cazul a fost semnalat iniţial de preşedinţia ţării, după o cerere de ajutor financiar făcută de tatăl copiilor. Acesta s-a plâns de faptul că avea în îngrijire 10 odrasle în condiţiile în care era bolnav de cancer. Bărbatul solicita bani pentru renovarea locuinţei şi spunea că până şi energia electrică îi fusese sistată deoarece nu plătise serviciul al timp. Reprezentanţii de la Protecţia Copilului s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că doar cinci copii dintre cei 10 erau minori, ceilalţi fiind căsătoriţi. Mama copiilor nu a putut fi găsită însă la domiciliu şi s-a stabilit că aceasta nu se interesa prea mult de soarta micuţilor. « La locuinţa respectivă am găsi numai doi copii atunci când am descins acolo. Tatăl murise, iar mama lor nu a putut fi găsită nicăieri, deoarece lucra cu ziua. Condiţiile de locuit erau sub orice critică. Cei cinci copii împreună cu mama lor locuiau într-o singură cameră, insalubră, aflată în ruină. Soba se dărâma, acoperişul era improvizat cu carton şi nailon; geamurile, pardoseala, grupul sanitar nu existau şi era mizerie peste tot. Haine murdare erau împrăştiate peste tot, iar mirosul de fecale era pregnant» - a spus inspectorul şef al compartimentului de Asistenţă şi Sprijin pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului, Lavinia Antonescu. Copiii nu aveau nimic de mâncare şi nici nu erau înscrişi la medicul de familie din zonă. Deşi reprezentanţii Primăriei din localitate s-au oferit să o ajute pe mamă să obţină un ajutor social eforturile lor s-au dovedit a fi zadarnice, deoarece mama copiilor nu a depus actele necesare. În aceste condiţii s-a dispus măsura plasamentului copiilor în regim de urgenţă, pentru ca micuţii să poată fi şcolarizaţi. Fata cea mare, de 17 ani nu mai poate fi încadrată însă în nici un sistem de instruire şcolară. Mama copiilor nu s-a prezentat nici măcar la Tribunal, atunci când a fost chemată să-şi dea acceptul pentru plasarea copiilor ei, iar acum îi va mai putea lua acasă doar dacă face dovada că are cu ce să-i întreţină.
Un copil de 11 ani şi-a îngrijit fraţii mai mici ca un tată
Alţi doi copii au fost daţi în grija statului în comuna Şuşani – Vâlcea, deoarece nu avea cine să îi îngrijească. Asistentul primăriei din localitate a sesizat faptul că doi minori rămăseseră singuri acasă, deoarece mama lor se afla la penitenciar, iar tatăl era plecat de acasă de mai multe zile. Asistenţii sociali au găsit un băieţel de 1,5 ani şi o fetiţă de trei ani care locuiau în condiţii improprii, într-o casă din lemn şi chirpici, cu două camere insalubre, nepardosite, cu mobilier dărăpănat şi în condiţii insalubre. Cei doi copii fuseseră lăsaţi în grija fratelui cel mare, de 11 ani, care fusese lăsat de tatăl lui singur cu micuţii. Băiatul locuise până atunci la bunica sa, în comuna Roşiile, dar fusese luat de tatăl său de la şcoală şi pus în situaţia de a-şi îngriji fraţii. Impresionant este în acest caz faptul că fratele mai mare şi-a luat sarcina de « părinte » în serios, având grijă de cei doi fraţi ai săi, în timp ce făcea şi treburile gospodăreşti.
Copil de şase luni înfometat de propria mamă
Un alt caz a fost semnalat de medicii de la secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Ei au observat că un copil de şase luni, care era internat cu regularitate în spital după ce se îmbolnăvea lua în greutate, iar atunci când medicii îl trimiteau acasă starea sănătăţii se înrăutăţea. Până la urmă medicii şi-au dat seama că problema de sănătate a micului era de fapt aceea că el era hrănit necorespunzător de mama lui, care nu îi acorda nici atenţia cuvenită. Paradoxal, femeia mai avea în grijă trei copii – doi gemeni de 5 ani - rezultaţi din relaţia cu actualul concubin, precum şi un băiat de 7 ani dintr-o relaţie anterioară. Nici în cazul celor trei copii mai mari situaţia nu era mai bună, deoarece erau subnutriţi şi nu aveau o dezvoltare corespunzătoare vârstei, deşi veniturile părinţilor erau suficiente pentru a-i întreţine. Şi în acest caz locuinţa copiilor arăta ca după război, insalubră şi neracordată la reţeaua de energie electrică. De asemenea, geamurile lipseau parţial, iar acoperişul era improvizat. Copiii nu aveau nimic de mâncare atunci când echipa de la Protecţia Copilului a descins la faţa locului, la Drăgăşani. Cazul este monitorizat în continuare, deoarece părinţii nu au fost de acord să-şi dea copiii în grija statului, dar, în cazul în care nu remediază situaţia şi aceşti copii ar putea fi instituţionalizaţi.
Tatăl violent şi-a băgat copilul în spital
Direcţia de Asistenţă Socială Vâlcea a fost sesizată în legătură cu un alt caz de abuz fizic asupra unei minore de zece ani. La baza acestei sesizări a fost o profesoară a fetei, care a observat vânătăile de pe corpul ei. A fost necesară internarea fetiţei la Spitalul Judeţean de Urgenţă timp de şapte zile, după ce aceasta suferise un traumatism cranio-facial acut închis şi un hematom la obrazul drept. În momentul când asistenţii sociali s-au deplasat la domiciliul elevei nu era nimeni acasă. Reprezentanta Direcţiei, Lavinia Antonescu a spus că tatăl fetiţei devenea violent după ce consuma alcool şi îşi maltrata atât soţia, cât şi copiii. El nu a recunoscut însă acest lucru în faţa autorităţilor. Şi fratele fetiţei bătute fusese internat la spital după ce se intoxicase cu alcool după o seară de distracţie la discotecă. În total sunt patru copii în familie, cu vârste cuprinse între şase luni şi 11 ani, care sunt cazaţi la Ioneşti. Şi acest caz este monitorizat în continuare, în colaborare cu Primăria Ioneşti. Tatăl nu a recunoscut că îşi agresa copiii.
Preferă să fie bătut de tatăl vitreg decât să o părăsească pe mama sa
O altă sesizare priveşte un copil de 14 ani din Râmnic abuzat de concubinul mamei sale – conform declaraţiei unei rude. Concluzia anchetei efectuate la Direcţia pentru Protecţia Copilului a fost că violenţa tatălui se datora faptului că băiatul nu îndeplinea întotdeauna sarcinile ce-i reveneau în gospodărie şi faptului că nu învăţa bine. Mama copilului se teme să intervină în momentul în care copilul său este lovit sau jignit de concubin, pentru a nu fi agresată şi ea. În acest caz copilul a spus că nu vrea să fie despărţit de mama sa, astfel că familia este monotirizată în continuare, în speranţa găsirii unei soluţii favorabile.
Taţii se descurcă mai greu cu îngrijirea copiilor
În cazul în care mamele sunt plecate în străinătate la muncă taţii nu se descurcă de cele mai multe ori cu creşterea copiilor, fapt care a dus la depunerea unor reclamaţii, provenite mai ales de la medicii de familie, care au constatat că astfel de copii, lăsaţi în grija taţilor sau a bunicilor nu erau bine îngrijiţi. Marea majoritate a micuţilor suferă de afecţiuni de natură respiratorie, dar şi de alte boli datorate faptului că nu sunt bine îngrijiţi. Numai cazurile extreme au fost raportate la Protecţia Copilului.
Web Design by DowMedia