PSD Vâlcea, mai sărac cu 8 primari
Cîlea acuză Puterea că i-a şantajat primarii
• cel puţin doi ex primari pesedişti ar putea fi acţionaţi în instanţă de organizaţie
10 august. Zi norocoasă pentru unii, dată fatidică pentru alţii. Până la acest termen, toţi aleşii locali au fost nevoiţi să decidă la ce formaţiune politică vor rămâne pentru următorii doi ani. Şi în Vâlcea, aleşii au completat declaraţiile de apartenenţă politică, în funcţie de credinţa într-o anumită doctrină, de loialitate sau pur şi simplu de propriile interese. Nu au lipsit acuzele de tot felul. Cei care au ales să plece de la partidele care i-au consacrat au fost acuzaţi de oportunism, sau chiar au fost scuzaţi de foştii lor şefi.
Cu adeziunea la alţii, cu sufletul la PSD
Deşi sărăcit de o parte din aleşi, PSD Vâlcea nu a înregistrat pierderi foarte mari. Astfel, dacă în 2004 organizaţia cuprindea 46 de primari, 28 de viceprimari şi 395 de consilieri, la 10 august 2006 mai avea doar 38 de primari, 27 viceprimari şi 364 de consilieri locali. În ceea ce priveşte consilierii judeţeni, numărul acestora s-a redus de la 13 la 10, în doar doi ani de mandat. Aşadar, PSD Vâlcea a pierdut 8 primari, un viceprimar, 31 de consilieri locali şi 3 consilieri judeţeni. Trei dintre primari care au ales să părăsească PSD au luat această hotărâre cu mult înaintea datei de 10 august. Este vorba despre prim gospodarii Ion Buşagă (Berislăveşti), Ştefan Aurel (Berbeşti) şi Alexandrina Ivancu (Livezi), care au ales să se înscrie în Partidul Conservator. Noii plecaţi sunt primarii din Băile Olăneşti (Viorel Cioteanu) şi Sălătrucel (Dumitru Drăghici); primul a plecat la PD, cel de-al doilea la PNL. Trei dintre cei care părăsit PSD, au ales să rămână independenţi. Este vorba de Dumitru Pirneci (Dănicei), Ion Mateescu (Stoeneşti) şi Velcu Istocescu Tudor (Stroeşti).
Preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că asupra majorităţii celor care au părăsit fostul partid de guvernământ, s-au făcut presiuni de către actuala putere, nedorind însă să facă precizări în privinţa politicienilor Puterii care au exercitat presiunile cu pricina. Cîlea a mai spus că asupra primarului din Stroeşti, Velcu Istocescu Tudor a fost exercitată o adevărată acţiune de şantaj. Potrivit liderului PSD, primarul şi-a manifestat temerea că fiul său, recent intrat la SRI, ar putea rata admiterea la facultate dacă el nu renunţă la PSD. „În orice caz, unii dintre primarii pe care i-am pierdut mi-au spus că au rămas cu sufletul la PSD şi că se vor întoarce cu ocazia alegerilor. Ei au acceptat să plece doar ca urmare a presiunilor şi ameninţărilor; eu nici măcar nu-i consider plecaţi. În ceea ce-i priveşte pe consilieri, cea mai mare parte dintre aceştia lucrează în învăţământ şi le-a fost teamă că-şi vor pierde catedrele. De aceea au plecat din partid”, a declarat liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea. De teamă că cineva i l-ar putea fura din biroul de la Consiliul Judeţean sau din cel de la sediul partidului, Ion Cîlea şi-a luat acasă dosarul cu originalele declaraţiilor de apartenenţă politică. Acesta a mai motivat plecarea aleşilor prin aceea că respectivii au dorit să-şi îndeplinească promisiunile făcute comunităţilor care i-au ales în 2004, iar singura cale prin care acest fapt se putea realiza era înscrierea acestora în partidele aflate la putere.
Edilii ar putea fi acţionaţi în instanţă
Ion Cîlea nu exclude nici posibilitatea acţionării în instanţă a cel puţin doi primari care au părăsit PSD. Este vorba de edilii din Băile Olăneşti şi Sălătrucel care, în opinia preşedintelui organizaţiei vâlcene a PSD, „nu au fost deloc cooperanţi”. O hotărâre definitivă în acest caz va fi luată la sfârşitul lunii august, când toţi preşedinţii de organizaţii judeţene se vor întâlni cu conducerea centrală a partidului.
Octavian HERŢA
Web Design by DowMedia