Mariana şi Sorin Târcă, sfinţi de Olăneşti-Sat

joi, 15 iunie 2006

Mariana şi Sorin Târcă, sfinţi de Olăneşti-Sat

Inventat de către conducătorul Uniunii Sovietice, Nichita Hruşciov, termenul de cult al personalităţii  (venerarea excesivă a unei persoane, aflate în viaţă) îmbracă, uneori, formele cele mai hilare. Nu o dată, în acest „păcat” cade şi biserica, prin complicitatea preoţilor şi a celor care contribuie la restaurarea lăcaşelor de cult (încălcându-se, pe alocuri,  legea monumentelor istorice) ori la zidirea de biserici, încălcându-se legea bunului gust.

Nemurirea,  pentru 10 milioane

Un  astfel de caz este cel al bisericii monument  istoric, Sfinţii Arhangheli  Mihail şi Gavrilă, din Olăneşti- Sat, unde, pe unul dintre pereţi, o pictură de un prost gust desăvârşit, o înfăţişează pe handbalista Mariana Târcă şi pe soţul său, Sorin. Potrivit localnicilor, în urmă cu aproximativ zece ani, biserica, avea nevoie de restaurare, numai că nu existau fonduri. Cum pe aceeaşi uliţă, locuiau socrii Marianei Târcă, aflată, pe atunci, în culmea gloriei,  s-a făcut apel şi la contribuţia sa.  Donaţia de  zece milioane de lei a lăsat cu gura căscată întreaga comunitate iar pentru ajutoru-i preţios, familia Târcă a primit, drept mulţumire, „nemurirea” de pe peretele din stânga, din  interiorul bisericii, un gest care se cuvine ctitorilor, însă nu şi în cazul bisericilor monumente istorice, aşa cum este cea din Olăneşti -Sat .

Episcopia intervine

 După ce că e ilegală, pictura care se opinteşte să-i înfăţişeze pe soţii Târcă, este şi caraghioasă. Îmbrăcată cu haină gen Allain Delon, de culoare roz, în „tendinţele” vremii, cu o frizură caraghioasă, Mariana ţine o cruce  în mână, ajutată şi de Sorin,  evlavios- nevoie mare, şi înţolit  cu  costum de cârciumar,  ieşit la târgul de duminică.  Cei doi ar fi greu de recunoscut, însă îi salvează o plăcuţă cu menţiunea: „Mariana şi Sorin Târcă, binefăcătorii acestui sfânt locaş”. Episcopia Râmnicului,  recunoaşte că  există parohii în care preoţii scapă de sub control şi mai încalcă, pe ici pe acolo, canoanele şi încearcă să remedieze astfel de abateri.  În urmă cu câteva luni,  Sinodul a dat o recomandare să fie trecuţi în pisanii doar aceia care au contribuit cu peste 50% din valoarea bisericii ori a  picturii, în condiţiile în care există şi picturi care depăşesc 500 milioane lei, o măsură menită să diminueze astfel de fenomene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe