Directorul Gogîrnoiu este victima unor înscenări ordinare

joi, 15 iunie 2006

 Campanie de presă murdară!

Directorul Gogîrnoiu este victima unor înscenări ordinare

În ziarul central „ Avocatul tău”, aflat la a patra apariţie, au apărut nişte articole acuzatoare la adresa directorului executiv al Finanţelor Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu. Atacurile de săptămâna trecută au fost reluate de un ziar vâlcean marţi, 13 iunie, deşi în ediţia de luni „Ziarul de Vâlcea” demontase acuzaţiile şi dovedise că este vorba despre interese politice de compromitere a directorului DGFPS. Cel mai ciudat ni s-a părut reluarea unei aşa zise declaraţii date de omul de afaceri Cristian Gămălie administrator al SC Ecopaint SRL, care s-ar fi autodenunţat Procuraturii pentru acordarea unei mite de 120.000 de dolari către directorul Gogîrnoiu, iar apoi a fugit din ţară de teama repercusiunilor. Pentru a verifica aceste acuzaţii am luat legătura telefonică cu Cristian Gămălie. Prezentăm un fragment din discuţia purtată şi înregistrată pe bandă audio.

# V-am sunat în legătură cu cele două articole apărute în două publicaţii una locală şi una centrală unde apărea o declaraţie a dumneavoastră, de fapt un autodenuţ, în care anunţaţi Procuratura că aţi dat mită directorului Finanţelor Publice Vâlcea suma de 12.000 de euro pentru a beneficia de acordarea a 10 autorizaţii de utilizator final. Ce ne puteţi spune despre această declaraţie?

- Am auzit despre aceste articole. Chiar vreau să iau legătura cu un avocat pentru a acţiona în judecată cele două redacţii. Este ceva de nedescris. Eu nu am fost să fac nici un autodenunţ. Nu am dat nici o declaraţie. Nu am reclamat pe nimeni că mi-ar fi cerut mită.

# Dar ziariştii de la cele două ziare v-au contactat, au vorbit cu dumneavoastră, v-au solicitat punctul de vedere?

- Nu m-a sunat nimeni. Tocmai asta este problema că nu m-a contactat nimeni. Am fi lămurit problema. Le-aş fi pus la dispoziţie acte care dovedeau legalitatea actelor de comerţ desfăşurate de firma mea. E ceva lipsit de bun simţ ce au făcut ei. Ai o informaţie dată de cineva păi este destul de simplu să o verifici. Vorbeşti cu omul, îl cauţi aşa cum m-aţi căutat dumneavoastră acum şi întrebi ce este adevărat , îi ceri confirmarea sau infirmarea informaţiei. Consider că aceste articole au fost scrise cu rea credinţă pentru a aduce prejudicii unor şefi de la Finanţe dar nu pot ierta faptul că am fost amestecat pe nedrept şi că imaginea societăţii comerciale Ecopaint a fost astfel pătată. Ca şi numele meu. M-au sunat fel de fel de cunoscuţi să mă întrebe de ce am fugit din ţară.

 

# Da aşa este. În articole este menţionat că de teamă aţi fugit din ţară după ce aţi denunţat actele de corupţie.

 

Nici vorbă despre aşa ceva. La ora la care vorbim sunt în Bucureşti. Dacă vreţi ne putem întâlni oricând. Nu am de ce să fug din ţară. Nu am nici un motiv să-mi fie frică de ceva sau cineva pentru că nu sunt vinovat de nimic. Am făcut afaceri şi fac afaceri respectând legile ţării. Nu am greşit cu nimic. M-am consultat cu avocatul şi voi acţiona în consecinţă. Sunt nişte invenţii prin care cineva încarcă discreditarea cuiva folosind numele meu.

 

N.R. Din ultimele informaţii pe care le deţinem în perioada următoare şi alte publicaţii vor relua acuzaţiile la adresa directorului Finanţelor Vâlcea ca urmare a unor presiuni făcute de unii politicieni şi afacerişti ce doresc înlăturarea acestuia din post pentru a putea sprijini apoi numirea unei persoane controlabile. Cu tot respectul pentru colegii de breaslă nu putem fi de acord cu practica publicării unor anchete jurnalistice nebazate pe probe şi documente reale şi cu încălcarea flagrantă a celor mai elementare norme deontologice.

 

COMUNICAT DE PRESĂ
În ultima vreme, două publicaţii săptămânale (una centrală şi alta locală, aflate la numerele de apariţie 3, respectiv 9) au lansat şi întreţin în paginile lor o campanie de presă la adresa mea pentru presupuse ilegalităţi pe care le-aş fi săvârşit în calitate de director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea.
Întrucât, nici una dintre cele două publicaţii nu au făcut o minimă şi elementară documentare la care obligă etica profesională, având în vedere faptul că trăim într-un stat democratic, am ales această cale pentru a lămuri cele relatate în cazul utilizatorului final - SC Ecopaint SRL Râmnicu-Vâlcea.
1. Eliberarea autorizaţiei pentru produse accizabile din categoria uleiurilor minerale este reglementată de art. 201 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi de pct. 23 de la Titlul VII din HG nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003, care, la pct. 9, prevede: “autorizaţia de utilizator final se eliberează la cererea scrisă a beneficiarului, la care se va anexa fundamentarea cantităţii ce urmează a fi achiziţionată în regim de scutire de plată a accizelor...”.
În plus, faţă de documentele prevăzute de lege pentru eliberarea autorizaţiilor de utilizator final, DGFP Vâlcea a mai solicitat de la operatorii economici:
copie după statut din care să rezulte obiectul de activitate;
autorizaţie de mediu;
declararea punctelor de lucru;
contracte încheiate cu furnizorii de produse pentru care se solicită autorizaţie de utilizator final;
contracte încheiate cu beneficiarii produselor rezultate;
contracte de închiriere pentru locul de desfăşurare a activităţii;
situaţia obligaţiilor fiscale;
declaraţie pe propria răspundere cu privire la utilizarea produselor.
Toate aceste documente se află la dosarul pentru autorizarea ca utilizator de produse accizabile, dosar care poate fi consultat la cerere.
2. Potrivit pct. 13 din Titlul VII din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003, “de fiecare dată la sosirea produsului accizabil, beneficiarul solicită autorităţii fiscale teritoriale emitente a autorizaţiei ca, în termen de maximum 24 de ore, să certifice pe exemplarul utilizat ca document administrativ de însoţire cantitatea primită de către beneficiar. Pentru aceasta, autoritatea fiscală teritorială emitentă poate desemna un reprezentant al administraţiei finanţelor publice în a cărei rază este primit produsul”. Acesta certifică pe documentul administrativ de însoţire cantitatea primită de către beneficiar în termen de 24 de ore de la solicitarea agentului economic.
Supravegherea fiscală pentru producţia realizată de utilizatorii finali nu este prevăzută de legea aplicabilă, respectiv Legea nr. 571/2003.
În concluzie, am respectat întru totul prevederile Legii nr. 571/2003, iar campania de presă este rezultatul acţiunii concertate a unor cercuri de interese economice din diferite medii, interesat coordonate, pe verticală şi pe orizontală, miza acesteia fiind îndepărtarea directorului executiv al DGFP Vâlcea, în vederea desfăşurării lejere a unor activităţi infracţionale (din acelaşi domeniu). Pentru toate acestea deţin dovezi certe, indubitabile, pe care le voi face publice dacă va fi cazul.
În acest context, informez că am solicitat organelor de cercetare penală să se pronunţe asupra legalităţii eliberării autorizaţiilor de utilizator final şi asupra realităţii aşa-zisului denunţ făcut de administratorul SC Ecopaint SRL Râmnicu-Vâlcea.
Totodată, dezavuez acest mod de a face jurnalistică, fără cea mai elementară documentare şi fără respectarea unui principiu fundamental - ascultarea şi a celeilalte părţi.
Pentru acest lucru, pentru şirul de minciuni, colportări şi speculaţii vehiculate de cele două publicaţii, m-am adresat Justiţiei, potrivit normelor de drept.
În acelaşi timp, reafirm transparenţa totală în relaţia cu presa, fapt pentru care stau la dispoziţie cu lămuririle necesare oricărui demers jurnalistic, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
ec. Gheorghe Gogârnoiu
- Director executiv al DGFP Vâlcea -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe