Bolnavi, umiliţi de Casa Asigurărilor de Sănătate!

joi, 29 iunie 2006

După ani de zile de aşteptare,

 

Bolnavi, umiliţi de Casa Asigurărilor de Sănătate!

Mulţi dintre vâlcenii care au probleme de sănătate pentru carele sunt necesare dispozitive medicale speciale au ajuns la capătul răbdării. Din cauza lipsei banilor cererile lor, care au fost aprobate nu sunt rezolvate cu anii. S-a ajuns astfel la situaţia ca anumiţi bolnavi să aştepte şi doi ani pentru a primi un dispozitiv medical. Ajunşi la capătul răbdării, oamenii au recurs la măsura extremă de a lua legătura direct cu furnizorii şi a-şi cumpra singuri dispozitivele de care au nevoie.

Ori mori, ori faci rost de bani

Peste 2.000 de vâlceni care au nevoie de proteze, orteze şi alte dispozitive medicale au ajuns să aştepte pe listele Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea luni întregi, unii până la doi ani, pentru a intra în posesia aparatelor solicitate. Pentru a aduce lista de aşteptare la zi, conducerea CAS Vâlcea are nevoie de aproape 10 miliarde de lei. Listele de aşteptare de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt interminabile, unele solicitări nefiind rezolvate nici după doi ani de la aprobarea cererilor, din cauza bugetului mult prea mic alocat sistemului social de asigurări de sănătate. Faptul că nici una dintre persoanele care au solicitat un astfel de dispozitiv nu a rămas până acum fără aprobare nu îi încălzeşte cu nimic pe bolnavi, nemulţumiţi din cauza perioadei de aşteptare prea lungi. De aceea, ajunşi la disperare mulţi dintre bolnavi au luat direct legătura cu furnizorii de dispozitive şi le-au plătit acestora din buzunar. „Tot mai multe persoane care se adresează direct furnizorilor de dispozitive, aceştia angajându-se să le rezolve pe loc solicitările, cu condiţia ca serviciul respectiv să fie plătit pe loc. Persoanele respective s-au prezentat apoi cu facturile la C.A.S. pentru a fi decontate, dar acest lucru nu este posibil conform legii.” - a precizat Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea.

Solicitările de dispozitive – în creştere

 

În ultimele luni numărul solicitărilor de dispozitive medicale a fost în creştere, faţă de bugetul alocat pentru achiziţionarea acestora, care este din ce în ce mai mic. Acest lucru se datorează, conform medicilor faptului că în judeţul Vâlcea patologia prea stufoasă pune în dificultate şi medicii şi Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea. Cazurile în care oamenii şi-au cumpărat singuri dispozitive medicale au fost mai ales pentru dispozitivele mai ieftine. Solicitanţii de cristalin au plătit astfel suma de aproximativ 500 de lei noi din buzunar, în timp ce aceia care au nevoie de aparate mai sofisticate nu şi-au permis în general să le plătească din banii proprii. Pentru a beneficia de un astfel de dispozitiv, cel puţin teoretic trebuie să se înscrie la Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea. Dosarul trebuie să cuprindă recomandarea medicului specialist, copii ale carnetului de asigurat şi ale actului de identitate, adeverinţă de salariat sau ultimul cupon de pensie şi cerere tip. În schimb solicitanţii primesc un număr de înregistrare, după care nu le rămâne decât să se roage că cererea se va materializa. Asigurările de sănătate nu obligă pe nimeni să primească un anume dispozitiv. Decontarea se face la un preţ standard (de referinţă) pentru produsul de bază, solicitarea suplimentară urmând a fi plătită de cel care doreşte mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe