Prefectura şi Consiliul Judeţean se bat să împartă mălaiul de la Guvern

luni, 8 mai 2006

Tăriceanu milostiv cu Vâlcea
 
Prefectura şi Consiliul Judeţean se bat să împartă mălaiul de la Guvern
 
Vor fi alocate 120 miliarde lei pentru 6 localităţi vâlcene lovite de alunecările de teren
 
Autorităţile vâlcene au întocmit recent o situaţie amplă în ceea ce priveşte alunecările de teren din judeţul Vâlcea. Pe parcursul a 15 pagini de raport, sunt analizate cele mai grave situaţii înregistrate la nivelul localităţilor vâlcene. În şedinţa Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MTCT, s-a stabilit constituirea unor grupuri de lucru care să stabilească toate cauzele, amploarea efectele, previziunile asupra evoluţiei şi costurile aferente stabilizării zonelor afectate de alunecările de teren, pentru judeţele cele mai afectate de acest fenomen. În judeţul Vâlcea, specialiştii din cadrul MTCT, însoţiţi de reprezentanţi ai CJSU Vâlcea au efectuat această analiză în perioada 27-28 aprilie şi au urmărit o serie de obiective.
 
Cartierul Goranu, New Orleans-ul Vâlcii
 
O situaţie deosebită se înregistrează în zona Goranu a municipiului Râmnicu Vâlcea, pe strada Straubing (DJ703F la km 1+700:1+800). Au fost constatate degradări grave ale infrastructurii pasajului superior DJ703F km 1+750 – calea ferată Vâlcea-Vâlcele la km167+100. Zona afectată de alunecările de teren are o suprafaţă de 35 hectare, nu mai puţin de 12 locuinţe, din care 3 trebuie evacuate. Alte 40 de locuinţe sunt în pericol.
Cauzele alunecării constă în structura geomorfologică a terenului, prezenţa în toată zona a apei subterane; lipsa lucrărilor de consolidare a versantului; lipsa sistematizării scurgerilor de pe versanţi. Autorităţile au decis luarea unor măsuri urgente, constând în executarea şanţurilor de dirijare a apelor de suprafaţă şi tratarea celor două probleme din zona Goranu în mod unitar, printr-un proiect care să rezolve stabilitatea versantului şi supratraversarea. Termenul de execuţie a lucrărilor este 30 septembrie 2006 iar costurile acestora se ridică la 22 miliarde lei.
 
Calea ferată Vâlcea – Vâlcele, înghiţită de furia apelor
 
O altă situaţie gravă a fost identificată în satul Racoviţa din comuna Budeşti. Din cauza pierderii stabilităţii rambleului căii ferate Vâlcea-Vâlcele şi prăbuşirii acestuia, sunt puse în pericol trei gospodării. Cauza alunecării de teren constă în neexecutarea lucrărilor de întreţinere la CF Vâlcea-Vâlcele. Vor fi luate măsuri de intervenţie urgente: excavarea şi îndepărtarea a peste 5.500 mc de pământ; refacerea căilor de acces din zonă pentru traficul auto şi pietonal; asigurarea măsurilor eficiente de stabilitate a rambleului căii ferate. Termenul de execuţie este de 15 iunie iar valoarea lucrărilor se ridică la 1,3 miliarde lei.
În comuna Goleşti, o alunecare de teren a distrus 11 gospodării şi a afectat alte 16. Podul de pe drumul comunal DC24 km6+250 a suferit degradări majore. În această situaţie se va interzice în totalitate circulaţia auto şi pietonală pe pod şi amenajarea unei variante de circulaţie în aval de podul avariat. De asemenea, s-a decis demolarea şi refacerea podului. Costurile lucrărilor se ridică la 4 miliarde lei.
Două alunecări de teren au afectat grav localitatea Runcu, în centrul localităţii şi pe DJ703F km 13+600 – 13+850. Alunecările de teren au fost provocate de structura geomorfologică a terenului şi prezenţa numeroaselor acmulări de apă. Lucrările vor costa circa 35 miliarde lei.
 
Zeci de gospodării afectate la Băile Govora
 
În Băile Govora, alunecările de teren au afectat numeroase zone: DJ649 Băile Govora – Pietrari la km 5+820 – 7+100; DC 126 km2+800 – 2+984; strada Eroilor, nr.41-43, Dealul Mialcii. Zeci de gospodării au fost afectate, alte zeci de hectare de teren agricol sunt în pericol, o sondă de apă iodurată a fost distrusă iar un canal colector a fost secţionat. Nu mai puţin de 22 miliarde lei sunt necesare refacerii acestor zone.
Nici în comuna Alunu lucrurile nu stau mai bine. Costurile lucrărilor de refacere a infrastructurii distruse de alunecările de teren se ridică la peste 24 miliarde lei. În total, valoarea lucrărilor ce trebuie realizate la nivelul judeţului Vâlcea se ridică la aproape 120 miliarde lei. Banii vor fi alocaţi în urma unei hotărâri de guvern.
• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe