Gripa aviară loveşte Vâlcea

joi, 18 mai 2006

Gripa aviară loveşte Vâlcea

Comuna Stoileşti izolată din cauza gripei aviare
• Trei familii din Stoileşti şi copiii de la o grădiniţă din Râmnic sunt monitorizate permanent

O comună din judeţul Vâlcea, Stoileşti a fost aproape izolată de jandarmi şi poliţie după ce păsările localnicilor au început să moară pe capete. Forţele de ordine s-au deplasat în localitate mai ales după ce s-a constatat că păsările bolnave din localitate proveneau chiar de la fermele din Codlea unde s-a confirmat deja prezenţa virusului gripei aviare. În trei gospodării din comună au fost depistaţi 60 de pui vii, aduşi de la Codlea.  De asemenea, în Vâlcea s-au descoperit cantităţi mari de carne de pasăre care ar putea fi infestată, deoarece provine de la aceleaşi ferme. O parte din această carne a ajuns la o grădiniţă din Râmnicu Vâlcea, aflată în zona Troianu, astfel că zeci de copii au consumat deja din ea. În prezent medicii vâlceni monitorizează permanent trei familii unde s-a constatat decesul păsărilor, dar şi toţi copiii de la grădiniţa vâlceană. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare a ridicat probe de carne de la păsările moarte la Stoileşti. La prima analiză, efectuată la Vâlcea nu s-a confirmat prezenţa virusului, dar probele au fost trimise la Bucureşti, rezultatele urmând să sosească în curând.

Societăţile vâlcene s-au aprovizionat cu carne de la Codlea
Mai multe societăţi vâlcene s-au aprovizionat între timp cu carne de la fermele unde există virusul aviar. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au descoperit 11 tone de carne provenind de la   fermele Pati Prod SRL şi Avi Prod 2002 SRL din Codlea, care erau scoase la vânzare la societatea Nordic SRl din complexul Dovali, o parte din cantitatea de carne fiind deja vândută. În toate cazurile existau avize sanitar veterinare pentru comercializarea produselor. „Până acum, la cele 82 de magazine controlate inspectorii veterinari au descoperit o cantitate de peste 500 de kilograme de carne de pasăre provenind din Codlea, aceasta fiind pusă sub sechestru. Din păcate însă, aproximativ 112 kilograme de carne au fost deja vândute.”, a declarat subprefectul de Vâlcea, Radu Renga.

Copiii de la Grădiniţa Troianu 2 au mâncat carne de la Codlea
În urma controalelor echipelor Direcţiei Sanitar Veterinare şi Sanepidului la Vâlcea s-a constatat că o parte din carnea de la fermele din Codlea a ajuns şi pe mesele unor copii de grădiniţă. 60 de kilograme dintre cele care fuseseră deja comercializate către populaţie la Vâlcea au fost vândute la o grădiniţă din zona Troianu. « Ar fi bine să fi fost gătită carnea sub formă de ciorbă, pentru că în acest caz sunt foarte puţine şanse ca virusul să fie periculos, dar, în cazul în care copiii au mâncat şniţele este cu totul altceva, sunt mai multe riscuri. Suntem oricum în alertă maximă. Toţi copiii sunt monitorizaţi, ca şi membri familiilor din Stoileşti unde s-au înregistrat decese ale păsărilor. » - a spus di rectorul  Inspecţiei Sanitare de Stat Vâlcea,  medicul Ioan Mihail.  Autorităţile vâlcene au apreciat că există riscul apariţiei unei epidemii la Vâlcea, mai ales pentru că populaţia a cumpăerat deja cantităţi însemnate de carne de pasăre provenind de la fermele unde virusul este prezent. « Am confiscat deja 677 de kilograme de carne de pasare, dar 112 kilograme fuseseră deja vândute şi consumate. Carnea de la SC Pati Prod SRL Codlea a ajuns şi la Grădiniţa numărul 2 «Troianu» din Râmnic. Iniţial cei de la grădiniţă ne spuseseră că s-a consumat o parte din carne, dar ulterior au revenit asupra declaraţiilor şi au spus că nu se consumase din carnea recent cumpărată. Oricum, în urma verificărilor, s-a constatat că păsările fuseseră tăiate înainte de data de 1 mai, când încă nu se ştia de existenţa virusului. Riscul apariţiei virusului în judeţ nostru este destul de ridicat.”, a spus Florinel Constantinescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Vâlcea.

Zeci de păsări au murit deja la Stoileşti
În comuna Stoileşti au murit mai întâi numai şapte pui proveniţi de la o firmă din Codlea, dar în numai câteva ore numărul acestora a ajuns la 40. „Păsările fuseseră cumpărate de la SC Pati Prod SRL Codlea. Numărul acestora a crescut la 40. Am luat măsura identificării tuturor păsărilor cumpărate de la această unitate, pentru a fi izolate. S-au prelevat probe de la păsările moarte, care au fost trimise la Bucureşti.” – a spus Florinel Constantinescu. Păsări moarte au fost înregistrate şi în localităţile Horezu (o pasăre provenită tot de la Codlea), mai multe fiind înregistrate la Dăeşti, Runcu, Băbeni şi Stoileşti.

Nu există stocuri de vaccin
Deşi mai multe persoane sunt monitorizate în prezent în Vâlcea nu există stocuri de vaccin antigripal care să prevină izbucnirea unei epidemii la oameni. Vaccinurile s-au epuizat din luna februarie, dar, conform medicului Ion Mihail, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat Vâlcea mai sunt câteva sute de tablete de Tamiflu, care vor fi trimsie în zonele de risc, dacă va fi cazul. În luna mai au fost raportate la Vâlcea 72 de păsări moarte, dintre care 30 numai în ultimele 48 de ore. Cu toate acestea vâlcenii nu se tem să consume carne de pui şi se pare că vânzarea la magazinele din zonă nu a scăzut foarte mult. Acest lucru se datorează  însă şi lipsei de informare, dar şi faptului că mulţi dintre oameni nu cunosc prea multe în legătură cu efectele pe care le poate avea virusul.

Jandarmii şi poliţiştii păzesc comuna Stoileşti
Jandarmii păzesc încă de aseară comuna Stoileşti, pentru a împiedica circulaţia păsărilor din interiorul comunei în exterior şi invers. Ei sunt ajutaţi şi de poliţişti. În zonă se află de asemenea şi echipe ale Direcţiei Sanitar Veterinare. Persoanele care au luat contact cu păsările bolnave sunt ţinute sub supraveghere. Echipajele de poliţie au fost primele care au acţionat la Stoileşti, asigurând filtre la intrările şi ieşirile din comună. „Sunt în comună cinci filtre, organizate împreună cu jandarmii. doi poliţişti care controlează toate maşinile care trec. Ne interesează mai ales maşinile care transportă păsări vii sau carne de pasăre şi verificăm documentele de provenienţă. Măsura de trimitere a poliţiştilor acolo a fost luată de marţi, iar seara au sosit şi efectivele de jandarmi, cu care lucrăm în cooperare. Mai sunt şi poliţişti în interiorul localităţii, care informează populaţia în legătură cu riscurile. Am luat măsura preventiv, deoarece au murit foarte multe păsări acolo şi există suspiciune de gripă aviară.” – a spus comisarul şef Adrian Cazan, şeful Poliţiei Vâlcea. „Chiar dacă nu s-a confirmat prezenţa virusului în comună am trimis acolo echipaje de jandarmi. Cinci dintre cele şase filtre de acolo sunt asigurate de jandarmi, iar unul de poliţie” – a spus colonelul Ion Idu, şeful jandarmeriei Vâlcea. Se aşteaptă în continuare rezultatele analizelor de laborator de la Bucureşti. Între timp poliţiştii şi jandarmii fac verificări în privinţa identificării păsărilor vii sau sacrificate, care provin din judeţul Braşov, în prezent fiind interzisă şi circulaţia acestor produse pe teritoriul judeţului Vâlcea.

Autorităţile vâlcene – în alertă din cauza gripei aviare:
Primăriile au retras toate autorizaţiile de comercializare a cărnii de pasăre

Autorităţile din judeţul Vâlcea au intrat în alertă din cauza apariţiei virusului gripei aviare în judeţul Braşov. Conducerea Prefecturii Vâlcea a convocat grupul tehnic al Comandamentului Antiepizootic Judeţean, care a stabilit o serie de măsuri conform Deciziilor 79 si 80 ale Comandamentului Antiepizootic Central. Vor funcţiona astfel în continuare Comandamentului Antiepizootic Judeţean  şi comandamentele antiepizootice locale pentru aplicarea măsurilor de prevenire a gripei aviare. Din partea Prefecturii, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie au fost desemnaţi reprezentanţi care, în termen de trei zile au sarcina de a identifica toţi producătorii şi comercianţii de păsări care nu respectă măsurile de biosecuritate sau tehnologia de creştere, exploatare şi comercializare a păsărilor şi vor dispune măsurile ce se impun. Aceste măsuri s-au impus mai ales pentru că virusul aviar şi-a făcut simţită prezenţa şi în crescătoriile de păsări, iar Vâlcea are şi ea astfel de ferme, cea mai mare fiind la Băbeni. De asemenea, cea mai importantă măsură este aceea de interzicere a comercializării păsărilor în pieţe şi târguri şi retragerea tuturor autorizaţiilor acordate de primării cu privire la comercializarea păsărilor. În paralel se va face controlul unităţilor care depozitează şi comercializează carne de pasăre şi aplicarea măsurilor transmise de Comandamentul Antiepizootic Central, inclusiv interzicerea comercializării acesteia, dacă provine din crescătorii braşovene.

Amenzi drastice la fermele de pui

• Două magazine au achiziţionat carne de la fermele din Codlea

În cursul zilei de luni, 15 mai echipe mixte formate conform ordinului preşedintelui Comandamentului Antiepizootic Judeţean au verificat patru ferme de păsări din zona Drăgăşani şi cinci ferme din zona Căzăneşti. Nici una dintre aceste ferme nu achiziţionase pui vii din judeţul Braşov, dar în urma controalelor au fost găsite multe alte nereguli. Au fost aplicate astfel amenzi consistente la trei dintre unităţile verificate, pentru nerespectarea măsurilor de biosecuritate. De asemenea au fost verificate unităţile de depozitare şi comercializare a cărnii de pasăre. S-a constatat că unitatea SC NORDIC SRL din Râmnicu Vâlcea a achiziţionat în perioada 1-14 mai 2006 o cantitate de 11 tone carne de pasăre provenind de la SC Pati Prod SRL şi Avi Prod 2002 SRL Codlea. Cantitatea de 3900 de kilograme de carne aflată în stoc a fost sechestrată urmând să fie distrusă. Diferenţa de 7000 de kilograme a fost însă deja vândută la populaţie. „În zilele următoare va continua acţiunea de identificare a cărnii de pasăre ce provine din judeţul Braşov, aflată în unităţile de desfacere, pentru a fi confiscată şi denaturată. Atenţionăm firmele care au în stoc cantităţi de carne de pasăre provenind de la Codlea că sunt obligate să o retragă de la comercializare şi să anunţe Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea. Populaţia care a cumpărat deja carne de pasăre produsă în judeţul Braşov sau neetichetată, este avertizată să nu o consume şi să o predea comerciantului de la care a achiziţionat-o.” – a atenţionat Silvia Carmen Constantinescu, directorul de cabinet al prefectului de Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe