Comuna Muereasca lovită de blestemul alunecărilor de teren

luni, 8 mai 2006

Comuna Muereasca lovită de blestemul alunecărilor de teren

Mai multe gospodării ale comunei Muereasca sunt pe punctul de a fi făcute una cu pământul datorită alunecărilor de teren. Singura soluţie propusă de autorităţi este ca persoanele ale căror locuinţe au fost deja afectate să – şi părăsească adăposturile. Datorită lipsei banilor viitorul adăpost rămâne ceru liber deoarece sprijin de la guvern nu se ştie dacă va mai fi acordat, iar alte adăposturi nu există la ora actuală. Până la evacuarea caselor afectate proprietarii imobilelor afectate deja stau cu frica-n sân de teamă să nu fie prinşi sub dărâmături.  Instabilitatea solului pe teritoriul comunei Muereasca s-a declanşat în urmă cu câteva zile când în satul Frânceşti Coastă, terenul pe care erau amplasate mai multe case a început să alunece la vale. La început instabilitatea faliei abia dacă s-a observat însă la câteva zile după Sărbătorile Pascale terenul a început să alunece cu tot cu gospodării. Mai mult decât atât şi torenţii de apă de pe pârâul Muereasca au afectat grav stabilitatea drumului judeţean 658 care face legătura cu localitatea şi cu Mânăstirea Fărsinei care este vizitată anual de mii de turişti din ţară şi străinătate.

• Agoniseala de-o viaţă se năruie

Una dintre cele mai distruse locuinţe este cea a Gheorghiţei Călin care s-a prăbuşit cu teren cu tot la o diferenţă de nivel de aproape un metru, iar zidurile acesteia s-au crăpat peste tot. Femeia povesteşte cu lacrimi în ochi cum agoniseala de-o viaţă se năruie sub privirile neputincioase. „Ce să facem că n-avem unde ne duce. Locuim şase persoane în casă, iar acum zidurile s-au crăpat de vezi în drum printre crăpături. Doamne fereşte de mai rău că murim sub dărâmături şi nu ne ajută nimeni. Am petrecut sărbătorile de n-am pus geană pe geană de frică. Acum lucrurile sunt şi mai grave că va trebuim să plecăm şi n-avem unde ne duce”, susţine Gheorghiţa. Femeia a adăugat că ultima speranţă rămâne sprijinul de la guvern constând în materiale de construcţii, însă până la sosirea acestora singurul adăpost în caz de evacuare a locuinţei rămâne cerul liber. Situaţia nu este mai roză nici pentru cele 26 de familii din imediata apropiere care se află pe aceeaşi falie de alunecare. Deocamdată însă locuinţele acestora doar s-au fisurat, însă precipitaţiile abundente care se anunţă ameninţă să accentueze fenomenul de alunecare a terenului.

• Jumătate din comună în pericol de izolare

În pericol este şi drumul judeţean 659 care leagă comuna de restul lumii, iar la baza pericolului stau atât instabilitatea solului cât şi apele pârâului Muereasca. Soluţia găsită de autorităţile locale face referire la un proiect de îndiguire a pârâului pe tot cursul acestuia. Valoarea foarte mare a investiţiei a făcut ca documentaţia să nu fie pusă în practică până acum. „În proiectul întocmit în urmă cu un an şi ceva valoarea investiţiei este de 109 miliarde de lei, iar timpul de execuţie a lucrării este de aproximativ trei ani. Noi suntem conştienţi că nu se vor putea da aceşti bani toţi odată mai ales că sunt atâtea probleme în ţară dar sper să ne dea cineva o mână de ajutor. De peste tot ni s-a spus că noi înghiţim tot bugetul pentru calamităţi destinat judeţului Vâlcea dar trebuie rezolvată problema că vin turişti în zonă din toată lumea. Dacă nu se rezolvă problema mai bine de jumătate din localitate riscă să rămână izolată cu tot cu mânăstire”, a declarat Dan Ungureanu primarul localităţii.

• O şcoală în pragul izolării

Tot edilul-şef al comunei a precizat că alunecările de teren au rupt şi două drumuri comunale, alunecări în urma cărora o şcoală a fost izolată şi alte câteva familii sunt în pragul izolării. „Datorită umidităţii, drumul care face legătura către şcoala din satul Andreeşti unde învaţă aproximativ 70 de copii a fost distrus. Acum se circulă doar cu piciorul, iar elevii sunt nevoiţi să meargă pe jos mai bine de un kilometru. O altă alunecare este în satul Steleşti unde două gospodării sunt izolate. De asemenea în satul Şuta o casă aparţinând lui Deaconu Victor s-a crăpat, iar în satul Andreeşti casa Mariei Bădescu stă să cadă”, a adăugat Dan Ungureanu. În privinţa sprijinului de la guvern atât conducerea localităţii cât şi cea a judeţului sunt sceptice că se va putea face ceva deoarece fondurile s-au dovedit a fi de fiecare dată principala problemă.

Marian POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe