Afaceri ilegale cu lemn scump în gaterele particulare

joi, 27 aprilie 2006

Afaceri ilegale cu lemn scump în gaterele particulare

Ultimele controale ale poliţiei şi inspectorilor silvici au scos la iveală mai multe afaceri  ilegale cu diverse specii de lemn preţios. Majoritatea punctelor în care acestea au fost descoperite se regăsesc în incinta gaterelor de pe teritoriul întregului judeţ care au fost luate la bani mărunţi de instituţiile de control. Rezultatul verificărilor îl reprezintă în special amenzile de sute de milioane de lei vechi dar şi capturile însemnate de lemn neprelucrat şi cherestea.
 
Inspectorii silvici, în colaborate cu poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Infracţiunilor Silvice al IPJ Vâlcea au luat la bani mărunţi în urmă cu câteva zile zeci de instalaţii de prelucrare a materialului lemnos de pe teritoriul judeţului. Constantin Bulacu jurist în cadrul Inspectoratului de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Vâlcea a spus că verificările au vizat în special instalaţiile de prelucrare a materialului lemnos pentru că în aceste locuri, se fură cea mai mare cantitate de lemne. „Fiecare individ care taie lemne ilegal trebuie să le prelucreze undeva. În cazul unui control în trafic dacă este descoperită o cantitate oarecare de masă lemnoasă neprelucrată cel care o transport trebuie să aibă şi acte pentru a dovedi provenienţa buştenilor. Aşa dacă mai întâi o prelucrează la un gater din apropierea zonei de tăiere poate scăpa mult mai uşor. Aici intervin inspectorii silvici care verifică toate intrările de masă lemnoasă de la gatere care de obicei fiind tăiate ilegal nu sunt înregistrate în evidenţele societăţii”, a declarat Constantin Bulacu.
 
Lemnul de cireş şi răşinoasele prelucrate ilegal
 
Reprezentantul ITRSV Vâlcea a adăugat că în timpul verificărilor făcute pe parcursul a două zile în timpul săptămânii trecute au fost verificate nu mai puţin de 15 gatere unde s-au descoperit ilegalităţi grave. Printre acestea se regăsesc în special neînregistrarea în evidenţele societăţilor a zeci de metri cubi de lemne. Un lucru şi mai grav descoperit în timpul controlului îl reprezintă tăierile ilegale de lemn de cireş sau de răşinoase. „A fost amendat cu suma de 10 milioane de lei vechi numitul Nicolae Popa din comuna Dăeşti care nu a putut justifica provenienţa a 1,6 metri cubi de buşteni de cireş şi încă un metru cub de cherestea de cireş. El a spus că i-a tăiat de pe proprietatea sa însă nu avea cum să fie aşa pentru că avea nevoie de o aprobare specială dată de ITRSV pe care nu o avea. Astfel că pe lângă amenda primit s-a confiscat şi întreaga cantitate de material lemnos”, a precizat Constantin Bulacu. Tot el a adăugat că o altă societate amendată este SC Marna SRL Râureni al cărui administrator pe lângă faptul că avea zeci de ilegalităţi în cadrul societăţii nici nu a vrut să-şi recunoscă greşelile. „Avea o serie de avize de depozitare a materialului lemnos completate parţial sau chiar deloc. Totodată acestea nu erau înregistrate în registrul de evidenţă al societăţii motiv pentru care s-a dat o amendă în valoare de 75 de milioane de lei veci. Administratorul n-a dorit  să semneze procesul verbal de contravenţie  contestând amenda în instanţă”, a spus reprezentantul ITRSV. Alte unităţi amendate sunt SC Verzescu SRL Gura Văii, SC Vladim Serv SA, SC Pet Comunicaţions SRL Bujoreni, SC Hemco SRL Bujoreni, care au primit sancţiuni cuprinse între cinci şi 10 milioane de lei vechi. De asemenea au fost verificate SC Mobil Art SRL Dăeşti unde, pe lângă o amendă de 10 milioane s-a confiscat şi o cantitate de 10 metri cubi de răşinoase şi administratorul Gabriela Ionescu din Vlădeşti care a primit o amendă de 35 de milioane de lei vechi pentru necompletarea documentelor cu regim special. Valoarea totală a amenzilor date se ridică la aproximativ un sfert de miliard de lei vechi însă cea a materialului lemnos confiscat la câteva miliarde.

Marian POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Afaceri ilegale cu lemn scump în gaterele particulare”

  1. Toate aceste treburi pleaca de la mafia romsilva nu avea motive sal avendeze pe bietul om dar iau cautat probleme mafiotii dracu romsilva e cea maiare mafie a paduriloR dar este controlata prin oameni din politica romania sa va manance rusii ca nu vin la razboi sa va apar parlitilor.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe