Osama Bin Laden si Fidel Castro au ajuns la Vâlcea

luni, 27 martie 2006

 Osama Bin Laden si Fidel Castro au ajuns la Vâlcea

   Câteva dintre personajele cu nume sonore pe plan mondial din domeniul politicii, muzicii sau aportului, mari personalităţi care au marcat istoria se află zilele acestea în mărime naturală la Vâlcea. În cadrul unei expoziţii amenajată la Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea vizitatorii îl pot admira printre alţii pe Osama Bin Laden, cel mai căutat om din lume la această dată, dar şi pe Luciano Pavaroti sau Cristofor Columb. Personajele, în total 27 sunt deosebit de expresive şi sunt realizate din ceară de artişti ruşi. Figurile de ceară aparţin de fapt Muzeului Figurilor de ceară de la Sankt Petersburg, din Rusia – al doilea ca mărime din lume după Muzeul “Madam Tussaud” din Londra - şi vor putea fi admirate de vâlceni până la data de 2 aprilie. Statuetele sunt făcute cu migală şi sunt deosebit de expresive. Pentru confecţionarea uneia dintre figurinele de ceară artiştii au lucrat două – trei luni sau chiar ani de zile. Minuţiozitatea creatorilor a mers până la a implanta fir cu fir cele 40.000 de fire de păr, plus sprâncenele, genele şi realizarea celor mai fine riduri. Toate trăsăturile personajelor, dar şi fiecare detaliu de îmbrăcăminte sunt realizate după sute de ore de cercetări ale datelor şi fotografiilor lor.
 
Figurinele au păr natural
 
Figurile de ceară expuse la Vâlcea aparţin unor personaje foarte cunoscute pe plan mondial, începând cu ţarii Rusiei până la actori sau fotbalişti celebri. Artiştii ruşi au reuşit performanţa de a strânge într-o singură cameră personaje precum Osama Bin Laden, Fidel Castro, Iulius Cezar, Luciano Pavarotti, Columb, Michelangelo Buonarotti, Zinedine Zidane, Sophia Loren, Bill Gates, George Clooney, Lady Diana, Oliver Khann, Danny de Vitto, Pele, Zinedin Zidane. Ei sunt „însoţiţi” de ţarii Rusiei, dar şi de o scenă biblică expresivă: „Coborârea lui Iisus de pe cruce”. Aceasta este de altfel şi piesa de rezistenţă a expoziţiei. Scena coborârii de pe Cruce a lui Iisus Hristos a fost realizată într-o manieră realistă. Figurinele sunt confecţionate după o metodă unică, doar părţile vizibile fiind făcute din ceară. Părţile corpului care rămân invizibile au fost realizate în timp din lemn, fier gips, iar în ultimul timp, din plastic. Părul statuetelor este uman, iar dinţii sunt făcuţi special după cei ai personajelor reale. Ceara folosită pentru confecţionarea statuetelor rezistă de la temperaturi de la minus 40 de grade până la plus 40 de grade Celsius. „Unele părţi ale exponatelor sunt confecţionate din gips şi carton, iar ochii şi dinţii sunt făcuţi după proteze speciale. Părul este natural. Pentru fiecare figurină s-au implantat firele de păr - câte 40.000 de fiecare. În expoziţia de anul acesta personajele sunt prezentate în ipostaze optime, relaxate, cu chipurile plăcute, mai tinere cam cu 8-10 ani decât sunt în prezent cei care le-au inspirat. Avem şi foarte multe fotografii cu exponate.” – a spus Marin Beţivu, organizatorul expoziţiei. Toate figurinele par cât se poate de reale şi îşi întâmpină oaspeţii exact cu acea atitudine care i-a consacrat în artă sau în istorie. Danny de Vito zâmbeşte primitor, având în mână un buchet de flori, iar Sophia Loren şi Lady Di par două doamne elegante, gata să meargă la o serată.
 
Artiştii păstrează parţial secretul confecţionării figurilor
 
Figurile de ceară sunt confecţionate după metode cunoscute doar de artişti, iar la unele dintre figurine s-a lucrat chiar şi doi ani. La realizarea unei figuri au participat specialişti din diverse domenii: istorici, sculptori, formatori, implantatori de păr, chimişti, coafori, cosmeticieni, croitori şi alţii. Pentru confecţionarea unei statuete se foloseşte ceară de albine, în combinaţie cu alte ingrediente care rămân secrete şi care permit rezistenţa la temperaturi cuprinse între minus şi plus 40 de grade Celsius, dar şi o bună conservare în timp. O operaţie foarte complexă este implantarea părului, care este în prealabil colectat de la oameni. Implantarea se face fir cu fir, cu un ac subţire, pentru fiecare fir în parte. Ochii şi dinţii sunt de fapt proteze medicinale de foarte bună calitate, o pereche de ochi fiind cea mai scumpă dintre”ingredientele” unei statuete.
 
În Vâlcea s-ar putea deschide o şcoală de sculptură în ceară
 
Organizatorii expoziţiei au avansat ideea că la Vâlcea ar fi posibil să fie deschisă chiar o şcoală unde elevii să poată învăţa arta confecţionării statuetelor din ceară. Până să ajungă la Vâlcea personajele din ceară au călătorit prin mai multe oraşe din România, însoţite de profesorul Marin Beţivu. De această dată personajele sunt reprezentative pentru istorici şi artoşti sau microbişti. Expoziţia a fost realizată şi anul trecut, dar atunci subiectul a fost ceva mai sinitru, personajele fiind unele dintre cele mai sinistre din istorie, precum Rasputin, doctorul Mengele sau Hitler. Atunci au fost prezentate şi scene şocante de tortură sau pedepse cu moartea, dintre cele mai cumplite. Ideea realizării unui muzeu al figurilor de ceară în Rusia i-a aparţinut lui Petru I. În anul 1705, în cadrul unei misiuni politice în Olanda ţarul a vizitat o expoziţie cu figuri de ceară care reprezenta busturile celebrităţilor din perioada respectivă. Impresionat de asemănarea şi calitatea lucrărilor el a hotărât să înceapă o tradiţie similară şi în Rusia. Pentru aceasta a fost angajat sculptorul italian Carlo Bartolomeo Rastrelli, care a pus bazele şcolii ruseşti de figuri de ceară. Astfel, la Sankt-Petersburg s-a format o şcoală de artişti cu realizări deosebite, care concurează cu şcolile din Occident. Au fost sculptate până acum zeci de busturi reprezentând personaje din istoria Rusiei şi ale altor mari puteri politice din acea perioadă. Din cauza războaielor şi a altor schimbărilor prin care a trecut Rusia s-au distrus însă toate exponatele, iar tradiţia figurilor de ceară a fost uitată. S-a păstrat din acea vreme doar o singură lucrare care îl înfăţişează pe Petru I (cel Mare) în mărime naturală. Aceasta este expusă în prezent la Moscova, la Muzeul Ermitaj. Tradiţia a fost reluată abia în anul 1988, iar în ultimii 16 ani au fost realizate peste 1300 de figuri de ceară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe