Când interesul e mare, culoarea politică nu contează

luni, 13 martie 2006

Când interesul e mare, culoarea politică nu contează

• Octavian HERŢA

   Afacerile sunt afaceri iar politica este politică. Sunt o grămadă de oameni de afaceri în toate partidele politice, de foarte multe ori interesele financiare primând în faţa unor doctrine politice, bune de cele mai multe ori doar pentru gargara din campania electorală. Una e ce spui în conferinţa de presă, şi alta e ce faci cu banii tăi. Cunosc o grămadă de politicieni care se înjură în conferinţele de presă şi în articolele din ziare, dar care au strânse legături de afaceri între ei. Uneori poate fi vorba de o simplă prietenie, însă de cele mai multe ori banul este cel care formează cele mai trainice legături. Indiferent de deosebirile politice şi doctrinare, cele mai puternice sunt legăturile interpersonale. Relaţiile de afaceri dintre Patriciu şi Iacubov, sunt o dovadă vie a faptului că banul n-are culoare şi nici miros.

    Aşa se întâmplă şi la Vâlcea; oameni care pozează în politicieni înverşunaţi ori de câte ori este vreun ziarist de faţă, se întâlnesc seara în bodegile pe care le păstoresc pentru a mânca un platou de mici şi a rade o navetă de Carlsberg. Am asistat de enşpe mii de ori de adevărate chiolhanuri între politicieni ce fac parte din partide diferite; nu v-ar veni să credeţi cât de mult se schimbă oamenii după ce camere de luat vederi sunt băgate în genţi. Peremişti, pesedişti, liberali şi democraţi – toţi laolaltă lasă deoparte ifosele de politicieni şi o dau la pace în lupta cu sticlele şi ciolanul. Nu e nici un secret pentru nimeni că cele mai bune afaceri sunt puse la cale la chef; limbile se dezleagă iar interesul comun se trasformă în liantul care face din politicieni simpli oameni de afaceri. Pentru că orice am face, noi românii vedem în politică cel mai bun mijloc de a parveni. A fi consilier, parlamentar sau ministru nu reprezintă decât un mijloc de a acumula.

    Aşadar, dragi cititori, nu vă lăsaţi înşelaţi de bătăliile duse pe micile ecrane şi în paginile ziarelor de către cei pe care i-aţi ales; de cele mai multe ori e de poză. Vă spunem noi, numai la Vâlcea cunoaştem o duzină de indivizi care fac afaceri aşa de bune împreună, încât poţi să juri că sunt parteneri. Singura diferenţă notabilă apare atunci când te uiţi în carnetele lor de partid. Dar ştiţi cum e, situaţia asta dă o notă aparte de credibilitate relaţiilor de afaceri. Este suficient să privim în jurul nostru, la afacerile care înfloresc în Râmnic, pentru a realiza că atunci când interesul economic e mare, culoarea politică nu contează. Pentru cine nu crede, avem dovezi; pentru cine vrea să vadă, recomandăm bodegile situate în zona centrală a Râmnicului. Pentru cine vrea să se oftice, ne oferim să punem la dispoziţie declaraţiile de avere şi interese ale aleşilor noştri dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe