|marți, noiembrie 24, 2020
  • Follow Us!

ITM Vâlcea tolerează semisclavia 

ITM Vâlcea tolerează semisclavia 

I-am promis recent actualului inspector şef de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Ion Nicolaescu, că-l vom ajuta în munca sa dându-i informaţii concrete care să-l ajute în identificarea unor exploatatori ai forţei de muncă, în sancţionarea lor şi în acelaşi timp în redarea demnităţii unor oameni care sunt obligaţi să lucreze greu pe salariu minim şi fără a beneficia de drepturile salariale prevăzute de lege. Parcă ăsta e rostul Inspectoratului de Muncă nu? Pentru început domnule director vă sugerăm un control amănunţit la unul dintre cele mai frecventate localuri, unde se mănâncă non-stop, situat în zona centrală a Râmnicului. ştiţi sigur despre ce loc e vorba. Dacă nu ştiţi vă putem comunica adresa exactă prin telefon. Aici servirea este bună, produsele deasemenea dar… Fetele care lucrează aici ( personalul este în întregime cu vârsta sub 30 de ani pentru că un om mai în vârstă ar rezista greu ritmului ) primesc oficial salariul minim. De fapt de la patron doar atâta primesc. Lucrează în ture de 12 ore cu 24 deci un număr mult mai mare lunar decât media de opt ore zilnic. Lucrează în căldura de la cuptoarele electrice, în picioare, sâmbetele, duminicile şi toate sărbătorile legale. Fără sporuri de noapte, fără salarii duble, fără zile libere. Nu ştiu dacă şi cum îşi iau concediu. Pentru a păstra acest personal şi a-l determina să fie amabil patronul a găsit şi soluţia optimă de a-i " ajuta " finaciar pe salariaţi dar fără a plăti din buzunar un leu în plus. Toate meniurile au preţuri de genul: 84.000, 82.000, 34.000, 64.000 iar răcoritoarele costă 18.00 lei. În aceste condiţii ori nu primeşti rest ori renunţi singur de mila celei care ţi-a pus măncarea în faţă. Cum o tură e lung şi fluctuaţia clientelei mare, indiferent de oră, putem presupune că o astfel de salariată pleacă acasă cu 200.000 lei ciubuc, poate mai mult, după 12 ore de lucru. Lucru care o încântă. O încântă poate şi masă gratuită pentru că unde mănâncă atâţia oameni zilnic se poate face porţie şi pentru personalul de deservire. Salariaţii nu se gândesc că vor fi afectaţi la pensie, că se pot îmbolnăvii lucrând în acest ritm, că nu li se respectă drepturile salariale, că munca lor e exploatată sălbatic de oameni care vor să scoată profit maxim, repede, fără a ţine cont de legi. Dar, domnule Nicolăescu sunt convins că veţi găsi o soluţie pentru a rezolva această problemă. cel mai bine ar fi să mergeţi chiar dumneavoastră acolo nu să trasaţi sarcină vreunui subaltern pe care aveţi pică. Ştiţi bine la ce ne referim. Aşteptăm un răspuns. Traian Guminski

Leave a Response