Elevii şi profesorii vâlceni filmaţi cu camere video ca să nu chiulească

miercuri, 1 februarie 2006

  Elevii şi profesorii vâlceni filmaţi cu camere video ca să nu chiulească

 În multe dintre liceele şi colegiile din Râmnicu Vâlcea au fost instalate camere de luat vederi care să surprindă năzbâtiile elevilor şi de ce nu, eventuale tentative de chiul din partea profesorilor. Pe viitor elevii se pot aştepta şi la alte surprize. În toalete se vor instala senzori pentru detectarea fumului, lovitura primită elevilor dependenţi de tutun fiind una pe măsură. Primii care şi-au instalat un astfel de sistem au fost cei de la Colegiul “Alexandru Lahovari”, una dintre unităţile de învăţământ considerată de elită, din Râmnicu Vâlcea. Exemplul celor de la Lahovari a fost preluat şi de alţi dirctori de şcoli, iar procesul de montare a “ochiului care vede tot”, este în plină desfăşurare. Directorul colegiului, Constantin Drugan ne-a spus: “Primele patru camere de luat vederi le-am montat în urmă cu trei ani, împreună cu specialiştii de la IMSAT, după care am montat şi altele, iar acum avem în total un număr de opt camere, instalate pe holuri, la intrări şi ieşiri. Dar nu numai atât! Avem montată o cameră şi în cancelarie, pentru că şi profesorii trebuie supravegheaţi să nu chiulească de la ore. Se mai întâmplă, rar de tot, să fie un coleg care încearcă să-mi spună că a plecat când s-a sunat, când de fapt lucrurile nu stau chiar aşa. Imaginile le stocăm şi le păstrăm în memorie 40 de zile şi le folosim să vedem pe elevii care au mai sărit gardul, care întâzie. Nu suntem exageraţi. Înţegem pe elevii care mai au probleme, care trebuie să meargă la spital să-şi facă nu ştiu ce analize. Acum în ajutorul camerelor va veni un poliţist comunitar. Ştiind că sunt filmaţi, copii au o oarecare reţinere de a se mai zbengui pe holuri, au reţinere să se lovescă cu picioarele sau mai ştiu ce alte năzbâtii să facă.  Copiii sunt dinamici, au personalităţile lor şi trebuie înţeleşi în complexitatea lor”, ne-a spus directorul Constantin Drugan, un dascăl care merită tot respectul. Pe elevii de la Colegiul Lahovari îi aşteaptă şi o altă “surpriză”. În curând, în toaletele şi grupurile sanitare se vor instala senzori de fum, şi astfel elevii dependenţi de acest drog, fumatul, trebuie să renunţe sau să găsească soluţii.

Luând exemplu celor de la “Lahovari” şi la Colegiul “Mircea cel Bătrân”, din Râmnicu Vâlcea au fost instalate, patru camere de luat vederi. Una în holul de la intrare, două în corpul B şi alta în corpul A al clădirii. Directorul Cătălin Pană ne-a spus că imaginile sunt transmise pe un monitor care se află în cancelarie şi care este urmărit în permenenţă de patru profesorii care sunt de serviciu dimineaţa şi alţi doi profesori, după amiază. Imaginile nu sunt stocate în memorie.

Printre cei care au aderat la acest sistem de monitorizare al elevilor au fost şi cadrele didactice de la Liceul Economic, instituţie aflată în imediata vecinătate a Poliţiei Vâlcea şi unde au avut loc mici incidente în urma cărora câţiva elevi au fost agresaţi de indivizi veniţi din afara şcolii. Directorul adj. al liceului, Elena Marinescu ne-a spus: “Am instalat de curând opt camere de luat vederi, câte două pe fiecare etaj, dar şi pe holurile de la intrarea profesorilor şi a elevilor. Am avut situaţii când a intrat cineva din afară în şcoală şi foarte repede l-am depistat. Monitoarele se află la cei doi elevi de serviciu, care au atribuţiuni foarte clare. La intrarea elevilor, atât dimineaţa cât şi după amiază avem paznici civili. În şcoală avem montat şi un sistem de alarmare, cu senzori, care în cazul în care este activat, răspunde o firmă de pază cu care avem contract. În sălile de curs şi la toalete nu am instalat camere, pentru că nu ne permitem să intrăm cu bocancii în intimitatea copiilor şi nici să supraveghem profesorii la cursuri”.

La Grupul Şcolar “Gh. Magheru” din Râmnicu Vâlcea se vor instala nu mai puţin de 14 camere de luat vederi, şase dintre ele intrând zilele acestea în funcţiune. Directorul Dan Stănculescu ne-a spus: “Cu clasele noastre de electrotehnică am reuşit instalarea acestui sistem care este foarte performant. Nu am cumpărat decât echipementul, în rest cablajul şi toate celelalte operaţiuni le-am făcut noi. Avem un centru de monitorizare la care are acces directorul şi directorul adjunct. Vom monitoriza inclusiv intrările în cămin. Hardul pe care avem stocate toate înregistrările este unul foarte performant şi l-am montat cu forţe proprii. Vom instala în toalete şi senzori de fum şi atunci elevii n-au decât să se conformeze cu respectarea regulamentului de oridine interioară. Camerele de luat vederi ne ajută să-i observăm pe aceeia care sunt certaţi cu disciplina”, ne-a spus directorul şcolii. Elevii de la “Gh. Magheru” care sunt prinşi fumând sau care scuipă sunt amendaţi cu sume cuprinse între 50.000 lei ROL şi 100.000 lei ROL. Asta la prima abatere. La cea de-a doua abatere amenda se dubleză şi copiii sunt obligaţi să vină la şcoală cu părinţii. Banii sunt încasaţi pe chitanţă şi intră în fondul şcolii. Elevii sunt oarecum circumspecţi la toate inovaţiile care-i obligă să-şi modeleze comportamentul potrivit normelor şcolare. “Nu mai poţi nici măcar în recreaţie, pe hol, să pui mâna pe o colegă că te-a văzut diriga şi automat trebuie să dai socoteală de ce nu o laşi în pace pe fata respectivă”, ne-a zis discret, în treacăt, unul dintre elevi convins că nu-i va fi dat în vileag de camera de luat vederi din perete.

Cosmin RADU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe