Gutău a ajuns la puşcărie

miercuri, 12 iulie 2006

Râmnicul a rămas fără primar şi viceprimar
Gutău a ajuns la puşcărie
 
 Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea a fost arestat pentru 29 de zile, sub acuzaţia de luare de mită. După o aşteptare de trei zile, timp în care a crezut că va scăpa de încarcerare, primarul Mircia Gutău s-a predat Direcţiei de Cercetări Penale. În dosarul de corupţie de la Râmnicu Vâlcea se mai află şi viceprimarul Nicolae Dicu, acuzat de complicitate la infracţiunea de luare de mită.
 
 

Primarul Râmnicului, arestat

După ce vinerea trecută judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că Mircia Gutău poate fi judecat în stare de libertate, primarul Râmnicului s-a întors în oraşul pe care l-a păstorit timp de doi ani. El a organizat chiar o conferinţă de presă în seara de sâmbătă, dând impresia că este total nevinovat. Tonul optimist adoptat de primar a dat impresia că acesta va scăpa basma curată de acuzaţiile procurorilor DNA. Aceasta, deşi procurorii formulaseră deja recurs împotriva deciziei judecătorilor potrivit căreia Gutău putea fi cercetat în stare de libertate. Luni, la Curtea de Apel Bucureşti, timp de mai multe ore, judecătorii au dezbătut asupra recursului formulat de procurori, precum şi asupra celui formulat de avocat în vederea cercetării în stare de libertate a viceprimarului Nicolae Dicu, aflat deja în arest preventiv pentru 29 de zile. Până la urmă, pronunţarea verdictului s-a amânat pentru a doua zi. Marţi, în jurul orei 13:15, judecătorii de la Curtea de Apel au decis: Mircia Gutău este arestat preventiv pentru 29 de zile iar Nicolae Dicu rămâne în continuare încarcerat.

Judecătorii au decis că la dosar există suficiente probe care să demonstreze că primarul Mircia Gutău a acceptat mita de 50.000 euro oferită de omul de afaceri Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet. Cea mai importantă probă ar fi o casetă video care demonstrează că primarul a aprobat mita, deşi verbal a dat impresia că nu este de acord. Surse de încredere spun că pe casetă se observă clar cum primarul îi face semn omului de afaceri că este în regulă cu banii primiţi, trimiţându-l la viceprimarul Nicolae Dicu.

 

Ultimele secunde de libertate

 Primarul a primit vestea în timp ce se afla în incinta primăriei. După doar două minute de la aflarea veştii, primarul a urcat în autoturismul Nubira aparţinând municipalităţii, alături de soţie, îndreptându-se către locuinţa sa aflată în imediata apropiere a primăriei. După doar câteva minute, maşina în care se afla primarul a plecat în mare viteză către centrul oraşului. Instinctiv, am pornit spre centrul oraşului, în speranţa că voi reuşi să prind măcar o fotografie cu edilul în maşină. Am rătăcit câteva minute pe străzi fără să avem nici cea mai mică idee unde l-am putea găsi. La un moment dat am zărit maşina primăriei virând pe strada General Magheru şi parcând în faţa notariatului soţiei primarului, Mariana Gutău. Aceasta a coborât din maşină şi s-a îndreptat către notariat. Maşina a demarat imediat, îndreptându-se înapoi, către zona din care plecase iniţial. După doar câteva secunde, am pierdut-o din vedere. Crezând că se îndreaptă spre ieşirea din oraş, am pornit spre Bulevardul Tudor Vladimirescu, cel care face legătura cu podul de la Goranu, la ieşirea din Râmnicu Vâlcea. Văzând bariera coborâtă, am crezut că ne-a pus Dumnezeu mâna în cap; am coborât din maşină şi am căutat din priviri maşina primăriei. Nici gând. Am realizat că primarul era încă în oraş. După o scurtă escală la IPJ Vâlcea, m-am deplasat din nou către casa primarului. Am văzut o maşină neagră parcată în faţa vilei; lângă ea, doi inşi. Imediat l-am zărit pe primar. M-am apropiat de el cu camera foto în mână. Mă aşteptam să fiu luat la înjurături de ofiţerii DNA sau de către primar. Un om în situaţia lui e capabil de orice, mi-am spus. Era îmbrăcat într-un tricou portocaliu şi în nişte pantaloni crem, de vară. I-am privit chipul; ochii trişti, plini de lacrimi, obrazul nebărbierit de cel puţin o zi, aşa cum nu l-am mai văzut niciodată. Când m-a văzut, m-a recunoscut şi mi-a strâns mâna. „M-au luat... Ce să fac, mă duc acolo cu ei. Nu ştiu ce o să fie”, mi-a răspuns. Îl întreb dacă susţine în continuare că este nevinovat. „Sunt nevinovat, nu am făcut nimic. Trebuie să plec”, a apucat să-mi mai spună. Apoi a urcat în acel Audi de culoare neagră, alături de cei doi inşi. Fără cătuşe, aşa cum şi-a dorit. Maşina cu primarul Râmnicului a plecat către Bucureşti, lăsând în spate un oraş care nu mai înţelege nimic. În câteva zile, Râmnicul a rămas fără primar şi viceprimar. Acum sunt amândoi la puşcărie pentru cel puţin o lună de zile. În următoarea perioadă de timp, primăria va fi condusă de viceprimarul liberal Constantin Monceanu.

 
Gutău şi Dicu, excluşi din PD

Cei doi edili au fost excluşi din Partidul Democrat, imediat ce au primit mandatele de arestare preventivă pentru 29 de zile. Preşedintele PD, Emil Boc a declarat că partidul pe care-l conduce nu va fi niciodată o umbrelă pentru cei certaţi cu legea. Între timp, Boc a fost acuzat de liderul TSD, deputatul Victor Ponta că a intervenit pentru a-l face scăpat pe primarul Mircia Gutău. Boc a declarat că îl va acţiona în instanţă pe Ponta, cerându-i despăgubiri de un miliard de lei.

 
Olteanu aruncă pisica în curtea democraţilor

În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a ţinut să precizeze că edilul Mircia Gutău nu a fost ales în 2004 pe listele Alianţei D.A., ci pe cele ale PD. Olteanu mai crede că acest grav caz de corupţie nu ar trebui să afecteze credibilitatea Alianţei.

 
Consilierii au pâinea şi cuţitul
Imediat ce va primi măsurile de arestare preventivă a celor doi edili, prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu va trebui să emită imediat ordinele de suspendare pentru ambii cercetaţi, potrivit prevederilor Legii nr.215. Aceste ordine trebuie apoi comunicate persoanelor cu pricina, precum şi Ministerului Administraţiei şi Internelor. Urmează imediat procedura convocării de urgenţă a Consiliului Local, care are posibilitatea să delege din rândul consilierilor o persoană care să îndeplinească atribuţiile de viceprimar, prin vot secret. Apoi, dintre cele două persoane – viceprimarul Constantin Monceanu şi consilierul ales viceprimar se va selecta, tot prin vot secret, de către consilieri, persoana care va prelua sarcinile speciale ale primarului (cele de ordonator de credite, de emitere a autorizaţiilor de construcţie şi a certificatelor de urbanism, precum şi de reprezentare). Această persoană va prelua sarcinile primarului pe toată perioada suspendării acestuia.

Ca un amănunt demn de menţionat este şi faptul că deja Prefectura a demarat un control la Primăria Râmnicului.

 

Totul a pornit de la un flagrant

La sfârşitul săptămânii trecute, viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Nicolae Dicu a căzut victimă unui flagrant organizat de DNA, în incinta Hotelului Maria situat la periferia oraşului. Dicu a primit un plic cu 20.000 de euro de la omul de afaceri Crinu Popescu, patronul SC Rovimet SA, în schimbul eliberării unei autorizaţii de construcţie. Omul de afaceri dorea să construiască în zona centrală a Râmnicului o clădire P+7. Nu o dată, Crinu Popescu a solicitat primăriei eliberarea autorizaţiei de construcţie, fără a primi un răspuns favorabil. Primarul Râmnicului, Mircia Gutău, a declarat imediat că omul de afaceri i-a oferit şi lui bani, însă l-a dat afară pe uşă. Până la urmă, primarul a fost şi el chemat la audieri, reţinut pentru 24 de ore, eliberat şi apoi încarcerat din nou, de data aceasta pentru 29 de zile.
• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe