Stresul este principala cauză de îmbolnăvire asociată secolului modern. Din dorința unei sănătăți mai bune, oamenii recurg la tratamente, terapii și suplimente. În realitate însă, inamicul stresului se află permanent la îndemâna noastră. Sunetele din natură sunt o sursă anti-stres cu efecte dovedite care întrec de multe ori tratamentele convenționale. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că, sunetele naturii optimizează capacitatea cognitivă, cresc randamentul, concentrarea și chiar creativitatea. O plimbare de o zi în mijlocul naturii este suficientă pentru a-ți schimba perspectiva asupra vieții, oferindu-ți o viziune optimistă asupra problemelor cotidiene. Dacă timpul nu-ți permite să te dedici mișcării în natură, atunci adu natura la tine în casă. Pune în mișcare un playlist special care să redea sunetele naturale.
Cercetătorii au descoperit că, atunci când ascultăm valurile mării, sunetele ploii sau foșnetul frunzelor, în corp au loc schimbări fizice. În condiții de stres prelungit, sănătatea noastră suferă schimbări pe toate planurile. Ridicarea nivelului de glicemie, creșterea pulsului, hipertensiunea arterială, rigiditatea musculară sau oboseala suprarenală sunt doar câteva dintre numeroasele consecințe dezastruoase pe care stresul le aduce în viețile noastre. Presiunea mărită asupra glandelor suprarenale poate fi atenuată prin terapii alternative. Masajul shiatsu, masajul deep tissue, reflexoterapia, yoga, meditația și ascultarea sunetelor naturale sunt un prim pas către ameliorarea oboselii glandelor suprarenale și a stresului mental.
Pauzele active la muncă au un efect mult mai energizant decât scroll-ul pe rețelele de socializare. O sesiune de 20 de minute în scaunele de masaj cu încălzire oferă un efect terapeutic asemănător unei plimbări în aer liber. Descoperă mai multe despre fotoliile de masaj terapeutice pe Fujiiryoki.ro. De asemenea este indicat ca în timpul masajului terapeutic, sunetele naturale să fie activate pe fundal și nu ascultate în căști pentru efect calmant.
Formula care combină masajul cu sunete naturale îmbunătățește respirația profundă, crește temperatura corpului, scade ritmul cardiac, ceea ce ajută la echilibrarea nivelului de cortizol. Din fericire, tehnologia de azi a evoluat suficient cât să aducă aproape de tine valurile care se izbesc de mal, ciripitul păsărilor, zgomotele furtunilor, adierea vântului, cântecul cascadelor, susurul râurilor, chiar dacă tu te afli la kilometri distanță de pădure.
Mai mult, specialiștii au observat că recuperarea după un eveniment traumatizant sau un șoc emoțional s-a întâmplat mult mai rapid într-un cadru natural (conectare la sunete și imagini naturale), decât în mediile artificiale unde predomină zgomotele urbane. Concentrarea asupra task-urilor de lucru sau asupra învățatului pentru examene ar putea deveni o provocare din cauza stimulilor de mediu care te distrag permanent. Desigur, la fiecare 20 de minute de focus se recomandă 5 minute de pauză. Pauzele scurte și dese chiar pot spori puterea de concentrare și de asimilare a informațiilor. Pentru a ignora fără efort distragerile din timpul studiului, te poți conecta la unul din numeroasele playlisturi ce redau muzica naturii.
Cum pot fi explicate efectele terapeutice asociate sunetelor naturale? O sursă acustică definită de muzica naturii crează imaginea mentală a unui mediu sigur. Iar acest mesaj transmis creierului atenuează efectele hormonului de stres, ne permite un control mai bun asupra fricilor, instalându-se o stare de calm mental.
Sursa foto: unsplash.com, fujiiryoki.ro
Web Design by DowMedia