De ce alimentele organice sunt mai benefice pentru oameni și pentru natură

miercuri, 1 februarie 2023

 

Există întotdeauna titluri care susțin că alimentele organice nu sunt mai sănătoase decât alimentele produse în mod convențional. Cu toate acestea, beneficiile unei diete organice sunt greu de trecut cu vederea. Produsele ecologice sunt mai benefice din punct de vedere ecologic, sănătos și, bineînțeles, etic. În acest articol, vei descoperi argumentele care susțin aceste idei.

Care sunt avantajele produselor alimentare organice? 

Deși conținutul de vitamine și nutrienți al fructelor și legumelor depinde, în primul rând, de locație, de soiurile plantate, de calitatea solului și de momentul potrivit de recoltare, de mult timp a fost clar că conținutul de ingrediente secundare este mai mare atât în legumele ecologice, cât și în fructele organice. Acestea sunt la fel de importante pentru sănătate ca, de exemplu, vitamina C. Dar chiar și aceasta este conținută în legumele și fructele ecologice în cantități semnificativ mai mari. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că fructele și legumele produse în acest fel trebuie să formeze mai mulți anticorpi și antioxidanți, deoarece nu sunt protejate împotriva bolilor și a dăunătorilor cu pesticide. În plus, îngrășămintele sintetice sunt folosite în cultura convențională. Deși acest lucru permite plantelor să crească mai repede, ele îmbogățesc, în principal, apa.

Alimentele organice au un conținut mult mai mic de nitrați. Acest lucru, ca și interzicerea pesticidelor sintetice în agricultura ecologică, are un efect pozitiv asupra sănătății umane, precum și asupra mediului. Pentru alimentele de origine animală din agricultura ecologică, se poate afirma că, în multe cazuri acestea, conțin o proporție mai mare de acizi grași omega-3 valoroși. Dacă copiii mici beau lapte organic din gama de produse bio de la Vegis, în loc de laptele produs în mod convențional, este mai puțin probabil să sufere de alergii cutanate. Acest lucru se datorează faptului că acestor animale li se permite să mănânce iarbă și fân și să se bucure de creșterea liberă. Vacile crescute în mod convențional mănâncă, în principal, soia, cereale și porumb și își petrec întreaga viață în hambar. De asemenea, ouăle de la pui bio sunt benefice pentru oameni și animale. Sunt mult mai puțin contaminate cu germeni care sunt deja rezistenți la antibiotice.

Descoperirea penicilinei și a altor antibiotice a reprezentat o piatră de hotar în istoria medicală. Acest lucru a făcut posibilă vindecarea oamenilor pentru care înainte nu exista mântuire. Cu toate acestea, deoarece antibioticele sunt din ce în ce mai folosite în agricultura convențională, riscul de răspândire a germenilor rezistenți crește. Totuși, zootehnia industrială presupune, adesea, administrarea de antibiotice ca măsură preventivă împotriva bolilor. Astfel, germenii au posibilitatea de a dezvolta rezistență la aceste antibiotice. Dacă acești germeni rezistenți ajung într-un spital și se răspândesc acolo, multe medicamente anterior eficiente devin ineficiente. În creșterea animalelor adecvată speciei, totuși, astfel de germeni rezistenți nu apar deloc. O dietă organică nu numai că contribuie la bunăstarea animalelor, dar asigură și eficacitatea antibioticelor.

Așadar, produsele ecologice devin din ce în ce mai populare în zilele noastre, deoarece tot mai mulți oameni acordă, în mod conștient, atenție alimentației lor. Alimentele ecologice provin din cultivare controlată ecologic. Acestea nu trebuie să conțină organisme modificate genetic sau să fi fost tratate cu pesticide sintetice sau îngrășăminte artificiale (adică compuși chimici-sintetici cu azot). În plus, conțin mai puțini aditivi decât multe alte alimente. În cazul produselor de origine animală, sigiliul organic asigură că animalele sunt ținute într-o manieră adecvată speciei și nu sunt tratate cu hormoni de creștere și doar într-o măsură limitată cu antibiotice. Adesea, produsele ecologice nu sunt tocmai ieftine, în comparație cu alimentele produse în mod convențional. Dar, cel puțin din când în când, acestea își pot găsi drumul în coșul de cumpărături. Pentru că, folosind mâncarea organică, nu faci doar ceva bun pentru tine, ci și pentru mediu și animale.

Sursa foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe