Stefan Vuza, presedinte Chimcomplex: Curajul de a merge contra curentului

vineri, 16 decembrie 2022

Într-o piaţă aflată în plină schimbare, cu mutări masive către zone cu resurse mai ieftine, o companie românească reuşeşte performanţe după performanţe

Curajul de a merge contra curentului | Români care dezvoltă România

Sursa foto: Antena 3 CNN

Este vorba despre Chimcomplex, care a cumpărat activele Oltchim Râmnicu Vâlcea în 2019, pe când platforma era de ani de zile în insolvenţă Ultimii ani au însemnat integrarea celor două combinate Chimcomplex Borzești și Oltchim într-o singură companie și obținerea celei mai mari creşteri pe bursă din istorie, 1.457%, anul trecut - noteaza antena3.ro

"În 2022 are loc în Europa un proces de relocare a întregii industrii chimice, datorită decalajului foarte mare de preț între prețul gazului, al energiei între Asia și Europa. Noi însă am decis să mergem contra curentului, și noi vom continua investițiile, ne vom mări capacitățile.", a spus Ştefan Vuza, preşedinte Chimcomplex.

Anul acesta a fost inaugurată şi cea mai nouă instalaţie de producţie a poliolilor speciali în Europa. Un termen despre care puţini au auzit, dar un produs pe care îl folosim cu toţii în fiecare zi, pentru că se regăseşte în aproape orice produs, de la scaunele de maşină, la izolaţiile din pereţi sau saltele.

Noua instalaţie, în care s- au investit peste 40 de milioane de euro, face ca România să producă aproape 9% din producția europeană de polioli. Până la sfârşitul anului va fi gata şi instalaţia de cogenerare care va permite producerea simultană a energiei electrice şi a celei termice.

"Este un proiect care are un randament de 90%, de două ori mai mare decât randamentele similare, obținute în instalația de producie a energiei din țară.", a mai spus şi Victor Avram, CEO Chimcomplex.

Mai ales acum când preţurile pentru energie explodează, independenţa energetică pe care o va aduce instalaţia de cogenerare e cu atât mai importantă

"Realizarea acestui proiect ne va permite, nu numai să devenim independenți din punct de vedere energetic, vom putea deasemenea să reducem substantial emisiile de dioxid de carbon.", a mai adăugat Victor Avram.

Instalaţia de cogenerare va folosi şi hidrogen verde, compania fiind cel mai mare producător din ţară şi mizând şi pe o creştere semnificativă a producţiei.

"Hidrogenul verde va fi chimizat mai departe în produse verzi. Suntem al doilea, sau primul după Belgia, cu capacitatea cea mai mare de hidrogen, și hub de hydrogen.", mai spune preşedintele Chimcomplex.

Un alt tip de industrie chimică, care păstrează şi tradiţia, dar e adaptată deja viitorului, aşa se vede strategia companiei în acest moment.

  • Instalaţia de cogenerare de la Oltchim va aduce independenţa energetică
  • România, în topul producătorilor de materii prime pentru saltele
  • În plină criză, Chimcomplex mizează pe investiţii şi creştere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe