3 lucruri de care să ţii cont în instalarea unei sobe

joi, 17 noiembrie 2022

sursa foto:

https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-arhitectura-turism-1108673/

Instalarea unei sobe reprezintă soluţia pentru sporirea confortului termic şi a designului interior al casei tale. Sobele şi-au dovedit eficienţa încă din cele mai vechi timpuri şi în cele mai diverse condiţii de trai, de la bordeie până la palate. În zilele noastre, construirea unei sobe poate fi alternativa pentru reducerea facturilor din ce în ce mai mari la energie. Iată câteva lucruri de care trebuie să ţii cont în cadrul acestui proces:

Ce combustibil alegi

Principiul de funcţionare al unei sobe este simplu. Prin aprinderea focului din interior, căldura este degajată de cărămida refractară şi plăcile numite cahle. Puterea calorică a fiecărei sobe depinde de combustibilul utilizat. Trebuie să ţii cont de zona în care va fi construită soba, pentru a avea acces cât mai uşor la combustibilul disponibil. Altfel rişti să cheltui prea mult sau să aştepţi transporturi de la distanţă.

Sobele funcţionează cu două mari tipuri de combustibili: naturali şi artificiali. Dintre combustibilii naturali, lemnul este cel mai utilizat, urmat de diferite tipuri de cărbuni şi gaz metan. Cocsul şi brichetele din cărbuni sunt combustibili artificiali pentru sobe.

În alegerea combustibilului trebuie să ai în vedere şi reziduurile rezultate în timpul arderii. Acestea influenţează în special măsurile de întreţinere a sobei.

Care va fi rolul sobei

În mod normal, fiecare sobă încălzeşte camera în care este instalată. În funcţie de locul în care este construită, o sobă poate deservi de la două până la patru camere.

Dacă soba este liber construită, distanţa trebuie să fie de cel puţin 15 centimetri între peretele din spate al sobei şi zidul casei. Cu acest amplasament, soba este utilă doar în acea încăpere. În schimb, dacă o construieşti în zid, partea cu uşile de încărcare şi cenuşar va fi într-o cameră, în timp ce un perete refractar se va afla dincolo de zid. Unele dintre cele mai ingenioase construcţii sunt cele de colţ, în care trei sau chiar patru camere pot fi încălzite cu aceeaşi sobă. Acest tip de sobă este util în special pentru încălzirea încăperilor în care sursa de foc deschis este interzisă.

O altă utilitate a sobei este cea de instrument de gătit. Pentru acest tip de sobă va trebui să alegi un model de construcţie potrivit pentru montarea unei plite. Tot în interiorul sobei poate fi integrat şi un cuptor.

Evacuarea fumului

Indiferent de tipul de sobă şi de amplasament va trebui să conectezi ieşirea canalelor de fum la hornul casei. Pentru aceasta vei avea nevoie de burlane şi alte accesorii pentru sobe, cu ajutorul cărora fumul va fi evacuat în siguranţă afară din casă. Dacă locuinţa are deja un horn construit, acesta trebuie curăţat şi pregătit pentru tiraj. În acest caz, soba va fi amplasată în imediata apropiere a hornului. Dacă vorbim de prima sobă construită în casa respectivă, poţi alege locul în care va fi confecţionat hornul. Hornul trebuie să se ridice la cel puţin 120 de centimetri deasupra planului acoperişului şi la peste 80 de centimetri peste creastă. De dimensiunile hornului depinde numărul de sobe pe care îl poate deservi, aşadar stabileşte de la bun început câte astfel de construcţii vei avea în casă, pentru a avea un tiraj eficient.

Construirea unei sobe se face doar de către profesionişti. Sursa deschisă de foc şi evacuarea gazelor arse trebuie să se desfăşoare în condiţii de siguranţă deplină. Cunoaşterea paşilor de urmat în instalarea unei sobe te ajută să organizezi mai uşor un astfel de şantier şi să gestionezi lucrările din casă. Cu un minim efort de documentare te vei bucura de confortul focului dogorit de soba din teracotă în zilele reci de iarnă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe