Petronel Butuc, unul dintre protejaţii lui Radu Popa, directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), a intrat recent în atenţia organelor de urmărire penală în urma tunurilor şi ţepelor date, anul trecut, unor primării sau instituţii subordonate acestora. Printre primăriile care au făcut afaceri în 2009 cu Petronel Butuc este şi ce din Râmnicu Vâlcea.
În paralel însă, aceiaşi comisari au descoperit şi alte ilegalităţi făcute de Petronel Butuc, un afacerist ieşean care şi-a căpătat renumele de „prinţ al pubelelor“ după ce a devenit, în ultimii trei ani, un câştigător de serviciu al contractelor de achiziţii publice din partea unor administraţii locale şi centrale, cum sunt cele din Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte sau Piteşti. Este vorba aici de contracte ce depăşesc 30 milioane de euro, fonduri publice cheltuite, în condiţii de criză, pe tobogane, bănci, ceasuri, arteziene etc etc.
Un control încrucişat făcut de Garda Financiară la două dintre societăţile patronate şi administrate de soţii Dana Dobrescu şi Petronel Butuc, Land Mark Design SRL şi Soluţii Urbane SRL, a evidenţiat şi alte nereguli specifice grupului infracţional din care fac parte. Astfel, în cârdăşie cu reprezentanţi ai Primăriei Râmnicu Vâlcea, dar şi cu Radu Popa (ALPAB), firma Soluţii Urbane a încheiat câteva contracte privind livrarea unor „bănci Bretania“. Pentru această afacere, Butuc a folosit cele două societăţi amintite, una pentru importul obiectelor (Land Mark Design) din Spania, iar cealaltă pentru livrarea către beneficiari. Achiziţionate la jumătatea anului trecut, din Spania, pentru fostul primar Mircia Gutău şi pentru Sorin Oprescu, cele 208 bănci invocate n-au putut fi justificate cu documente la sediul firmelor verificate. Ca şi când au fost fie paraşutate, fie construite în atelierul propriu al lui Butuc.
Băncile paraşutate din Spania pentru Primăria Râmnicului
Iată ce consemnează comisarii Gărzii Financiare despre această situaţie: „SC Land Design SRL a justificat provenienţa cantităţii de 141 buc. bănci Bretania, în valoare de 178.966 de lei, vândute, în perioada octombrie-decembrie 2009, către SC Soluţii Urbane SRL, cu facturi externe atestând achiziţia intracomunitară din Spania a cantităţii de 208 buc. bănci Bretania, în perioada iunie-august 2009. Facturile externe menţionează ca loc al livrării Primăria Rm. Vâlcea şi faptul că transportul este achitat de furnizorul extern până în locaţia respectivă. SC Land Mark Design SRL nu deţine CMR aferente achiziţiilor intracomunitare, documente de transport intern şi evidenţe de gestiune de depozit“.
Băncile-fantomă preluate de Soluţii Urbane de la Land Mark Design au fost vândute apoi către Primăria Rm. Vâlcea (26 buc.), SC Conexvil SRL Rm. Vâlcea (32 buc.), SC Vedesign SRL Voluntari (10 buc.) şi ALPAB (105 buc.), în perioada octombrie 2009-ianuarie 2010. Dacă facturile emise pentru primii trei clienţi au fost de ordinul zecilor de mii de lei, cea emisă pentru ALPAB era de 7,9 milioane de lei! Interesant aici este că uriaşa factură a fost emisă în aceeaşi zi cu factura de 3,7 milioane de lei emisă pentru ceasurile aurite care au rătăcit cinci luni, în derivă, între SUA şi Romånia.
„Către ultima entitate (ALPAB - n.r.) a fost emisă factura seria SU nr. 244/22.12.2009, în valoare de 7.901.840,96 de lei, referitoare la lucrări de regenerare urbană - reparaţii capitale în parcurile aflate în administrarea ALPAB, fără a exista, cu excepţia contractului nr. 360/25.11.2009, altă situaţie de lucrări, situaţie de plată sau alt înscris. Societatea (Soluţii Urbane - n.r.) a derulat mai multe contracte cu Primăria Rm. Vâlcea şi ALPAB“ - au consemnat comisarii Gărzii Financiare într-o adresă către Curtea de Conturi.
Sursă: www.curentul.ro
Web Design by DowMedia