Nicolae Vasile, Riamar Fruct: Dorim să ne extindem până la livezi de 20 de ha prun şi 10 ha măr, în cultură superintensivă, dar cu lipsa actuală de personal ezităm să plantăm

duminică, 28 august 2022

Lipsa personalului din agricultură, dar mai ales a zilierilor, duce la oprirea unor investiţii în dezvoltarea aface­rilor. Ionuţ Nicolae Vasile, un inginer hor­ticultor din judeţul Vâlcea, are culturi de 15 hectare, în solarii şi în câmp, cu căpşuni, mure, zmeură şi coacăze şi ar vrea să înfiinţeze încă 20 de hectare de livezi de prun şi 10 de măr, dar negăsirea per­sonalului necesar pentru cules îi ţine pe loc proiectul de extindere.

„În momentul de faţă avem materialul săditor să ne extindem până la livezi de 20 de hectare de prun şi 10 hectare de măr, în cultură superintensivă, dar cu lipsa actuală de personal ezităm să plantăm. Ne gândim serios să nu ne mai extindem“, a spus Ionuţ Nicolae Vasile, administratorul Riamar Fruct.

Riamar Fruct este o firmă de fa­milie înfiinţată în anul 2012 ce cultivă peste 5,5 de hectare cu căpşuni în so­larii, 1,5 de hectare de zmeură în so­la­rii, 7 hectare cu mure în câmp şi 1 hec­tar de coacăze în câmp, în jurul lo­calităţii Copăceni din judeţul Vâlcea.

„Producţia arată foarte, foarte bine în comparaţie cu anii trecuţi. Ne-am străduit să avem o producţie mai mare, dar deşi este dublă faţă de cea de anul trecut şi de o calitatea superioară, nu reuşim să o recoltăm la timp, pentru că nu avem suficient personal. În momentul de faţă ne-ar trebui 180-200 de oameni la recoltat şi noi găsim 70% din necesar“, a menţionat reprezentantul Riamar Fruct.

În prezent, compania recoltează zmeură, mure şi căpşuni, iar pentru mure, de exemplu, o comandă zilnică este de 3-4 tone şi compania reuşeşte să recolteze maximum 2 tone de marfă clasa I, pe care să o livreze la supermarketuri, din cauză că nu are suficient personal. „Producţia care este culeasă după patru zile ajunge la maturare şi nu o mai putem vinde în stare proaspătă, ci o dăm către procesare la un preţ mult mai mic“, explică Vasile.

El menţionează că lipsa forţei de muncă este acum cea mai mare provocare din agricultură, sector în care lucrau 89.000 de persoane la finalul lunii iunie, conform datelor statistice. De altfel, temperaturile ridicate au fost o altă provocare mare în acest an, susţine antreprenorul, pentru că fructele care au fost direct în bătaia soarelui - căpşuni şi zmeură - au avut arsuri solare, ceea ce înseamnă o diminuare a producţiei clasa întâi.

„În condiţiile în care costurile aproape s-au dublat faţă de anul trecut şi am forţat planta să obţinem o producţie mult mai mare ca să compensăm costurile de producţie, pentru că preţul de vânzare comparativ cu anul trecut este puţin mai mici la unele produse, nu găsim oameni la recoltat“, a continuat Vasile.

Astfel, deşi există o dublare a volumului cerut de retaileri comparativ cu anul trecut, pentru că clientul final se îndreaptă tot mai mult către fructele de pădure, compania nu poate satisface cererea.

„Livrăm către principalele lanţuri mari de magazine din ţară şi avem comenzi zilnice. Avem doi clienţi pentru care livrăm în toată ţară la platformele acestora, iar pentru ceilalţi clienţi livrăm pe platformele din Bucureşti şi de acolo merg produsele în 30-40% din magazinele pe care le au în ţară“, a afirmat Nicolae Vasile.

Riamar Fruct a avut o cifră de afaceri de 2,3 milioane de lei anul trecut, în uşoară creştere faţă de anul anterior, şi un profit de 1,26 milioane de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Sirsa: zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe