Prefectul judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, ocupă ilegal funcţia în cadrul instituţiei. Alţi 18 prefecţi din România se pare că sunt certaţi cu legea şi nu au realizat că, din luna aprilie a acestui an, au expirat, potrivit prevederilor legale, cele şase luni în care pot ocupa funcţia temporar. În timp ce reprezentanţii PSD spun că vor ataca în instanţă toate actele emise de prefecţii – interimari, Petre Ungureanu spune că legea îi dă dreptul să stea interimar oricât şi nu se va deranja să-şi dea demisia.
Ordinele prefectului, atacate în instanţă
Toate ordinele emise de prefectul de Vâlcea vor fi atacate de social-democraţi. Anunţul a fost făcut de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care vrea să sancţioneze atât Guvernul Boc, dar şi pe cei 19 prefecţi care ocupă ilegal acum aceste funcţii. Dragnea a numit toate cele 19 judeţe în care social-democraţii vor lua măsuri drastice: Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Hunedoara, Sălaj, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Olt şi Prahova. „În acest moment, prefecţii exercită funcţia în mod nelegal, începând cu data de 2 aprilie 2010. Ei au fost numiţi în funcţii prin hotărâri de guvern la data de 1 octombrie 2009.
Potrivit statutului funcţionarului public, perioada maximă în care pot fi numiţi temporar în funcţie este de şase luni. Cele şase luni au expirat pe data de 2 aprilie. Nimeni din Guvernul Boc şi nici un prefect din cei nominalizaţi nu au făcut vreun demers pentru a intra în legalitate.”, a declarat Liviu Dragnea. Acesta a explicat că se puteau organiza concursuri pentru ocuparea funcţiei, dar nimeni nu a făcut-o, aşa că premierul Emil Boc şi ministrul de interne, Vasile Blaga, se pot face vinovaţi de săvârşirea unor fapte penale şi pot fi acuzaţi de abuz în serviciu.
Dragnea: „Vom ataca actele în instanţă”
Dragnea spune că toate actele emise de prefecţi din aprilie şi până astăzi nu sunt legale şi că ele vor fi atacate în instanţă de contencios administrativ inclusiv la Vâlcea, urmând să se facă şi plângeri penale împotriva prefecţilor. „Acţiunea va începe în această săptămână, pentru că nu este normal ca reprezentanţii Guvernului în teritoriu să ocupe nişte funcţii în mod abuziv. Toate ordinele emise de aceştia vor fi atacate, inclusiv cele care au vizat primarii noştri.”, adaugă Dragnea. Prefectul de Vâlcea va trebui să dea socoteală mai ales pentru amenzile pe care le-a aplicat în ultimele luni primarilor PSD şi PNL.
În tot acest timp, liderii PNL şi PSD s-au declarat revoltaţi de modul în care se aplică amenzile în judeţul Vâlcea. Preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, şi cel al PSD, Ion Cîlea, au declarat în nenumărate rânduri că îl roagă public pe prefectul de Vâlcea să stopeze aceste sancţiuni ilegale. De asemenea, Ungureanu a încercat de multe ori să-i înfigă cuţitul pe la spate preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, şi să îi ceară demisia, dar acum cel care va trebui să ţină cu dinţii de scaun este chiar el.
Frâncu: „Nu este un prefect perfect, pentru că nu respectă legea”
Senatorul PNL Emilian Frâncu a luat şi el atitudine, săptămâna trecută, şi a spus că judeţul Vâlcea nu mai are în acest moment prefect. Liberalii se vor alătura demersurilor anunţate de social-democraţi şi îi îndeamnă pe cetăţeni să facă plângeri penale împotriva lui Emil Boc şi Vasile Blaga. „Sunt surprins cum domnul prefect are tupeul să susţină că el mai conduce legal acest judeţ. Trebuia, printr-o hotărâre de guvern, acum cinci luni, să li se reînnoiască mandatul.
Cer şi eu, aşa cum a cerut şi PSD, ca orice cetăţean să facă plângeri penale împotriva lui Boc şi Blaga, pentru neglijenţă în serviciu. Nu mai avem prefect din luna aprilie! Toate hotărârile sunt nule, suntem conduşi de un prefect aşezat acolo ilegal. Nu am ce sa fac, mie îmi place Bebe Ungureanu aşa, ca om, participă cu seriozitate la toate nunţile şi parangheliile din judeţ, dar nu este un prefect perfect, pentru că nu respectă legea.”, a declarat senatorul Emilian Frâncu.
„Nora lui Bulacu”, la cancelarie
Pe de altă parte, prefectul Ungureanu se apără dând explicaţia că, potrivit noilor reglementări, nu mai este stabilită o limită de timp pentru exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă. Acuzat şi de favoritisme, respectiv pentru faptul că ar fi preferat apropiaţi ai liderilor PDL Vâlcea în locul altor angajaţi, prefectul Ungureanu spune că… îşi poate alege după cum vrea cancelaria.
„În privinţa persoanei la care se face des referire ca fiind „nora lui Bulacu”, la data angajării, 1 ianuarie 2010, aceasta nu făcea parte din familia vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, iar postul pe care îl ocupă şi în prezent este cel de secretar la cancelaria prefectului. Respectivul post este unul de personal contractual cu contract de muncă pe durată determinată - pe perioada mandatului prefectului - ca toate celelalte posturi din cancelarie. Dincolo de faptul că legea îi dă dreptul prefectului să-şi aleagă personalul cancelariei, acest compartiment funcţionează în prezent în formulă redusă de la 5 la 3 posturi.”.
În plus, Ungureanu îi pofteşte pe toţi cei nemulţumiţi să se adreseze… instanţei de judecată. „Angajaţii care au primit preaviz în urma aplicării măsurilor de restructurare şi reorganizare a aparatului de specialitate al prefectului au dreptul să se adreseze instanţei, în condiţiile şi termenele prevăzute de lege.”, a concluzionat prefectul de Vâlcea.
Ungureanu: „Nu este o dată limită pentru interimat”
Ungureanu refuză, în plus, să renunţe la funcţia pe care o deţine, afirmând că aceasta este… cât se poate de legală. Prefectul spune că „Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacante sau temporar vacante se realizează în conformitate cu dispoziţiile art. 92 alineatul 1 indice 1 din Legea nr.188/1999, privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Textul a fost introdus prin OUG nr. 105/2009, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 668/6.10 2009, respectiv prin Legea nr. 140/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 471 din 8.07.2010.
Potrivit noilor reglementări, nu este stabilită în mod expres o limită de timp pentru exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacante sau temporar vacante. Într-adevăr, anterior acestei modificări legislative, exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice vacante corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici se dispunea pentru o durată de 6 luni, perioadă ce putea fi prelungită cu maxim 6 luni într-un an calendaristic, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dar aceste prevederi nu mai sunt în vigoare în prezent. A pune la îndoială autoritatea reprezentantului guvernului în judeţ şi legalitatea actelor emise de acesta, documente cu efect pe termen lung, este grav“
Sursa: (www.impactreal.ro, 12.09.2010)
Web Design by DowMedia