Noi apărăm interesele tuturor acţionarilor şi salariaţilor OLTCHIM, ale statului român

miercuri, 8 septembrie 2010

Directorul general al SC OLTCHIM SA, Constantin Roibu:

Noi apărăm interesele tuturor acţionarilor şi salariaţilor OLTCHIM, ale statului român

• Răspuns la un articolul defăimător la adresa societăţii OLTCHIM, publicat de PCC SE într-un ziar local, în ediţia din 1 septembrie 2010

PCC SE, printr-un articolul presărat numai cu minciuni, exagerări şi atacuri diversioniste, publicat în ziua de 1 septembrie 2010, într-un ziar local, recunoaşte că a luat parte în Polonia la privatizarea societăţilor ZAT SA şi ZAK SA şi că, în urma ofertelor făcute statului polonez, aceste societăţi au rămas în continuare în proprietatea statului.

Mai precizează PCC că: ÔÇ£ Ministerul polonez al Trezoreriei este în căutare de soluţii de piaţă pentru dezvoltarea industriei chimice din Polonia, căutând cel mai bun mod de a privatiza şi în acelaşi timp de a maximiza valoarea companiilor pentru a asigura dezvoltarea acestora ”.

De fapt, PCC SE nu recunoaşte faptul că au făcut oferte mult prea mici şi Statul polonez i-a trimis la plimbare, renunţând la privatizarea societăţilor ZAT şi ZAK. Din precizările PCC din articol rezultă că Statul polonez are dreptul să maximizeze valoarea companiilor din industria chimică şi poate să le asigure dezvoltarea, dar Statul român este obligat de către PCC să privatizeze cu orice preţ acum Oltchim-ul. Pur si simplu că aşa vrea PCC. De ce nu face presiuni şi în Polonia pentru privatizarea ZAT, ZAK şi a altor societăţi în care PCC este interesat? De ce nu spune PCC că ZAK este concurent direct al Oltchim producând oxo-alcooli şi plastifianţi? De ce nu spune numitul Zaremba de ce a fost dat afară din funcţia de Director General la ZAK în anul 2006 ? De ce se luptă PCC ca să blocheze activitatea Oltchim?

Răspunsurile sunt foarte simple:

- blocarea activităţii Oltchim duce la scăderea valorii acesteia pe bursă sau chiar la închiderea producţiei. Cu ce ajută acest lucru PCC? Foarte logic: a) dacă cumpără ZAK, prin închiderea Oltchim, scapă de concurenţă; b) dacă nu cumpără ZAK la preţul dorit, va cumpara Oltchim-ul la un preţ derizoriu.

Las pe numitul Zaremba să spună singur de ce a fost dat afară de la ZAK.

Mai spune PCC în articolul din Curierul de Râmnic: ÔÇ£ Ministerul Economiei nu a început nici măcar o dată privatizarea bazată pe principii de piaţă, în ciuda faptului că o astfel de privatizare a fost anunţată de numeroase ori in ultimii 15 ani ÔÇ£. Acuzaţiile aduse de PCC sunt false şi dezinformează opinia publică. Adevărul este că Statul român a scos la privatizare de două ori societatea Oltchim, o dată în 1997 şi a doua oară în 2003.
n anul 1997 pachetul de acţiuni a şi fost vândut societăţii canadiene Exall care a şi semnat contractul de preluare a pachetului majoritar. Societatea Exall a renunţat la contract şi a şi pierdut garanţia depusă în procesul de privatizare , deoarece şi-a dat seama că nu poate funcţiona cu instalaţiile din Oltchim atâta timp cât etilena şi propilena ÔÇô materiile prime necesare ÔÇô erau în proprietatea altei societăţi. Tot din lipsă de etilenă şi propilenă s-a blocat şi privatizarea demarată în anul 2003.
   
PCC mai face în articol altă afirmaţie care e total neadevărată şi dezinformează opinia publică şi anume: ÔÇ£ Conducerea Oltchim refuză să înţeleagă dinamica actuală a pieţei mondiale şi faptul că actuala concurenţă mondială în afacerile cu PVC nu dă Oltchim o şansă de a supravieţui dacă Oltchim se axează pe producţia de PVC pe platforma din Rm.Vâlcea, bazată pe piroliza de la Arpechim.”  
   
PCC mai spune:” Piaţa de PVC este caracterizată de supra-capacitate şi o concurenţă acerbă, al cărei rezultat este o cursă între toţi producătorii de PVC pentru a obţine cele mai mari capacităţi şi cea mai mare eficienţă şi a se distanţa de pierderile cauzate de producţia de PVC pe scară mică.”
   
Bineînţeles că PCC dezinformează şi manipulează opinia publică, lucru pe care-l face pentru că asta este specialitatea ÔÇ£directorului de dezvoltare Zaremba”. Eu cred că dezinformează şi pentru faptul că nu are nici cea mai vagă cunoaştere a pieţei PVC-ului sau pieţei produselor petrochimice, şi anume:

    - Oltchim nu se axează pe producţia de PVC şi PVC-ul nu este produsul cheie sau de bază . PVC-ul a reprezentat 32% din cifra de afaceri a Oltchim în 2008, iar după integrarea cu Petrochimia Piteşti, ponderea PVC-ului în cifra de afaceri a Oltchim scade la 20%.
   
- Oltchim nu are o capacitate mică în producţia de PVC, cu 450.000 t/an este lider în Europa de Est şi Centrală conform următoarei statistici:

-Oltchim este al şaptelea producător în Europa fiind printre producătorii importanţi, nicidecum un producător cu capacitate mică. Prin integrarea cu Petrochimia Piteşti va deveni ÔÇ£ cel mai integrat şi competitiv producător din Europa de Est şi Centrală” conform afirmaţiei făcută de Tecnon Orbichem London, unul din liderii mondiali în probleme de marketing. De asemenea în perioada 2009-2020 piaţă PVC-ului creşte cu 17.100.000 tone, iar capacitatea producţiei numai cu 9.000.000 tone.

Una din zonele cu creşterile importante ale consumului de PVC este Europa de Est, exact acolo unde -şi desfăşoară activitatea Oltchim.  (rate medii anuale de crestere pentru PVC Oltchim-procente)

  PCC mai face următoarele aberaţii în articolul din Curierul de Râmnic:

” Condiţiile economice proaste au forţat deja unii operatori din Europa şi Asia să-şi închidă instalaţiile de poroliză. Printre cele care au fost închise deja se numără instalaţii mai mici, precum instalaţiile de piroliză cu capacităţi mai mici de 400.000 t/an, cum ar fi Lukoil Neftochim Burgas, o instalaţie cu o capacitate de 150.000 t/an sau instalaţia Lyondell de 300.000 t/an, care se află în Germania. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Oltchim dacă aceasta îşi va irosi resursele pe Arpechim.”   
   
Domnilor de la PCC, voi sunteţi naivi, voi cu adevărat sunteţi experţi în manipulare şi dezinformare. Intoxicaţi opinia publică şi aveţi un tupeu fantastic. Se vede disperarea cu care luptaţi cu orice preţ pentru distrugerea Oltchim. n întreaga lume sunt foarte multe pirolize care au capacitatea sub 200.000 t/an etilenă, cât are piroliza de la Piteşti.

Pentru a arăta cât de rău intenţionaţi sunteţi, am să prezint opiniei publice câteva date informative: în Europa există 15 instalaţii de piroliză cu capacitate sub 200.000 t/an. Am să şi dau câteva exemple: Polimer JSC ÔÇô Belarus, 120.000 t/an, Lukoil ÔÇô Bulgaria, 150.000 t/an, Dioki dd Croaţia, 90.000 t/an, BASF AG Germania, 200.000 t/an, Ludwigshafen, Shell & DEA Oil GmbH ÔÇô Germania, 108.000 t/an, Neftechimia ZAO Rusia, 180.000 t/an, Sibur- Kimprom Rusia, 60.000 t/an, HIP ÔÇô Pancevo, Serbia, 200.000 t/an, Slovnaft Slovacia, 200.000 t/an, Lonza Ltd Elveţia, 35.000 t/an, Exxon Chemical Ltd ÔÇô Anglia, 125.000 t/an, Shell ÔÇô Anglia, 40.000 t/an. n China sunt 8 instalaţii cu capacitatea sub 200.000 t/an, în India 4 instalaţii, în SUA 6 instalaţii.

Oltchim va mări capacitatea la piroliza de la Piteşti la 300.000 t/an etilenă şi va construi alături de instalaţia veche o noua capacitate de etilenă de 500.000 t/an în colaborare cu un producător de produse petrochimice cu experienţă majoră cu care deja suntem în tratative. Aveţi idee dezinformatorilor de la PCC câte pirolize sunt în lume cu capacitatea sub 300.000 t/an? Vă spun eu. 50% din capacităţile mondiale au capacitate maximă 300.000 t/an. Faptul că aceste pirolize sunt situate numai in Rusia sau Orientul Mijlociu, cum afirmaţi voi, este total fals. Afirmaţi că: ÔÇ£ investiţia în achiziţionarea Arpechim este împotriva principiilor de afaceri şi a interesului Oltchim SA.”

   

Este împotriva intereselor voastre care vreţi să distrugeţi societatea şi doriţi o preluare pe uşa din dos a pachetului majoritar la Oltchim, aşa cum încercaţi de doi ani de zile.
   

Singura şansă pentru Oltchim este să-şi consolideze sursele de materii prime să poată funcţiona la capacitate cu instalaţiile. Instalaţiile din Petrochimia Piteşti vor asigura pentru instalaţiile de la Rm. Vâlcea etilena necesară funcţionarii 80.000 t/an, propilenă 135.000 t/an pentru producţia de polioli şi oxo-alcooli, 12.000 t/an oxid de etilenă pentru polioli. De ce nu spuneţi opiniei publice că etilena nu se poate transporta decât pe conductă în cazul Oltchim, de ce nu informaţi că este imposibil să asiguri 135.000 t/an etilenă din România şi ţările vecine pentru Oltchim, de ce nu informaţi că oxidul de etilenă este interzis să-l transporţi pe distanţe mari.
   
Cu ce să funcţioneze Oltchim-ul dacă nu vor funcţiona instalaţiile de la Piteşti? De unde materii prime? Vorbiţi de fabricarea de produse de nişă de alcooli superiori. Cu ce materii prime? De unde? Alcoolii superiori iau materia primă tot din pirolize.
   
Prezentaţi şi voi un studiu pe strategia voastră făcut de o firmă recunoscută internaţional. Noi v-am prezentat studii realizate de experţi, lideri mondiali în domeniu şi anume:
   

Roland Berger, Nexant, Technon Orbichem London, Reiffeissen Capital Investment, Linde Germania.
Unde sunt studiile voastre? Cine le-a făcut? Mai faceţi afirmaţii total neadevărate în articolul din Curierul de Râmnic şi anume: ÔÇ£ Dina Petrokemija din Croaţia nu este producător de PVC, ci producător de nişă de polietilenă şi polistiren, de înaltă calitate, specializat pe producţia de pelicule de ambalare subţiri şi nu pe producţia de PVC de masă, aşa cum planifică conducerea Oltchim.”

Cum puteţi să fiţi aşa de rău intenţionaţi şi să dezinformaţi opinia publică? De fapt, am uitat care vă e specializarea. Ori sunteţi total aerieni şi nu aveţi habar de produsele fabricate de Oltchim şi Arpechim, ori aţi fost premianţi la şcoala de dezinformatori.

Păi marilor ÔÇ£ specialişti ÔÇ£ de la PCC, cum Dina Petrokemija Croaţia poate să fie rentabilă cu o piroliză de 90.000 t/an etilenă şi Oltchim cu 200.000 t/an etilenă nu poate să fie?

Oltchim va produce la Piteşti polietilenă pentru pelicule de ambalare subţiri şi alte specialităţi, sau ÔÇ£produse de nişă” cum le numiţi voi. Da, ştiu, in Croaţia se poate, în România nu, că aşa vrea PCC ÔÇôul ca România să dispară de pe harta producătorilor de produse petrochimice.

Numai în concepţia PCC, Oltchim fabrică numai PVC de masă. Degeaba v-aţi perindat prin Consiliul de Administraţie al Olchim, că n-aţi învaţat nici ce produse fabricăm.

Preocuparea voastră a fost să preluaţi alte date şi informaţii pentru a depune petiţii la Uniunea Europeană.
Aflaţi şi voi cu aceasta ocazie că Oltchim dispune de trei instalaţii pentru fabricare PVC şi are cea mai mare flexibilitate în fabricarea specialităţilor din PVC. Cu specialităţile de PVC fabricate la Oltchim Rm. Vâlcea am penetrat pe pieţele din Germania, Italia, Ungaria, Austria şi chiar în Polonia, la voi acasă. n acest fel, cu aceste specialităţi am reuşit să exportăm 75% din PVC-ul fabricat. România a avut tradiţie în industria petrochimică fiind în 1990 cel mai mare producător din Europa de Est şi Centrală.

CAPACITATI DE PRODUCTIE PENTRU PRODUSELE PETROCHIMICE DE BAZĂ IN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST (MII T/AN)

Prin Oltchim, România va ajunge să producă într-un interval foarte scurt peste un milion de tone de produse petrochimice, reluându-şi locul în rândul jucătorilor importanţi din piaţa europeană.

Conducerea Oltchim, alături de toţi angajaţii din Rm. Vălcea şi Piteşti vor demasca toate manipulările şi dezinformările puse la cale de PCC şi vor apăra interesul tuturor acţionarilor Oltchim.

Statul român care deţine pachetul majoritar la Oltchim îşi va apara proprietatea şi sunt convins că organele abilitate vor face lumină în acţiunile duse de un acţionar ostil precum PCC.

România îşi va apăra interesele şi va demonta toate reclamaţiile mincinoase depuse de PCC la Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe