Tribunalul Vâlcea a aprobat recent modificarea planului de reorganizare al debitoarei CET Govora, precum și prelungirea duratei executării planului până la 18 iulie 2023. Modificarea şi prelungirea duratei executării planului de reorganizare privind debitoarea CET Govora au fost întocmite şi propuse de către administratorul judiciar Euro Insol SPRL, care este totodată şi autorul planului de reorganizare, votat de creditorii societăţii şi confirmat de judecătorul sindic. În ceea ce priveşte durata de implementare a planului de reorganizare votat de creditorii CET Govora în data de 27 ianuarie 2020 şi confirmat de judecătorul-sindic, administratorul judiciar Euro Insol a propus prelungirea duratei executării planului de reorganizare cu încă un an, respectiv până în data de 18 iulie 2023, prin raportare şi la dispoziţiile prevăzute de Legea nr. 85/2014. Prezentul plan de reorganizare nu modifică cuantumul creanţelor asumate de CET Govora, prin planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic prin sentinţa civilă nr. 1196/18 iulie 2018, prin raportare la creanţele aflate în sold la data confirmării prezentului plan dar modifica termenul final de realizare, respectiv 18 iulie 2023, prin prelungirea cu un an, fără a depăşi o durată totală maximă a derulării planului de 5 ani de la confirmarea iniţială, respectiv sentinţa civilă nr. 1196/18 iulie 2018.
Până la finalizarea investiţiei în noua centrală în cogenerare, este necesară continuarea activităţii debitoarei CET Govora, prin prelungirea termenului final de realizare a planului de reorganizare până la data de 18 iulie 2023. În acest sens, expertul evaluator Darian DRS urmează să finalizeze raportul de evaluare privind activitatea de exploatare a cărbunelui. Transferului unei părţi din fondul de comerţ, respectiv activele ce compun activitatea de extragere a cărbunelui către o persoană juridică constituită anterior sau ulterior confirmării planului este condiţionată de transferul sau valorificarea într-o primă fază a activelor necesare realizării investiției - centrala de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz natural. Condiţiile şi termenii necesari funcţionarii CET Govora până la finalizarea investiției, respectiv noua centrală în cogenerare, respectiv modalitatea de transfer a activităţii de extragere a cărbunelui, inclusiv funcţionarea carierelor de extragere a cărbunelui în această perioadă intermediară, vor fi supuse aprobării Adunării Creditorilor CET Govora, ce va fi convocată în acest sens, fără ca aceasta să reprezinte o modificare de plan.
Reamintim şi faptul că de la data deschiderii procedurii insolvenței şi până în prezent, CET Govora a achitat creanţe curente către bugetul de stat consolidat de peste 500 milioane de lei. Creanţele născute în procedura reorganizării judiciare vor fi plătite conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală. Efectele confirmării planului de reorganizare modificat şi prelungit sunt: continuarea activităţii CET Govora, până la finalizarea investiţiei în noua centrală în cogenerare, aceasta reprezentând singura soluţie pentru asigurarea agentului termic pentru populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea, spitale, şcoli, instituţii publice; achitarea tuturor creanţelor rămase de plată; menţinerea locurilor de muncă pentru cei 1297 de angajaţi; susţinerea bugetului consolidat al statului, prin plata obligaţiilor fiscale decurgând din activitatea curentă a societăţii. În aceste condiții, administratorul judiciar al CET Govora propune prelungirea duratei executării planului de reorganizare cu încă un an.
Consiliul Județean Vâlcea (în calitate de unic acționar) a solicitat conducerii CET Govora să întreprindă toate demersurile legale şi necesare pentru prelungirea planului de reorganizare al debitoarei cu încă 1 an, astfel încât populaţia, unităţile şcolare, unităţile sanitare, instituţiile şi serviciile publice, precum şi agenţii economici din municipiul Râmnicu Vâlcea să nu rămână fără apă caldă şi căldură în sezonul de încălzire 2022-2023.
Web Design by DowMedia