Duminică, 15 august 2009, Arhim. Laurenţiu Popa, stareţul Mănăstirii Stănişoara şi Ioanichie Trifa, stareţul Mănăstirii Turnu, împreună cu un sobor de preoţi, au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bistriţa Vâlceană, care are hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii şi a Prohodului Maicii Domnului, în seara zilei de 14 august, iar duminică, în ziua praznicului, a continuat cu Acatistul “Adormirii Maicii Domnului” şi cu Sfânta Liturghie.
După cuvântul de învăţătură rostit de Prea Cuviosului Arhim. Laurenţiu Popa, a urmat slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor acestui sfânt lăcaş.
A doua zi, 16 august, la Mănăstirea Hurezi a avut loc praznicul Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Prea Sfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească. După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul episcop împreună cu soborul de slujitori a săvârşit Parastasul pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii acestui sfânt aşezământ. Manifestarea cultural-religioasă s-a încheiat cu un spectacol de cântece tradiţionale în interpretarea Ansamblului folcloric «Cheile Olteţului» din comuna Polovragi.
Preasfinţitul Emilian a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a elogiat viaţa şi activitatea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, îndemnându-i pe credincioşi să-i cinstească şi să le urmeze exemplul în fapte de credinţă: “Constantin Brâncoveanu a fost ctitor de biserici, dar şi ctitor de suflete. El s-a gândit la tot poporul lui Dumnezeu, şi la cei bogaţi, şi la cei săraci, şi la cei aflaţi în stări sociale înalte, şi la ţărani şi oameni simpli, fiindcă a ridicat aceste biserici şi mănăstiri pentru cultivarea sufletului şi înălţarea omului către Dumnezeu”.
Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Vâlcea a concluzionat: “Astăzi se împlinesc 296 de ani de la moartea martirică a voievodului Constantin Brâncoveanu, a fiilor săi şi a boierului Ianache Văcărescu. Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac, arătându-se, în tot acest timp, un domnitor luminat. În ziua de 15 august 1714, în care a împlinit vârsta de 60 de ani, a fost decapitat la Constantinopol. Trupurile decapitate au fost aduse în ţară de soţia sa, Marica Doamna, în anul 1720 şi îngropate în mare taină, la biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti.
În urmă cu trei ani, cu binecuvântarea Î.P.S. Gherasim, la Mănăstirea Hurezi s-a semnat un Memoriu pentru aducerea Sfintelor Moaşte ale voievodului martir de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, la ctitoria sa de la Hurezi. Participanţii au semnat pentru o reparaţie istorică şi morală, pentru a împlini voinţa domnitorului de a fi înhumat în ctitoria sa de la Hurezi, după tradiţia creştină a voievozilor de a-si clădi necropola încă din timpul vieţii. Aşa cum ştim, Dumnezeu lucrează în noi nemijlocit prin Duhul Său cel Sfânt. Cu voia Sa, dorinţa domnitorului, de a se întoarce acasă, se va împlini”.
Web Design by DowMedia