În dimineaţa zilei de miercuri, 28 iulie, am fost sunaţi la redacţie de mai mulţi cetăţeni, care s-au arătat foarte îngrijoraţi de faptul că timp de câteva ore Râmnicul a fost acoperit de o ceaţă densă. Râmnicenii respectivi ne-au rugat să ne interesăm care este cauza acestui fenomen şi a „aerului greu de respirat“. Unul dintre aceştia ne-a spus chiar că: „Vă spun sincer că de 20 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva.
Ultima dată când cerul era acoperit de o astfel de ceaţă în mijlocul lunii iulie a fost vorba de fapt despre anumite probleme la Uzinele Sodice Govora“. Într-adevăr am putut constata şi noi că în dimineaţa respectivă, timp de câteva ore cartierul Goranu şi Dealul Capela nu au mai putut fi distinse. O ceaţă albă, groasă, „de o tăiai cu cuţitul“ acoperise zonele respective. Prima instituţie la care am apelat a fost Agenţia pentru Protecţie Mediului.
De-aici ni s-a spus că nu se ştie despre ce este vorba, dar că vom primi un comunicat de presă lămuritor. La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu ajunsese nici o informare referitoare la o posibilă deteriorare a calităţii aerului în Râmnicu Vâlcea. Nici Instituţia Prefectului nu avea informaţii referitoare la ceaţa densă şi mirositoare, care a persistat ore bune deasupra municipiului. Directoarea Daniela Ştefoane, şefa Gărzii de Mediu Vâlcea, nu a putut să fie găsită, fiind probabil la nişte controale „comandate“ politic.
Într-un târziu am primit un comunicat liniştitor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului:
„Vă informăm că măsurătorile efectuate la staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului Vl. 1, situată pe Platforma Chimică, nu indică depăşiri ale valorilor limită admise ale indicatorilor de calitate aer în ultimelor 24 de ore. De asemenea, vă precizăm că pe fluxul zilnic de informaţii, transmis de agenţii economici de pe Platforma Chimică către Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită admise ale indicatorilor de calitate automonitorizaţi. Fenomenul de ceaţă apărut în Rm. Vâlcea în dimineaţa zilei de 28.07.2010 s-a datorat inversiunii termice, fenomen specific zonelor depresionare în perioadele de scădere bruscă a temperaturilor.“ Neoficial am aflat că la respectivul fenomen „meteo“ a contribuit şi societatea USG de pe platforma chimică. (N.T.)
Web Design by DowMedia