Ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie creează tensiuni în interiorul Coaliției. PSD nu este de acord cu varianta propusă de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cere ca prețul la gaze să fie reglementat. Ordonanța trebuia adoptată în cursul săptămânii.
Într-o analiză internă a PSD, obținută de HotNews.ro, social-democrații susțin că „mecanismul propus în ordonanța privind prețurile la energie este de tip suveică cu povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiază de ea (nu se încadrează în plafoane). Este un sistem de tip CARITAS în care populația și statul pierd, în timp ce actorii din piața de energie câștigă enorm pe baza unor prețuri speculative”.
Social-democrații îl acuză pe ministrul Energiei, Virgil Popescu că ajută companiile din energie pentru că a modificat, fără a consulta Coaliția, articolul care prevedea plafonul de supraimpozitare a acestora de la 450 lei/MWh la 300 lei/MWh.
O altă nemulțumire a social-democraților se referă la faptul că perioada de sprijin pentru gaze este redusă doar la iarna noiembrie – martie, iar pe timpul verii nu este prevăzută nicio compensare la gaze.
O a treia nemulțumire vizează faptul că mecanismul gândit inițial ca o schema de compensare si plafonare pe termen scurt se transforma într-un mecanism complicat de plafonare greu de aplicat si gândit pe termen de 1 an.
Fragmente din analiza PSD:
- Notiunea de compensare dispare total ( PSD a propus de la bun început un mecanism de plafonare/reglementare). Timp de 5 luni atât consumatorii casnici cât și administrația publică au implementat o schemă devenită acum inutilă – au fost achizitionate soft-uri și au fost specializati oameni – se vor efectua controale de catre Curtea de Conturi și de la alte autorități pe un mecanism ce a fost abandonat.
- Nu există absolut nimic structural pentru stoparea speculei. Neintervenindu-se în mecanismul speculativ al formării prețului, toată povara se va transfera pe buget și pe cei care nu beneficiază de schemă.
- Circuitul acesta impozitare / taxare - subvenționare / decontare se va destrăma la un moment dat nelăsând nimic în urma – investiții, capacitati noi de producție,etc
- În plus: să se înmagazineze în stocuri doar 30% când toată UE vorbește de 90% înmagazinat în depozite până în septembrie, nu este acceptabil!!!
- UE vorbește de plafonarea/reglementarea prețurilor – dar aceste noțiuni nu se regăsesc absolut deloc în acest OUG.
- În concluzie: E doar o schemă piramidală: stimulentul de a crește speculativ prețul este consolidat. Efecte: destructurarea clasei de mijloc, criză bugetară, scăderea competitivității economiei.
PSD mai spune în analiza sa că aplicarea ordonanței în varianta actuală va costa bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de lei lunar, în total aproape 40 de miliarde de lei.
Nota redacției Analiza PSD omite faptul că în România consumul total este de 11 miliarde de metri cubi iar 30% înseamnă 3,3 miliarde adică 10% din capacitatea de depozitare a gazului.
Totodată, de precizat este că în draftul ordonanței Guvernului, la articolul 12 figurează reglementarea prețului la gaze naturale pentru clienții casnici dar nu se precizează valoarea.
De menționat ar mai fi că textul ordonanței a fost lucrat în colaborare cu ministerul Finanțelor, ANRE și Secretariatul General al Guvernului - instituții aflate în subordinea PSD.
Ordonanța urma să fie adoptată saptămâna aceasta, în ședința de Guvern.
De asemenea, liderii Coaliției aveau programată o ședință miercuri după-amiază dar întâlnirea a fost amânată.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în urmă cu o zi că este gata ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie și că urmează să fie adoptată în cursul acestei săptămâni.
În draftul ordonanței, Guvernul prelungea măsura plafonării prețurilor la energie până anul viitor, la 31 martie.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, prețul plafonat la energie electrică depinde de consum în cazul consumatorilor casnici și nu se mai vorbește însă de reglemementare.
- Astfel pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
- a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 - 100 KWh;
- b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
- c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
De asemenea, proiectul mai prevedea un preț plafonat la gaze pentru clienții non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh. Prețul final facturat de furnizori este în acest caz de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.
HotNews.ro