Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a exlus luni din nou varianta stagiului militar obligatoriu, subliniind că este un efort care nu este practic și nu poate fi susținut economic, relatează News.ro. Dîncu a mai spus că, în CSAT, s-a stabilit realizarea a trei legi care să pregătească România pentru eventuale situaţii de criză şi a subliniat că doar oamenii cu stagiul militar sunt mobilizați , în cazul unor conflicte.
”Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii...Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, presupunem că avem o cohortă de 400.000, jumătate sunt bărbaţi (...) Nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Vasile Dîncu, potrivit hotnews.ro
Ministrul Apărării exclude posibilitatea ca în România să se revină la stagiul militar obligatoriu: ”În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte - şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment”.
Ministrul afirmă că, nici în caz de mobilizare, nu pot fi mobilizate toate persoanele între anumite vârste, dacă nu au făcut stagiul militar.
”Nu poţi să negi orice participare la un conflict ca şi cetăţean al unei ţări, asta nu poţi să spui”, a mai afirmat Dîncu, precizând, însă că persoanele fără pregătire militară nu vor merge pe front.
Dîncu a mai spus că revenirea la stagiul militar obligatoriu nu este o opţiune încă din ianuarie, când Rusia încă nu invadase Ucraina.
Nicio lege nu poate să spună că cetăţenii vor fi duşi în Armată
”CSAT a stabilit că facem un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgenţă, dar nu în ordonanţă. Este o procedură rapidă în care vom face transparenţă, vor ajunge apoi în dezbaterea coaliţiei politice. După aceea, prin HG vom trimite la Parlament. Este un pachet important pentru România. Pachetul conţine trei legi importante: Managementul situaţiilor de criză, care e o lege mai veche, a doua componentă este legea privind apărarea cibernetică şi în această triadă mai erau modificări la Legea 446 din 2006, este o lege a apărării naţionale care conţine mobilizarea populaţiei, mobilizarea economiei, reprezentări şi reglementări legate de Agenţia rezervelor statului şi situaţii speciale”, a declarat Dîncu.
Ministrul afirmă că, în spaţiul public, au fost scoase în evidenţă câteva elemente care să îi sperie pe cetăţeni, printre acestea fiind mobilizarea pentru armată
”Vă dau câteva exemple, mobilizarea pentru cetăţeni, că vor fi duşi în Armată. Oamenii au început să se sperie, pentru că nu au făcut stagiul militar foarte mulţi, nu sunt pregătiţi. Nicio lege nu poate să spună asta, în Constituţie şi în legile vechi ale Apărării spune că se constituie rezerva activă a României, dar asta înseamnă că oamenii lucrează la locul lor de muncă de exemplu, poate în momentul acela e o componentă care spune că în momentul acela cadrele militare nu îşi pot lua concediu sau să îşi dea demisia sau alte lucruri care ţin de această zonă. Nimeni nu poate să aducă în Armată pe cineva neinstruit, chiar dacă e tânăr. El nu a făcut armata. E o exagerare”, a declarat Dîncu.
Ministrul Apărării Naţionale a subliniat că doar cei care au făcut deja stagiul militar pot fi mobilizaţi, în cazul unei situaţii de conflict, iar cei care nu au făcut Armata pot fi şi ei moblizizaţi în domenii precum economie sau administraţie.
”Nu poţi să mobilizezi decât oamenii care sunt mobilizabili, adică cei care au făcut stagiul militar, care au făcut pregătire militară într-un fel sau altul. Numai aceştia pot fi mobilizaţi, în cazul în care ar fi o situaţie. Sigur, că, dacă ar fi o situaţie de conflict, se pune administraţia pe picior de război şi oamenii care nu au făcut încă armata şi sunt încă valizi pot să ocupe un loc în economie, în administraţie sau în alt loc, dar nu poţi să-i mobilizezi la armată, nici pe tinerii de 20 şi ceva de ani”, a declarat Dîncu.