Ce este un senzor de temperatură și cum funcționează?

marți, 15 februarie 2022

 

Cât de tare se incinge motorul vehiculului tău în timpul unui drum mediu?  Conducătorii auto nu doar că nu se întreabă cât de tare se încălzește mașina lor, dar uită complet de faptul că în motor se pot dezvolta temperaturi mari, pentru că se bazează pe senzorul de temperatură montat pe mașină. Senzorul urmărește temperatura de funcționare și alertează computerul vehiculului atunci când există o problemă potențială. Dar cum funcționează cu adevărat acest senzor de temperatură pentru mașină și care este scopul lui? Îți explicăm în continuare de ce este acest senzor atât de important și de ce ar trebui să mergi în service pentru un senzor de temperatură defect.

Cum funcționează senzorul de temperatură

 

La majoritatea vehiculelor, senzorul de temperatură a lichidului de răcire (CTS) poate fi găsit undeva lângă termostatul motorului, ceea ce îi permite să funcționeze optim. Vârful CTS este probabil situat chiar lângă lichidul de răcire a motorului.

Senzorul funcționează prin măsurarea temperaturii care este emisă de termostat și/sau de lichidul de răcire în sine. Temperatura este apoi trimisă la sistemul de control de la bord. De acolo, computerul vehiculului tău va folosi aceste informații despre temperatură fie pentru a continua funcționarea, fie pentru a regla anumite funcții ale motorului, lucrând întotdeauna pentru a menține temperatura motorului la un nivel ideal.

Pe măsură ce sistemul de control primește temperatura de la CTS, poate modifica funcționarea ventilatorului de răcire, astfel încât acesta să fie oprit sau pornit. În plus, poate semnala necesitatea unui amestec de combustibil mai bogat sau poate deschide recircularea gazelor de eșapament.

Ca și în cazul oricărei alte componente din mașină, senzorul se poate deteriora în timp, caz în care nu va mai funcționa corect. Acest lucru poate cauza o serie de probleme, inclusiv supraîncălzirea motorului.

Dacă știi unde este senzorul motorului și cum arată, poți efectua o inspecție vizuală pentru a vedea dacă a dezvoltat crăpături sau fisuri. Deși această verificare vizuală poate fi utilă, nu te va ajuta să determini fiecare problemă posibilă, deoarece unele defecțiuni ale senzorului pot apărea fără dovezi vizuale.

În general, dacă senzorul nu funcționează, acesta va trimite un semnal către computer și lumina Check Engine se va aprinde. Dacă vezi indicatorul Check Engine aprins, mergi imediat cu mașina într-un service profesionist, așa cum este și Vrom.

Înlocuirea senzorului de temperatură al mașinii

 Senzorul va trebui în cele din urmă să fie înlocuit cu totul după un timp. Dacă motorul suferă orice fel de traumă sau deteriorare, înlocuirea senzorului este întotdeauna recomandată, deoarece nu ar trebui să mergi cu mașina fără senzor de temperatură. Chiar și uzura generală poate cauza stricarea senzorului în timp.

Poți înlocui oricând senzorul de temperatură cu ajutorul unui profesionist în domeniul îngrijire auto. Acest aspect al întreținerii preventive te poate scuti cu siguranță unele cheltuieli și bătăi de cap pe termen lung.

Cum alegi service-ul în care să înlocuiești senzorul de temperatură

În momentul în care vrei să schimbi senzorul de temperatură, primul și cel mai important pas de făcut este acela de a apela mereu la specialiști în domeniu, care să te ajute. Un aspect foarte important în sensul acesta este de a căuta recenziile de pe internet. Clienții mulțumiți vor lăsa de fiecare dată recenzii pozitive și implicit, cei nemulțumiți vor explica de ce experiența lor cu un anumit service nu a fost cea mai bună posibilă. Desigur, nu vei găsi niciodată un serviciu care să aibă doar recenzii pozitive, însă atunci când numărul de recenzii bune este semnificativ mai mare, poți merge cu încredere în service.

De asemenea, îți recomandăm să alegi de fiecare dată service-urile care să îți ofere garanție pe lucrările făcute, astfel încât atunci când apar unele probleme să le poți remedia fără să plătești în plus. Chiar dacă uneori serviciile pot părea mai scumpe la service-urile care garantează pentru calitatea lucrărilor, în realitate pe termen lung vei economisi mai mult pentru că vei diminua numărul de reparații prin care mașina ta trebuie să treacă. Alege mereu cea mai bună calitate pentru mașina ta și o vei avea în cea mai bună stare pentru foarte mult timp, fără să ai nevoie de intervenții și fără surprize neplăcute exact atunci când ai cea mai mare nevoie de ea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe