După ce timp de 4 ani a făcut afaceri fără a înregistra şi fără a declara operaţiunile comerciale efectuate, un patron din comuna vâlceană Ştefăneşti a fost acuzat că a prejudiciat statul cu peste 160 de milioane de lei vechi. Pentru a scăpa de pedeapsă, evazionistul a fugit şi s-a ascuns în Italia, deşi săptămâna trecută procurorii vâlceni l-au trimis în judecată.
Afaceri fără ştirea statului
În luna mai 2008, Poliţia Drăgăşani s-a sesizat din oficiu despre faptul că, în perioada 2005-2007, Mihai Stonea, administratorul unei societăţi comerciale cu sediul în aceeaşi localitate a achiziţionat mărfuri de la diferite societăţi comerciale din judeţul Vâlcea, în valoare de aproximativ 200.000 de lei, pe care le-a revândut altor societăţi fără a înregistra în evidenţele contabile aceste operaţiuni comerciale.
La data de 6 octombrie 2008, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea a formulat o plângere penală împotriva administratorului care a refuzat în mod nejustificat, deşi a fost somat în mod repetat, să prezinte organului de control fiscal documentele legale ale societăţii, în scopul împiedicării verificărilor fiscale. Peste două luni, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea, care a stabilit că Mihai Stonea a produs astfel un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 16.310 lei, a formulat o altă plângere penală împotriva acestuia.
În fapt, pe parcursul anului 2005 şi 2006, administratorul cu pricina a achiziţionat de la o firmă bucureşteană cu sediul în comuna Lungeşti şi de la o altă firmă, din Drăgăşani, marfă în valoare totală de peste 138.000 de lei (lacuri, diluanţi şi grunduri). De asemenea, în 2007, Mihai Stonea a achiziţionat acelaşi tip de mărfuri, în valoare totală de 52.000 de lei de la o firmă din Budeşti. Potrivit procurorilor vâlceni, marfa a fost ridicată personal de administratorul drăgăşănean şi apoi transportată, pentru a fi comercializată.
În baza Avizului de Inspecţie fiscală, organul de control fiscal a stabilit data de 18 august 2008 de începere a inspecţiei fiscale la societatea administrată de Mihai Stonea. Din cauza lipsei în evidenţa contabilă a unor documente, controlul a fost amânat, punându-se în seama lui Mihai Stonea obligativitatea punerii la dispoziţia organelor de cercetare a actelor respective. Din cauza refuzului de a se conforma legilor în vigoare, Mihai Stonea a intrat din nou în atenţia organelor de cercetare penală.
A refuzat colaborarea cu Fiscul
Acesta a fost acuzat de săvârşirea prin inacţiune a infracţiunii prevăzută de art.4 din Legea nr. 241/2005, care prevede că refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, după ce a fost somată de trei ori, documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Fiind audiat, Mihai Stonea a recunoscut că nu a înregistrat în evidenţele contabile operaţiunile comerciale menţionate, acesta fiind şi motivul pentru care nu a prezentat nici actele contabile la solicitarea organelor de control.
Acesta a precizat că va achita prejudiciul produs, însă, până în prezent nu a reuşit să plătească nici o sumă de bani către stat. Deşi i s-au comunicat faptele pentru care este acuzat, bărbatul a plecat la scurt timp în Italia, fără a comunica nimănui adresa unde putea fi găsit. Faptele lui Mihai Stonea întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art. 4 şi art. 9 al.1 lit. b din Legea 241/2005. Săptămâna trecută, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Stonea din comuna vâlceană Ştefăneşti pentru evaziune fiscală, în lipsă.
Web Design by DowMedia