In ultimii ani, piața imobiliară a castelelor și conacelor este în creștere. Își deschide larg porțile pentru această marfă prețioasă, vânată mai ales de investitori care le văd potențialul turistic.
Valceanul Ștefan Statică este unul dintre ei. El este cel care a câștigat la licitație castelul Cantacuzino din Călimănești, Vălcea. Aproximativ 800 de mii de euro a plătit pentru clădire, dar mai ales pentru povestea ei.
Ștefan Stătică, antreprenor (SC CAROLIN SRL): “În câteva zile am văzut că este la casa de licitații și am luat decizia să o cumpăram.”
Reporter: De ce v-a plăcut așa mult?
Ștefan Stătică: “Istoria.”
Castelul Cantacuzino din Călimănești, Valcea
Clădirea a fost construită de cel numit inginerul Bucureștiului, Ioan Cantacuzino, descendent pe linie paternă al domnitorului Șerban Cantacuzino.
Imobilul a fost casa în care a trăit ultima descenentă a familiei, Ioana, prima femeie cu brevet de pilot din România. Pentru că s-a opus regimului, Ion Antonescu a trimis-o în lagărul de la Târgu Jiu unde a stat câteva luni. După ce a ieșit, s-a stabilit la castel din care a început să vând obiecte că să supraviețuiască.
Odată cu naționalizarea, a fost izgonită și a stat în gazdă la o femeie din oraș, însă a mai trăit doar trei luni. După revoluție, castelul a intrat în administrarea primăriei care a adus aici asistați social pentru ca, mai apoi, să fie o fabrică de hârtie igienică.
În anii de procese cu moștenitorii, statul l-a lăsat să se degradeze, în vreme ce moștenitorii erau ținuți departe.
Cum va arăta castelul, în viziunea noilor proprietari
Noul proprietar este inginer ca tatăl lui, cu care, în urmă cu mai bine de 10 ani, a înființat o firmă de restaurări de clădiri și monumente istorice. Le-a mers bine afacerea așa că, au decis să investească banii câștigați tot în istorie și să facă turism.
Un domn vigilent, de la ultimul etaj, este un fel de rezident al castelului, lăsat și de vechii, dar și de noii proprietari să locuiască acolo pentru că păzește castelul de hoții care, în alte clădiri istorice, au devastat tot.
Ștefan nu este speriat de starea clădirii și acolo unde noul intrat în vorbă vede doar probleme, el bifează avantaje.
Ștefan știe că în aceste clădiri betonul n-are ce să caute. Nici alte materiale de construcție moderne.
Reporter: Care este destinația finală?
Ștefan Stătică: “Destinația finală aș vrea să o fac un fel de restaurant - muzeu și lângă să construim o clădire care nicidecum să concureze ca arhitectură. Anexa să funcționeze de cazare sau de balneo și să fie de patru sau cinci stele, iar aici să fie muzeu.”
Cel care a încheiat tranzacția privind vânzarea castelului este Cristian Șoaită, reprezentantul uneia dintre cele mai mari companii de licitații din lume.
În ultimul an, prin firma lor s-au vândut opt proprietăți istorice, cumpărate de cei care vor să facă turism sau să aibă o casă de vacanță cu poveste.
Cristian Șoaită, director de dezvoltare: “Există o piață, sunt oameni care doresc să le cumpere pentru că își doresc să le vadă într-o stare bună și doresc să facă asta, să se bucure de ea și există oameni care doresc să facă asta pensiune, centru de evenimente sau o destinație mixtă.”
În toată țara sunt 10.041 de monumente de arhitectură, iar cele mai multe sunt în Transilvania.
Piața imobiliară din jurul monumentelor istorice vorbește despre tranzacții de milioane de euro în fiecare an, iar prețurile, în medie, sunt cuprinse între 500 de mii și 5 milioane de euro. Există, însă, și proprietăți mai ieftine.
Sursa: stirileprotv.ro