Măsuri de criză:
Restrângerea spaţiului în care funcţionează în prezent Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Râmnicu Vâlcea este singura soluţie care a mai rămas conducerii pentru a scoate instituţia din criza financiară în care se zbate de mai multe luni. Directorul instituţiei sanitare vâlcene se gândeşte serios la această posibilitate, deşi ea va atrage după sine şi concedieri în rândul personalului din secţii. Atât conducerea Consiliului Judeţean, cât şi cea a Spitalul Judeţean au anunţat însă că nu sunt dispuse să preia maternitatea cu datorii. Cum vor reuşi să nască de acum înainte vâlcencele în asemenea condiţii nu se ştie încă.
1,9 milioane de lei, nerecuperate de la CAS
Situaţia de la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea continuă să fie destul de delicată. Datoriile pe care instituţia sanitară le are către furnizorii de utilităţii, de medicamente şi de alimente cresc de la o lună la alta şi deocamdată nu s-a găsit soluţia ideală pentru a le reduce. Conducerea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Vâlcea dă vina pe Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care nu se grăbeşte să deconteze serviciile pe care instituţia sanitară le-a efectuat peste contract anul trecut.
„Deşi am făcut datorii de şase sau şapte miliarde de lei, care se adaugă la cele 25 de miliarde existente deja, Casa de Asigurări de Sănătate are să ne dea peste contract 19 miliarde de lei. În 2009, noi am prestat servicii medicale şi am rezolvat cazuri complexe, care au dus la această sumă. Până în anul 2009 s-a făcut regularizarea aproape la fiecare lună, dar în 2009 nu s-a făcut nici până acum. Dacă am lua aceşti bani care ni se cuvin, vă daţi seama că ne-am încadra foarte bine în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009. Spitalul funcţionează la capacitate maximă, indicatorii sunt foarte buni, dar acest contrat tabu pe care ni l-a impus CAS ne dă peste cap”, spune Marian Stoica, directorul spitalului.
Cu un etaj mai puţin
Perioada următoare ar putea fi însă şi mai dificilă, în special pentru angajaţii spitalului care riscă să-şi piardă locul de muncă. Fără nici un sprijin din partea Ministerului Sănătăţii şi nici din partea autorităţilor locale, conducerea unităţii sanitare se gândeşte serios să reducă spaţiul în care funcţionează, pentru a putea face economii. „Nimeni nu va prelua Maternitatea cu datorii. Redresarea spitalului ţine de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar şi de noi. Dacă Ministerul Sănătăţii nu va fi de acord să trecem la Spitalul Judeţean, atunci va trebui să ne aşezăm noi în altă matcă, în acest spital. În primul rând, vom încerca să ne restrângem ca spaţiu şi cel mai probabil vom renunţa la un etaj.
De o săptămână se face o analiza pe fiecare sector, pentru a vedea unde avem noi scurgeri de bani”, a precizat directorul Stoica. Acesta nu exclude varianta de a da oameni afară, deşi recunoaşte că spitalul funcţionează pe minus la acest capitol. „În momentul de faţă, după cum suntem aşezaţi în acest spital, faţă de statul de funcţii avem în minus 40 de angajaţi, dar, oricum, se mai pot face unele reaşezări, realocări, ca să putem ieşi singuri din acest impas...”, a mai precizat directorul Maternităţii din Râmnicu Vâlcea. Pentru a face economii, conducerea spitalului a renunţat de mai bine de un an şi la carnea din mâncarea pacientelor, iar medicii fac de multe ori chetă pentru a cumpăra medicamentele necesare pentru intervenţii.
La bucătăria Spitalului de Obstetrică Ginecologie din Râmnicu Vâlcea, modernizată în urmă cu câteva luni, se găteşte cu carne, dar numai pentru pacienţii de la secţiile de oncologie şi gastroenterologie, care ţin de Spitalului Judeţean Vâlcea. Pentru lăuzele şi pacientele de la Maternitate, angajatele bucătăriei se chinuiesc să gătească cât mai variat, în condiţiile în care, în magazia unităţii nu a mai intrat gram de carne de mai bine de un an. Cu datoriile de peste trei milioane de lei, unitatea spitalicească abia reuşeşte să asigure salariile angajaţilor.
Vor să intre în grevă
De la 1 iulie 2010, Spitalul de Obstetrică Ginecologie din Râmnicu Vâlcea urmează să treacă în subordinea autorităţilor locale. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea a anunţat însă că nu estre dispus să preia această unitate dacă nu vor primi şi fondurile necesare pentru a achita datoriile. Salariaţii nu au primit cel de-al 13-lea salariu, dar nici primele de stabilitate pentru anul 2009 şi prima de 2%. „Personalul este foarte nemulţumit că nu s-a dat al 13-lea salariu. Am vorbit cu lidera de sindicat care mi-a spus că, dacă nu vor primi aceşti bani în curând, vor să facă grevă", a declarat managerul Maternităţii. Personalul medical este amânat de la începutul anului cu primirea acestor drepturi, pe motivul că unitatea a acumulat datorii foarte mari. Salariaţii de la toate spitalele din judeţ au primit cel de-al 13-lea salariu, dar cei de la Maternitate au fost uitaţi.
Web Design by DowMedia