Anda Vlad
Judeţul Vâlcea prezintă o vulnerabilitate scăzută în cazul producerii unui seism de peste 7,5 grade pe scara Richter. Potrivit lui Nicuşor Constantinescu, expert la Direcţia Tehnică din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, zonele cu un risc ceva mai ridicat în cazul unui cutremur ar fi Câineni, Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani, dar nu este vorba de o vulnerabilitate deosebită.
Trei blocuri cu pericol
Majoritatea clădirilor cu risc din judeţ nu au fost expertizate privind gradul de expunere la pericol în cazul unui seism. La cele trei blocuri care prezintă pericol în caz de cutremur expertizele tehnice au avut loc în urmă cu zece ani de zile. În anul 2001, o firmă specializată din Craiova a realizat expertiza tehnică la blocurile 6A de pe strada Antim Ivireanul, G3 de pe strada Grigore Procopiu şi A6, de lângă Cina – Ostroveni, acesta din urmă fiind încadrat în clasa a doua de risc seismic. Celelalte imobile nu au beneficiat de o expertiză, fapt pentru care nici nu se cunoaşte gradul de risc seismic, iar principalul motiv îl constituie lipsa banilor.
Asociaţiile de proprietari sunt cele responsabile de realizarea expertizelor seismice, dar acestea sunt foarte costisitoare, lucrul valabil, de altfel, şi în cazul lucrărilor de consolidare. Anul trecut, conducerea Consiliului Judeţean s-a adresat tuturor primarilor vâlceni, cerându-le să prevadă în bugetul pe acest an bani pentru inventarierea tuturor clădirilor cu probleme. În ceea ce priveşte bulinele roşii, acestea nu s-au aplicat pe blocurile din Râmnic deoarece, conform legii, acestea sunt valabile doar în cazul imobilelor construite înainte de 1940. „Un cutremur resimţit la Bucureşti cu o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter, la Râmnicu Vâlcea atinge 5 grade”, a precizat Constantinescu.
În Râmnicu Vâlcea există două imobile - blocuri construite în anii 70 - în cartierele „1 Mai” şi „Traian”, care necesită mici intervenţii la structură. „Nu avem nici un imobil cu bulină roşie în judeţul Vâlcea. În ultimul timp, normele în construcţii sunt mult mai restrictive şi îmbunătăţite la nivelul consolidărilor. Problema rămâne la micii proprietari, care îşi cam fac case după ureche, consultând aşa-zişi specialişti”, a spus specialistul de la Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean. În judeţul Vâlcea, Hidroelectrica are propriul compartiment care monitorizează domeniul seismologic.
Dat fiind complexitatea arhitectonică a construcţiilor hidrotehnice, pornind de la Lacul Vidra şi continuând cu sistemul de lacuri în cascadă de pe firul Lotrului şi al Oltului, implicit măsurile de prevenire şi atenţionare în cazul unor seisme sunt laborioase. Construcţiile hidrotehnice din judeţul Vâlcea sunt totuşi pregătite să reziste la un seism de cel puţin 9 grade pe scara Richter. „Institutul Naţional de Fizică a Pământului din România, prin specialiştii săi, susţine că, la noi, nu se va întâmpla prea curând un seism de mare intensitate, dar trebuie să ţinem totuşi seama de periodicitatea cutremurelor care s-au produs în România şi că ciclul acestora variază, prin tradiţie, între 32-40 de ani.
În secolul trecut au avut loc trei mari cataclisme, din care două de 7,4 şi unul de 7,3 grade pe scara Richter, în anii 1908, 1940 şi 1977 la care s-au mai adăugat altele două, de mai mică intensitate (6 şi 6,2 grade), în anii 1986 şi 1990. Chiar dacă s-a răsturnat, într-un fel ciclicitatea, avem obligaţia de a interveni cu măsuri preventive cât încă nu e prea târziu, pentru ca un eventual cutremur să nu ne pedepsească scump pentru neglijenţa şi ignoranţa noastră.
În primul rând, specialiştii sunt unanim de acord că, în perioada 1963-1977, când a avut loc o explozie în construcţia de locuinţe, s-au manifestat deficienţe grave de proiectare şi execuţie, nefiind luat în calcul, la proporţiile reale, raportul dintre rezistenţa blocurilor şi posibilele efecte ale unor mişcări seismice de intensitatea celor anterioare. Grav este şi faptul că, liniştiţi de afişajele acelor buline roşii doar pe blocurile „strămoşeşti”, construite înainte de 1940, locatarii nu conştientizează pericolul la care sunt expuşi.
Programul naţional de consolidare a clădirilor lansat cu 12 ani în urmă şi cu termen de finalizare în 2009 a fost complet neglijat, în toată această perioadă fiind consolidate prin cămăşuire betonată doar 10 blocuri de locuinţe”, a precizat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
Modificările din apartamente, pericol pentru structură
Preşedintele Consiliului Judeţean mai spune că modificările intervenite în structura blocurilor vechi pot scădea rezistenţa acestora la cutremur. „La blocurile vechi s-au mai adăugat şi cele mutilate de diferiţi locatari şi agenţi economici prin amenajările de magazine şi unităţi de prestări servicii sau prin intervenţii iresponsabile asupra structurii portante a construcţiilor din motive de confort casnic.
La toate aceste clădiri a sporit vulnerabilitatea şi incapacitatea pilonilor, a stâlpilor de la parter de a prelua şi amortiza energia seismică. Aceasta va face ca preţul, în bani şi victime omeneşti, pentru gravele omisiuni mai vechi sau pentru intervenţiile şi mutilările structurilor de rezistenţă să fie achitat în zilele noastre de actuala generaţie care locuieşte în blocurile cu risc major de prăbuşire, la un eventual cutremur de intensitate ceva mai ridicată. Potrivit legii, responsabilitatea expertizării construcţiilor revine asociaţiilor de locatari, însă nici administraţiile publice locale nu pot sta de-o parte, la adăpostul legii. În virtutea acestei datorii asumate, am dispus ca primăriile să dea sprijinul necesar în acţiunile specialiştilor, de expertizare a blocurilor de locuinţe.
O astfel de statistică la nivelul judeţului Vâlcea relevă faptul că şi în localităţile noastre există 71 de clădiri cu risc seismic major, majoritatea fiind inventariate în municipiile Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani. Anul trecut am intervenit personal pentru reactualizarea Hotărârii nr. 7 din 21 martie 2007 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sens în care am lansat către toate primăriile din judeţ adresa nr. 5200/30 aprilie 2009, prin care i-am rugat pe primari să prevadă în bugetele locale fondurile necesare pentru anul 2010, în vederea continuării programului de inventariere şi identificare a construcţiilor de locuinţe care necesită expertizare şi consolidare.
Pentru acest ultim gen de lucrări, însă, fondurile ar fi trebuit să se regăsească în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, tot aşa cum s-au prevăzut bani pentru izolarea termică a construcţiilor. Or, ca să închidă gura autorităţilor judeţene, Guvernul a ales o soluţie cel puţin bizară pentru circuitul fondurilor, acestea fiind repartizate direct primăriilor. S-a preferat această variantă deoarece Consiliile judeţene n-ar fi admis ca ridicarea gradului de confort energetic să se realizeze fără o prealabilă expertizare sub aspectul rezistenţei seismice a blocurilor de locuinţe!”, mai subliniază preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
Web Design by DowMedia