Aproximativ 150 de salariaţi ai combinatului Arpechim Piteşti au protestat zilele trecute în faţa societăţii, afirmând că nu le-au fost prelungite preavizele de disponibilizare şi că se tem că nu îşi vor mai primi salariile compensatorii. Protestatarii au cerut lămuriri suplimentare liderilor de sindicat, fiind nemulţumiţi că nu li s-a cerut acordul pentru prelungirea cu încă două săptămâni a termenului de preaviz. Salariaţii susţin că s-ar încerca tergiversarea plăţii salariilor compensatorii, în contextul în care secţia de Petrochimie a fost preluată de Oltchim din Râmnicu Vâlcea.
Salariaţii se află în preaviz începând din data de 6 noiembrie şi, potrivit prevederilor contractului colectiv de muncă, persoanele disponibilizate vor primi între 8 şi 15 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. În perioada de preaviz, angajaţii Arpechim şi-au primit integral salariile, însă fără bonuri de masă şi au primit asigurări că vor fi transferaţi către noul proprietar. Liderii sindicali au declarat că situaţia se va rezolva şi că oamenii nu au de ce să se teamă. Potrivit sindicaliştilor, conform legii 67, atât Petrom, cât şi Oltchim sunt obligate să-i transfere pe angajaţi şi să respecte actualele prevederi ale contractului colectiv de muncă al Arpechim.
Contractul colectiv de muncă a fost semnat în 2009 şi este valabil pe o perioadă de cinci ani. Liderii sindicali au precizat că protestul de luni nu a fost sprijinit în nici un fel de sindicat. În prezent, aproximativ 440 de salariaţi ai secţiei Petrochimie de la Arpechim Piteşti stau acasă şi aşteaptă finalizarea tranzacţiei cu Otchim. Producţia în secţiile polietilenă şi piroliză din cadrul Petrochimiei a fost oprită încă din luna noiembrie a anului 2008, însă în această perioadă sutele de angajaţi au primit salariul integral şi au efectuat lucrări de mentenanţă şi întreţinere.
Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a anunţat, luna trecută, că a finalizat negocierile cu producătorul de ţiţei şi gaze Petrom, căruia îi va achita 13 milioane euro pentru transferul activităţilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice, de 112,4 milioane lei vor fi reeşalonate în trei ani. (A.V.)
Web Design by DowMedia