Astia sunt genul de oameni pe care sa-i dai afara din tara!

vineri, 20 noiembrie 2009

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, crede ca actionarul minoritar al Oltchim, grupul german PCC SE, doreste falimentul combinatului

Astia sunt genul de oameni pe care sa-i dai afara din tara! Nu poti face afaceri cu astfel de oameni

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, crede ca actionarul minoritar al Oltchim, grupul german PCC SE, doreste falimentul combinatului. "Astia sunt genul de oameni pe care sa-i dai afara din tara. Nu poti face afaceri cu astfel de oameni", a declarat Tudor Serban pentru HotNews.ro.

Aceasta este o reactie ca urmare a faptului ca PCC SE saluta decizia Comisiei Europene de a porni o investigatie in privinta garantiei de stat de 49,6 milioane de euro acordata Oltchim.

PCC SE nu si-a ascuns bucuria fata de decizia Comisiei Europene de a declansa o investigatie in ceea ce priveste acest ajutor de stat. "PCC saluta decizia Comisiei Europene. Aceasta decizie confirma ingrijorarile exprimate de PCC SE in repetate randuri de-a lungul ultimelor luni ca masurile  avute in vedere de statul roman pentru a ajuta Oltchim ar putea incalca reglementarile europene", se arata intr-un comunicat al PCC.



Tudor Serban: Probabil, sunt interesati de falimentul acestui combinat

Reprezentantii Ministerului Economiei cred ca interesul PCC este ca Oltchim sa intre in faliment pentru a putea sa cumpere combinatul pe bani putini. "Ei, probabil, ca sunt interesati de falimentul acestui combinat. Ce poti sa spui cand acestia se bucura ca o solutie pentru reabilitarea Oltchim nu este buna", a afirmat Tudor Serban. Acesta sustine ca potrivit legilor privind privatizarea "ar fi primii care ar avea dreptul de a-l cumpara (n.red. combinatul)".

Tudor Serban considera ca din acest punct de vedere legislatia ar trebui schimbata.

Ministerul economiei care este actionarul majoritar al Oltchim se afla intr-un razboi fatis cu PCC SE. Totul a pornit de la intentia Oltchim de a cumpara activitatea de petrochimie de la Arpechim, Petrochemicals Arges, care apartine Petrom. Petrom este de acord cu aceasta tranzactie, insa actionarul minoritar de la Oltchim incearca prin diverse mijloace sa o blocheze. Acest lucru ar putea avea legatura cu faptul ca de Petrochemicals Arges s-a aratat interesat in trecut si grupul german.

Pentru a ajuta Oltchim, in luna iulie, Guvernul a aprobat un mecanism pentru contractarea unui credit de 339,2 de milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%.

Astfel, Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane euro in vederea cumpararii petrochimiei de la Arpechim. La scurt timp, PCC SE a inaintat in instanta o cerere prin care a solicitat anularea hotararii de acordare de catre Eximbank a garantiei de stat. Insa, instanta a respins contestatia PCC cu privire la acordarea garantiilor de stat in favoarea Oltchim. 

Tudor Serban sustine ca in urma deciziei Comisiei Europene, "statul roman trebuie sa aduca documente suplimentare ca sa-si sustina punctul de vedere si pentru a demonstra ca prin aceasta investitie va creste eficienta combinatului, ca va trece pe profit".

In opinia lui Tudor Serban, o alta solutie pentru a scoate Oltchim din situatia dificila in care se afla "ar fi fost gasirea unui partener care sa vina cu un aport de capital". Insa acest partener este greu de gasit, considera secretarul de stat.

In acest moment, Oltchim lucreaza la capacitate redusa. Activitatea Oltchim depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim.

Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi.

Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 172,51 milioane de lei in primele noua luni ale acestui an, de peste sase ori mai mari decat in perioada similara din 2008.

Comisia Europeana investigheaza o garantie de stat de 49,6 milioane de euro acordata Oltchim

de Anne-Marie Blajan HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2009, 18:29 Economie | Companii

Comisia Europeana a lansat o investigatie privind garantia de stat in valoare de 49,6 milioane de euro in favoarea Oltchim, anunta un comunicat al CE. Comisia are indoieli ca aceasta garantie e conforma cu schema de ajutoare de stat existenta si vrea sa verifice daca Oltchim se afla deja in dificultate inainte de actuala criza economica si financiara, caz in care nu ar mai fi eligibila pentru ajutorul de stat acordat in temeiul noilor reglementari privind schemele de ajutor de stat, adoptate de CE pentru a ajuta firmele sa faca fata crizei.

In urma difuzarii anuntului public privind intentia de a acorda intreprinderii de produse chimice Oltchim o garantie in temeiul Cadrului temporar, Comisia a primit o plangere care punea sub semnul intrebarii compatibilitatea garantiei cu criteriile Cadrului temporar.

Garantia in cauza ar urma sa fie emisa de catre EximBank pentru a acoperi 80% (49,6 milioane de euro) dintr-un credit comercial in valoare de 62 milioane de euro destinat achizitionarii Arpechim, furnizor al intreprinderii Oltchim.

Romania a acordat garantia in temeiul unei scheme de ajutor de stat adoptate in baza Cadrului temporar, care fusese aprobata de Comisie la data de 5 iunie 2009. In conformitate cu dispozitiile Cadrului temporar, schema de ajutor de stat respectiva exclude in mod explicit intreprinderile aflate in dificultate inainte de declansarea crizei financiare, adica inainte de 1 iulie 2008.

In stadiul actual, Comisia se intreaba daca Oltchim nu se afla deja in dificultate la data de 1 iulie 2008.

Mai mult, Comisia doreste sa investigheze daca garantia de stat preconizata respecta dispozitia Cadrului temporar care limiteaza valoarea maxima a imprumutului (in cazul Oltchim – 62 milioane de euro) la valoarea totala anuala a costurilor salariale ale intreprinderii beneficiare pe anul 2008.

Punct de vedere al SC OLTCHIM SA

Oltchim respectă legislaţia europeană

Statul român, în calitate de acţionar majoritar al Oltchim SA, avand in vedere problemele financiare cauzate de actuala criza economica, a decis să sustina achiziţionarea activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim Piteşti, care este principalul furnizor de materie primă al combinatului. Aceasta achizitie este o necesitate pentru Oltchim, deoarece, ca efect direct al opririi acestor instalatii in trimestrul IV 2008, activitatea Oltchim s-a redus cu 60%, iar compania a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria combinatului, respectiv 63 milioane euro la sfârşitul anului 2008, deşi la 9 luni se înregistra profit din exploatare în valoare de peste 8 milioane euro.

Pentru rezolvarea acestei situatii, statul roman intentioneaza sa acorde o garantie in nume si cont stat, in valoare de 49,6 milioane euro, ceea ce reprezinta 80% din creditul in valoare de 62 milioane euro, ce se obtine pentru achiziţionarea acestui furnizor de materie primă, precum si pentru repornirea instalatiilor respective si capital de lucru. Garanţia va fi acordată în baza unei scheme de ajutor aprobata de Comisia Europena pentru Romania in temeiul Cadrului temporar.

Statul român, acţionarul majoritar al Oltchim SA, prin intermediul Consiliului Concurenţei, a depus la Comisia Europeană in luna iunie 2009, in baza unei proceduri de prenotificare, toate documentele necesare care au demonstat că emiterea acestei garantii, nu încalcă legislaţia în domeniul ajutorului de de stat pe Cadru temporar. Printre documentele transmise Comisiei Europene se numără studii de piaţă, studii tehnice privind programul de retehnologizare al Oltchim şi Arpechim, studii financiare, toate întocmite de firme prestigioase la nivel internaţional. Documentele au fost însoţite de opiniile legale ale unor case de avocatură din România şi Bruxelles care susţin legalitatea în conformitate cu legislaţia europeană.

Rezultatele financiare ale Oltchim arată că societatea nu se afla în dificultate la data de 1 iulie 2008, luată ca referinţă de Cadrul temporar pentru actuala criză financiară şi economică internaţională.

Compania Oltchim SA consideră că investigaţia aprofundată a Comisiei Europene în privinţa garanţiei în valoare de 49,6 milioane de euro, declanşată ca urmare a plangerilor actionarului minoritar PCC SE, ale carui intentii legate de Oltchim sunt deja binecunoscute, permite Comisiei sa analizeze intr-o procedura formala o situatie pe care o cunoase deja.

Considerăm că investigaţia aprofundată este un demers pozitiv si apreciem ca, in urma acesteia, se va clarifica in mod definitiv faptul ca măsurile care privesc viitorul Oltchim sunt luate în conformitate cu reglementările europene.
 Conducerea Oltchim SA se aşteaptă ca forurile competente să se pronunţe cât mai rapid pentru rezolvarea acestui diferend provocat de acţionarul minoritar ostil PCC SE, pentru a permite ca activitatea Oltchim să revină la normalitate.
Constantin Roibu
Preşedinte al Consiliului de Administraţie
Director General – Oltchim SA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe