Actiunile intreprinse de PCC-SE, actionar minoritar ostil ÔÇô impotriva activitatii OLTCHIM

duminică, 1 noiembrie 2009

Actiunile intreprinse de PCC-SE, actionar minoritar ostil, impotriva activitatii OLTCHIM

PCC SE este firma germana inregistrata in Germania Moerser Straße nr. 149, Duisburg 47198, unic actionar fiind Waldemar Preussner, cetatean german de origine poloneza.

Varful de lance al PCC SE pentru extinderea detinerilor de actiuni din Romania este Wojciech Zaremba, fost lucrator al serviciilor secrete poloneze conform CV de pe site OLTCHIM (vezi site OLTCHIM pagina: Actionariat/Adunari Generale ale Actionarilor/2009/Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor din 30/31 martie 2009/Curriculum Vitate Wojciech Zaremba).

PCC SE a devenit actionar in OLTCHIM in luna mai 2007 prin cumpararea de pe bursa a unui pachet de 1,1%, avand la cunostinta demersurile statului roman vizavi de OLTCHIM, si anume ca, pentru a incheia litigii mai vechi cu actionarii minoritari, AVAS, detinatorul pachetului majoritar la OLTCHIM (95,73%), a anuntat actionarii minoritari ca va face o diminuare a capitalului social cu suma de 322 milioane lei, urmata de o majorare de capital social cu creanta OLTCHIM fata de statul roman de 538 milioane lei, cu acordarea dreptului de preferinta (subscriere) actionarilor minoritari. Precizam faptul ca valoarea pe bursa a OLTCHIM era de peste 1 miliard de EUR, iar societatea era pe profit si fusese pe profit si in 2004, 2005 si 2006.

In luna iunie 2007 era programata o intalnire informala cu Comisia Europeana pentru a prezenta strategia ce urmeaza sa o aplice in cazul OLTCHIM. Comisia Europeana, a solicitat A.V.A.S. sa prezinte punctul de vedere, in scris, al actionarilor minoritari vizavi de conversia care urma sa aiba loc. Actionarul minoritar PCC SE a transmis in 04 iunie 2007 o adresa prin care anunta AVAS ca este de acord cu majorarea de capital social si ca va veni cu bani sa-si mentina procentele, ba chiar ca doreste sa cumpere dreptul de subscriere de la alti actionari care nu vor sa subscrie. Adresa este semnata de Waldemar Preussner si se afla pe site OLTCHIM la pagina: Presa/Comunicate de presa/Comunicat catre angajati/Scrisoare PCC la AVAS din 04.06.2007).

In luna iunie 2007 Romania a avut o intalnire informala cu Comisia Europeana prezentand cazul OLTCHIM privind acordul tacit pentru majorarea de capital ca nefiind ajutor de stat.

In luna noiembrie 2007 are loc Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor prin care se face diminuarea capitalului social al OLTCHIM prin care AVAS (statul roman) coboara de la 95,73% la 53,7% iar PCC-SE urca de la 1,1% la 12,9% fara sa mai investeasca nici un leu.

Din acest moment PCC-SE, cand s-a vazut cu un procent de 12,9% si-a modificat complet atitudinea si a inceput sa-si arate adevarata fata si intentiile reale, deoarece avea o experienta similara inca din 2006 din Polonia unde s-a luptat cu statul polonez pentru privatizarea societatilor Zaklady Azotowe Kedzierzas SA si Zaklady Azoty Tarnow – vezi sursa Przemysl Chemiczny din 01.10.2008.

În data de 21 decembrie 2007 are loc Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru majorarea de capital a SC OLTCHIM cu creanţa deţinută de statul român la SC OLTCHIM SA în valoare de 509 milioane lei, cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarilor minoritari pentru a-şi păstra procentele.

În această Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor, PCC-SE vine cu adresa nr. 3735/03.12.2007, prin care anunţă că nu se opune majorării de capital, dar doreşte angajarea unui auditor recunoscut internaţional, PricewaterhouseCoopers sau Deloitte, pe care îl va plăti PCC SE, pentru a verifica dacă suma cu care intenţionează să mărească capitalul este reală, certă şi exigibilă (vezi adresa pe site OLTCHIM la pagina: Presa/Comunicate de presa/Comunicat catre angajati/Solicitare PCC raport audit creanta AVAS)

AVAS – acţionarul majoritar al SC OLTCHIM – pentru a nu se încărca cu încă un litigiu, a acceptat amânarea majorării capitalului social pentru a se efectua auditul.

Din acest moment a început căderea SC OLTCHIM şi de aici a început PCC SE acţiunea de distrugere a SC OLTCHIM.
În urma diminuării capitalului social în noiembrie 2007, capitalul social al SC OLTCHIM a devenit 8 milioane EUR, iar nivelul datoriilor a crescut cu datoria faţă de statul român. În acest fel capitalurile proprii ale OLTCHIM au devenit negative, ducând la dobânzi bancare mai mari şi la imposibilitatea finanţării activităţii societăţii.

În luna februarie 2008 a fost angajată PricewaterhouseCoopers pentru audit cu tematica auditului dată de PCC SE, cu termen de predare în 30-aprilie-2008. Fără să mai aştepte auditul, PCC SE depune în 03 martie 2008 o petiţe la Comisia de Petiţii a Parlamentului European sub nr. 0335/2008 (vezi pe site OLTCHIM la pagina: Presa/Comunicate de presa/Comunicat catre angajati/Petitia 0335/2008).

Prin această petiţie PCC SE reclama că masurile avute in vedere de statul roman la OLTCHIM sunt susceptibile sa reprezinte un ajutor de stat acordat ilegal. Culmea nesimţirii este că PCC SE nu a anunţat nimic în România vis-à-vis de acestă petiţie şi a mai avut şi tupeul ca, în Adunarea Generală a Acţionarilor din 25 aprilie 2008 să ocupe prin metoda votului cumulativ un loc în Consiliul de Administraţie al OLTCHIM, unde l-au propulsat pe Waldemar Preussner. Este bine să precizăm că votul cumulativ se aplică doar în două ţări din lume: România şi Coreea de Sud.

Àpropo de noi ca naţie şi de felul cum ne dăm în cap singuri: Petiţia la Comisia de Petiţii a U.E. a fost prezentată şi susţinută de un europarlamentar român.

În Adunarea Generală a Acţionarilor din 24 aprilie 2008, PCC SE contestă auditul făcut de PricewaterhouseCoopers şi acuză auditorul că a ţinut cu statul român, propunând ca auditul să fie făcut de un S.R.L. din Ploieşti. Tot în Adunarea Generală a
Acţionarilor din 24 aprilie 2008 PCC-SE se opune programului de investiţii al SC OLTCHIM care prevedea:
-    mărirea de capacitate la Instalaţia de Polioli;
-    retehnologizarea Electrolizei cu Mercur prin conversia în Electroliză cu Membrană;
-    investiţii în producţia de Energie electrică

În calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie la SC OLTCHIM, Waldemar Preussner a aflat că noi am început negocierile cu PETROM pentru a cumpăra Petrochimia de la Arpechim şi s-a împotrivit în Consiliul de Administraţie când s-a solicitat aprobarea pentru a împuternici echipa din partea OLTCHIM care să participe la negociere.

Pe la spatele nostru, domnii de la PCC SE s-au prezentat la Viena să cumpere Arpechim direct de la OMV, în timp ce noi negociam la Bucureşti.

Vă rog să analizaţi stimaţi angajaţi ai OLTCHIM câtă încredere poate prezenta Grupul PCC şi acest domn Waldemar Preussner, care declara în ziarul Bursa din 06 iunie 2008: “am făcut o ofertă Grupului OMV Petrom pentru preluarea Petrochemical Argeş dar solicitările proprietarului sunt inacceptabile pentru noi” a spus Waldemar Preussner, Director General al PCC SE.

“Nu putem să decidem pentru OLTCHIM, doar o achiziţie a Petrochemicals ar fi o soluţie excelentă pentru viitoarele investiţii ale Combinatului” au menţionat reprezentanţii PCC SE tot în Bursa On Line ediţia din 06-iunie-2008.
La un an de zile, dragi angajaţi ai OLTCHIM şi stimaţi cititori, PCC-SE declară în Curierul Naţional din 08-octombrie-2009, pagina 8.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe