Foto: https://www.pexels.com/photo/clear-glass-container-with-coconut-oil-725998/
Uleiul de cocos a devenit foarte popular în ultimii ani datorită multiplelor sale beneficii pentru sănătate, dar și pentru că este ușor de găsit și accesibil ca preț. Uleiul de cocos extravirgin are foarte multe întrebuințări, atât în bucătărie, cât și în cosmetică, pentru sănătatea părului și a pielii. Iată câteva dintre felurile în care poți folosi uleiul de cocos.
Uleiul de cocos extravirgin se folosește, adesea, ca ingredient în produsele pentru frumusețe. Dar, nu este obligatoriu să dai bani mulți pe creme foarte scumpe. Poți cumpăra ulei de cocos de la obio și îl poți folosi, ca atare, în rutina ta de frumusețe. Aplicat pe față, uleiul de cocos hidratează în profunzime și oferă protecție împotriva razelor UV, responsabile de apariția ridurilor, a petelor solare și a cancerului de piele. Un studiu recent a arătat că uleiul de cocos blochează aproximativ 20% dintre razele UV. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că ai nevoie de protecție mai mare, mai ales, în lunile de vară, așa că, nu evita să folosești și o cremă cu factor de protecție.
În bucătărie, uleiul de cocos se dovedește la fel de folositor. Datorită faptului că are un conținut bogat de grăsimi saturate, uleiul de cocos este foarte potrivit pentru prăjirea alimentelor la temperaturi foarte ridicate. La temperaturi mari, uleiul de cocos nu eliberează compuși toxici, așa cum se întâmplă în cazul altor uleiuri vegetale. Îl poți folosi, așadar, și atunci când gătești pentru copii.
Dacă ești fan al rețetelor cu maioneză, trebuie să știi că dacă este cumpărat din comerț, acest preparat conține ulei de soia și foarte mult zahăr, deloc recomandate. Me aceea, multă lume preferă să facă maioneza acasă. Dacă, însă, în loc de ulei de floarea soarelui folosești ulei de măsline sau ulei de cocos, vei avea parte de o maioneză mult mai sănătoasă.
Uleiul ce cocos are proprietăți antibacteriene puternice și este eficient împotriva unei bacterii numite streptococcus mutans. Aceasta este responsabilă pentru apariția tartrului, a cariilor și a unor afecțiuni ale gingiilor. Unele studii au arătat că 10 minute de gargară cu ulei de cocos sunt la fel de eficiente precum clătirea cu o apă de gură antiseptică. Iar, în cazul persoanelor cu afecțiuni gingivale, clătirea zilnică a gurii cu ulei de cocos este foarte recomandată.
Persoanele care suferă de dermatite sau alte afecțiuni dermatologice pot beneficia de proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de cocos. Dacă ai eczeme sau iritații ale pielii, aplică, zilnic, o cantitate suficientă de ulei de cocos pe pielea uscată și masează bine.
Uleiul de cocos este excelent pentru pielea uscată de pe picioare, brațe, călcâie sau coate. Pentru călcâiele crăpate, aplică un strat generos de ulei de cocos, seara înainte de culcare. Masează ușor și apoi acoperă picioarele cu niște șosete moi din bumbac. Dacă repeți operațiunea câteva nopți la rând vei observa curând că vei avea călcâie mult mai moi și hidratate.
Uleiul de cocos este recomandat pentru sănătatea podoabei capilare. Dacă îl aplici pe păr înainte de spălare, singur sau împreună cu o mască de hidratare intensă, vei observa că părul devine mai mătăsos și se așază mai frumos. Acest lucru se datorează faptului că uleiul de cocos previne pierderea proteinelor din păr, iar acidul lauric intră în structura firului și îl hidratează intens.
În concluzie, uleiul de cocos are nenumărate întrebuințări, atât în bucătărie, cât și pentru sănătatea organismului, a părului și a pielii. Nu ezita să-l folosești și tu, atât pentru tine, cât și pentru cei dragi.
Web Design by DowMedia