Cei mai bogaţi vâlceni deţin o avere totală de 224 milioane euro

miercuri, 21 octombrie 2009

• Potrivit Revistei Capital,

Cei mai bogaţi vâlceni deţin o avere totală de 224 milioane euro

frapează prezenţa în acest top a controversatului afacerist Dumitru Becşenescu, cel care spune că are o avere de 57 milioane euro, dar o mare parte din ea este sub sechestru bancar, iar firmele sale înregistrează datorii de milioane de euro către bugetul de stat


Petre Coman

La începutul acestei săptămâni, Revista Capital a dat publicităţii clasamentul Top 300 cei mai bogaţi români. La nivelul judeţului Vâlcea, s-au produs câteva schimbări majore faţă de situaţia din anii trecuţi, au intrat câţiva „boboci” şi au ieşit mai mulţi „veterani”. Printre numele noi intrate în Top 300 îi amintim pe fraţii Potop (asociaţi la firma Sarcom SRL), iar printre cei ieşiţi din clasament din motive obiective sau subiective îi amintim pe soţii Dan şi Dorina Mutu (SC Annabella SA), familia Ion şi Maria Tudor (Uzina Mecanică Râmnicu Vâlcea), Dan Dragomir (PROIMSAT), şi Dan Petrescu (Dacos SRL). Frapează prezenţa în acest top a controversatului afacerist Dumitru Becşenescu, cel care spune că are o avere de 57 milioane euro, dar o mare parte din ea este sub sechestru bancar, iar firmele sale înregistrează datorii de milioane de euro către bugetul de stat.

 

• Locul I – Fraţii Bromiz (avere 70 milioane euro) din industria alimentară. De la an la an, cifra de afaceri a grupului Boromir deţinut de fraţii Boromiz a avut un trend ascendent, astfel că în 2088 a ajuns la 145 de milioane euro. Numărul magazinelor specializate a ajuns la 7, dar alte 40 de proporţii mai reduse sunt deschise în toată ţara. În prezent, cei trei fraţi Boromiz deţin patru fabrici de pâine, una de paste făinoase la Iaşi, o simigerie la Buzău, şi o fabrică de patiserie şi cozonaci. Acestora li se adaugă cinci mori şi trei benzinării.

 

• Locul II – Dumitru Becşenescu (avere 57 milioane euro) din turism, transporturi, imobiliare, construcţii. Rezultatele obţinute în 2008 de grupul de firme Antares au fost... bune, însă la sfârşitul anului şi în primul semestru din 2009, acestea au scăzut per total cu peste 20%. „Poziţia noastră este destul de confortabilă, nefiind grevaţi de presiunea dată de scadenţe de rambursare la finanţatori sau de obligaţii faţă de constructori”, spune Becşenescu. Cine îl crede?

 

• Locul III – Nicolae Sofianu (avere 40 milioane euro) din turism, imobiliare, producţie. Potrivit propriilor declaraţii, Sofianu deţine 72 de hectare de teren în Râmnicu Vâlcea. De asemenea, omul de afaceri are o fabrică de ţevi preizolate la Băbeni, o staţie de betoane şi un hotel la Drăgăşani, şi alte suprafeţe de teren la Brezoi. Sofianu deţine trei hoteluri, unul de trei stele şi alte două de patru stele. Grand Hotel Sofianu a presupus investiţii de 11 milioane euro. Cu bani europeni, Sofianu va realiza un proiect la Brezoi, unde deţine 26 ha de teren în centrul oraşului şi alte 92 de clădiri. „Vreau să amenajez o staţiune pentru tineret cu 2000 de locuri de cazare, în urma unei investiţii de 40 milioane euro”, a spus Sofianu.

 

• Locul IV – Marinică şi Aurel Potop (avere 32 milioane euro) din producţie de vopsele. Cei doi fraţi sunt proprietarii celui de-al patrulea mare jucător pe piaţa locală a vopselelor, compania Sarcom care, în 2008 a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 4%, ajungând la 8 milioane euro şi un profit de 1,2 milioane euro. Fabrica este situată la Mihăeşti pe un teren cu o suprafaţă de 3 hectare, aflat în proprietatea celor doi fraţi. Sarcom produce 15.000 tone de vopsea pe an, dar capacitatea de producţie poate ajunge şi la 40.000 tone.

 

• Locul V – Dumitru Crăciunescu (avere 25 milioane euro) din industria alimentară şi agricultură. Anul trecut, compania Diana a înregistrat o cifră de afaceri de 43 de milioane euro şi un profit de 600.000 euro. Potrivit managerului, în aceiaşi perioadă, producţia a crescut cu 10% faţă de anul precedent. Dumitru Crăciunescu mai deţine 40 hectare de teren agricol cultivate cu furaje pentru animale. Holdingul controlat de antreprenorul vâlcean cuprinde şapte firme, iar cifra de afaceri consolidată la nivel de grup a fost, în 2008, de peste 65 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe