• Primarii din sudul judeţului, nemulţumiţi de lipsa banilor • „Angajaţii nu şi-au primit banii de mai bine de două luni şi nici nu se întrevede vreo soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Nu se mai poate continua în felul acesta. Sunt şi ei oameni, au copii, au rate la bănci şi mai trebuie să şi mănânce. Mi-e ruşine să mai dau ochii cu ei” - a spus primarul localităţii Orleşti, Constantin Cârstina
Primarii din zona de sud a judeţului s-au plâns săptămâna trecută, în faţa preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, de lipsa banilor pentru localităţile pe care le conduc. Mulţi dintre ei sunt în pericol de a intra în colaps în scurt timp, iar alţii au salariile angajaţilor neplătite de mai multe luni. Cazul cel mai delicat se înregistrează la Prundeni, unde administraţia locală a ajuns să aibă 150 de angajaţi, pentru că a accesat fonduri europene în vederea deschiderii a două centre sociale.
Angajaţi neplătiţi la Orleşti
La Orleşti s-au terminat banii din puşculiţă, iar angajaţii riscă să rămână fără salarii. „Angajaţii nu şi-au primit banii de mai bine de două luni şi nici nu se întrevede vreo soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Nu se mai poate continua în felul acesta. Sunt şi ei oameni, au copii, au rate la bănci şi mai trebuie să şi mănânce. Mi-e ruşine să mai dau ochii cu ei” - a spus primarul localităţii Orleşti, Constantin Cârstina. Primarul comunei Pesceana, Ion Dobre spune că este în aceeaşi situaţie, deoarece din taxe şi impozite locale nu poate strânge bani pentru administraţia locală.
150 de angajaţi la Prundeni
Cea mai mare problemă cu salariile pare să fie, însă, la Prundeni, unde Horia Horăscu are în prezent peste 150 de salariaţi, datorită înfiinţării cu fonduri europene a două centre sociale în comună, centre care trebuie susţinute financiar de administraţia locală. „Am început să fac proiecte pentru fonduri europene care să aducă şi bani în comună, am făcut două centre în localitate, dar salariaţii lor trebuie plătiţi tot de la primărie. Având în vedere, însă, că nu a fost nici o rectificare de buget, nu sunt bani pentru salarii” - a spus Horia Horăscu, primarul localităţii Prundeni.
Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, le-a mărturisit primarilor că se simte neputincios, susţinând că, în cazul în care nu se vor lua măsuri urgent, întreaga administraţie locală va intra în colaps. „Resursele financiare ale bugetului pe anul 2009 au fost foarte mici. Sumele de echilibrare care se calculează la nivel de 22% din taxa pe valoare adăugată. Aceste resurse financiare nu sunt repartizate de Cîlea sau de directorul Direcţiei Economice din cadrul Consiliului Judeţean, aşa cum cred foarte mulţi oameni, ci de directorul general al Finanţelor Publice Vâlcea, un lucru cu care eu nu am fost de acord niciodată.
Este adevărat, însă, că banii se împart după o formulă de calcul, care, după părerea mea este una idioată, dar nici directorul de la Finanţe nu se poate abate de la ea.”, a declarat, la sfârşitul întâlnirii, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea. Ceea ce omite cu bună ştiinţă să spună politrucul Cîlea este faptul că formula de calcul după care se repartizează sumele de echilibrare la localităţi are în vedere criterii concrete şi corecte stabilite printr-un act normativ, ce ţin de: mărimea unei localităţi, numărul de locuitori şi, nu în ultimul rând, sumele provenite din TVA virate de societăţile comerciale de pe raza localităţii respective în anul precedent.
Când a gândit această lege, legiuitorul a vrut să evite situaţiile de abuz şi de inechitate din partea baronilor din fruntea consiliilor judeţene, care având la dispoziţia lor aceste sume le-ar fi distribuit pe criterii pur politice, văduvind localităţile îndreptăţite să primească aceste fonduri. Normal că situaţia nu-i convine lui Ion Cîlea, preşedintele PSD Vâlcea, care se vede astfel alungat de lângă „butoiul cu miere“ al banilor publici, tocmai acum în prag de campanie electorală.
Web Design by DowMedia