• Pentru cofinanţarea proiectelor mari,
• în total, municipiul Râmnicu Vâlcea va avea la dispoziţie 43 milioane euro pentru susţinerea a 14 investiţii mari
Petre Coman
Joi, 20 august, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat propunerea de contractare a unui împrumut bancar necesar realizării unor investiţii publice de interes local. Împrumutul bancar, în sumă de 20 milioane lei (circa 4,8 milioane euro), va fi contractat de la BRD Groupe Societe Generale, a cărui ofertă a fost declarată câştigătoare la costul de 13,72 milioane lei, în următoarea structură: 13,3 milioane lei dobândă, 100.000 lei comision de acordare, 308.000 lei comision de gestiune. Condiţiile de contractare sunt următoarele: termen de utilizare a creditului - 120 luni; perioadă de tragere (consum) - 12 luni; perioadă de rambursare - 108 luni. În total, municipiul Râmnicu Vâlcea va avea la dispoziţie 43 milioane euro pentru susţinerea a 14 investiţii mari.
Prin HCL nr. 142/28 mai 2009, Consiliul Local a împuternicit primarul municipiului Râmnicu Vâlcea să demareze procedurile legale în vederea contractării unui împrumut bancar pe termen lung necesar pentru completarea surselor proprii de finanţare privind realizarea unor investiţii publice de interes local, incluse în portofoliul de proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Rm. Vâlcea.
Conform celor stabilite în Ghidul Solicitantului, pentru Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, beneficiarii au obligaţia de a include în bugetul propriu: cofinanţarea locală în cadrul proiectului de minim 2% din valoarea eligibilă a proiectului; sume pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile în cadrul proiectului; sume pentru acoperirea contribuţiei din fondurile structurale în cadrul proiectului (sume ce se recuperează de la Autoritatea de Management).
După parcurgerea etapelor şi cu respectarea termenelor prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, în data de 10 august 2009, comisia de analiză şi selectare a ofertelor compusă din consilieri locali şi specialiştii din cadrul aparatului de specialitate al primarului au declarat câştigătoare oferta prezentată de BRD Group Societe Generale.
Întrucât perioada de tragere este de un an, iar proiectele incluse în portofoliul din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Rm. Vâlcea au termene de finalizare până în 2013, pentru a evita plata de comisioane de neutilizare în cotă de 0,5% pe an, calculate zilnic asupra sumei neutilizate din credit, conform graficului de tragere, s-a decis ca din acest împrumut să se finanţeze şi realizarea altor investiţii publice de interes local, respectiv: amenajarea cale de acces din Calea lui Traian la pasajul Bogdan Amaru (terenurile au fost expropriate iar investiţia este pregătită);
amenajare şi modernizare Hala Centrală (obiectivul este în curs de execuţie fiind necesară completarea sursei de finanţare pentru finalizarea lucrărilor şi darea în folosinţă); Centrul rezidenţial pentru persoane de vârsta a III-a (obiectivul este în curs de execuţie fiind necesară completarea sursei de finanţare pentru finalizarea lucrărilor şi darea în folosinţă); modernizare Piaţă Centrală (obiectiv pentru care este aprobat studiul de fezabilitate);
amenajare Parc Capela inclusiv achiziţie terenuri (obiectiv în curs de pregătire). Pe lângă aceste obiecttive, din împrumut vor mai fi finanţate următoarele investiţii publice de interes local: Prelungirea Bulevardului Dem Rădulescu de la intersecţia cu str. Ostroveni până la intersecţia cu DN 67; Pod peste râul Olăneşti în prelungirea străzii Carol, inclusiv legătura cu str. Calea lui Traian; Arteră de legătură între strada Ştirbei Vodă şi strada Morilor, inclusiv podul peste râul Olăneşti;
Modernizarea Parcului Zăvoi; Prelungirea Bulevardului Tineretului de la str. Gib Mihăescu până la Bulevardul Nicolae Bălcescu; Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu - Rm. Vâlcea; Amenajare şi modernizare str. Aurelian Socerdoţeanu şi str. Patriarh lustinian Marina; Extindere şi modernizare sistem de supraveghere video cu dispecerat, pe linia siguranţei publice şi prevenirea criminalităţii la nivelul Municipiului Rm. Vâlcea; Lărgire pasaj Hervil. Repartizarea sumelor din împrumut, pe obiective, va fi aprobată de consiliul local pe măsura pregătirii investiţiilor şi contractarea execuţiei.
Tot în şedinţa din 20 august 2009, consilierii locali au aprobat cesiunea în favoarea BRD Groupe Societe Generale, Sucursala Rm. Vâlcea, a unei părţi din veniturile proprii pentru acoperirea costurilor împrumutului bancar şi rambursarea acestuia. Prin HCL nr. 142/28 mai 2009 s-a aprobat contractarea unui împrumul bancar pe termen lung şi a fost împuternicit primarul municipiului să demareze procedurile legale în vederea contractării împrumutului bancar.
Pentru perioada de derulare a noului contract de împrumut, gradul de îndatorare este sub 20% din veniturile proprii, faţă de 30% grad maxim permis de lege, aceasta avându-se în vedere că municipiul Rm Vâlcea mai are contractat un împrumut în valoare de 40 milioane lei şi este subcontractant (asigură garanţia rambursării) pentru suma de 7,25 milioane euro, împrumut măsura ISPA „Reabilitare sistem de alimentare cu apă şi canalizare Râmnicu Vâlcea”.
Web Design by DowMedia