Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, va așeza în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, la Slujba de Priveghere de miercuri, 5 august, racla cu părticele din moaștele Sfântului Nichifor cel Lepros, cel care s-a arătat a fi ocrotitor şi izbăvitor în vremea epidemiei de Coronavirus, în mai multe biserici din Bulgaria și Grecia.
La slujbele de priveghere din Catedrală vor fi săvârșite Acatistul și Paraclisul Sfântului Nichifor cel Lepros, cărora se vor adăuga rugăciunile închinate Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița și tuturor sfinților ocrotitori ai Arhiepiscopiei Râmnicului.
Preoții, monahii, monahiile și credincioșii care doresc să se așeze sub ocrotirea și mijlocirea Sfântului Nichifor cel Lepros sunt așteptați să participe la Slujba de priveghere de miercuri, 5 august, precum și la toate slujbele care vor fi săvârșite la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae.
Cuviosul Nichifor Leprosul s-a născut în insula Creta într-o familie de oameni evlavioși și a rămas orfan de mic. La vârsta de treisprezece ani s-au arătat pe trupul lui primele semne ale bolii numită lepra. Ca să scape de izolarea definitivă care îl aștepta, s-a adăpostit pentru o vreme în Egipt. La douăzeci și patru de ani a ajuns la leprozeria din Hios aflată în grija Sfântului Antim din Hios, unde a fost tuns monah. Aici, vreme de patruzeci și unu de ani, deși era din ce în ce mai afectat de boală, s-a dăruit cu răbdare mucenicească nevoințelor mai presus de fire, arătându-se pildă de urmat pentru frații lui de suferință.
După descoperirea leacului leprei în anul 1947, leprozeria din Hios s-a închis și Cuviosul a fost mutat la Spitalul Sfânta Varvara din Atena. Orb și țintuit pe patul de suferință, însă înzestrat cu multe harisme dumnezeiești, și-a petrecut ultimii ani din viață însuflând nădejde deznădăjduiților, mângâiere suferinzilor, râvnă tinerilor. La vârsta de șaptezeci și patru de ani sfântul lepros a plecat din lumea aceasta, iar mai târziu descoperirea sfintelor sale moaște și nenumăratele vindecări pe care le face și astăzi l-au arătat a fi unul dintre cei mai mari mijlocitori ai vremurilor noastre.
În contextul situației actuale, dominată de pandemia cu noul Coronavirus, arătându-se în chip minunat unor creștini evlavioși din Bulgaria și Grecia, Sfântul Nichifor a așezat în inimile lor cuvânt de îmbărbătare pentru înfruntarea bolilor: „Avertizați pe toți creștinii să se roage mie, în mod repetat. Să citească și slujbele. Există un leac și acesta este Sfânta Împărtășanie. Și în orice caz, asigurați-vă că vizitați casa lui Dumnezeu în acest moment dificil, deoarece nu există contagiune acolo și nimeni nu poate fi infectat”. „Să le transmiți oamenilor să nu se teamă de Coronavirus! Chiar dacă se va îmbolnăvi cineva, să mă cheme în rugăciune, iar eu îl voi vindeca”, sunt cuvintele descoperite unui credincios grec.
În anul 2012 Patriarhia Ecumenică a săvârșit proslăvirea Sfântului Nichifor Leprosul, cu zi de prăznuire pe 4 ianuarie, ziua adormirii sale.
Web Design by DowMedia