Tiberiu Pîrnău
Fără discuţie Vâlcea avea nevoie de edificii moderne şi decente în acelaşi timp, ca dimensiune, pentru bibliotecă şi teatru, instituţii de referinţă pentru cultura vâlceană. Ne-am dorit din suflet să vedem aceste clădiri ridicate şi să trăim la intensitate maximă toate evenimentele desfăşurate în interiorul lor. Mă bucur cu-adevărat că visele vâlcenilor iubitori de cultură au devenit realitate acum. Cele două clădiri au fost în sfârşit ridicate. Sunt impunătoare, maiestuoase, bijuterii arhitectonice ale secolului XXI, un fel de pietre preţioase aruncate într-un coş cu pietre de râu. Le lipseşte totuşi ceva – decenţa şi, în cazul Teatrului „Anton Pann“, actorii adevăraţi. Dar acesta este un subiect asupra căruia vom mai reveni.
Cele două construcţii mai sunt şi altfel: proiecte faraonice în care au fost îngropate zeci de milioane de euro. Clădirile respective ar fi fost la fel de maiestuoase şi de încântătoare dacă erau construite cu decenţă, cu limită, dacă nu se recurgea la această risipă a spaţiilor interioare inutile şi destrăbălare a cheltuirii banului public. Oricât de mult am iubi cultura trebuie să spunem adevărul, nu să trăim cu minciuna la masă.
Chiar aşa, credeţi că domnul Comănescu iubea aşa de mult cultura, atunci când a hotărât finanţarea lucrărilor la Biblioteca Judeţeană, când a îndatorat instituţia pe care o conducea, prin credite bancare, pe ani şi ani de zile? În mod surprinzător şi cu totul întâmplător, în paralel cu aceste lucrări, Iuliean Comănescu şi-a ridicat un ditamai palatul. Nu vreau să fac acuzaţii, scriu doar despre simple şi nevinovate coincidenţe.
Şi atunci, ca şi acum, cele mai mari lucrări publice sunt antamate la licitaţii de formă de o anume firmă CONEXVIL SA. Societatea are „cei mai buni, cei mai frumoşi, cei mai deştepţi“ meseriaşi şi trebuie musai să câştige toate licitaţiile publice, cu sume ce depăşesc valoarea de 2, 3 milioane de euro. Celelalte firme de construcţii sunt apă de ploaie. Nu au acces.
Biblioteca Judeţeană, Finanţele Publice, Teatrul sunt clădiri construite de firma respectivă. Prea multe coincidenţe, prea multe semne de întrebare planează asupra numelui CONEXVIL, care ne-a construit în cele din urmă chiar şi mall-ul River Plaza. Un judeţ întreg contribuie la bugetul de stat pentru ca apoi banii să se reverse în buzunarele acţionarilor de la CONEXVIL. Sute de miliarde de lei au intrat în ultimii ani în conturile acestei firme, care deţine „cheia succesului“.
Am curaj să pun pariu că următoarea mare lucrare a Consiliului Judeţean Vâlcea va fi executată de aceeaşi firmă, preferată în timp de baronii din fruntea judeţului - conducătorii, ca să nu se simtă jigniţi de apelativul cu pricina. Întotdeauna m-am întrebat cum a reuşit strălucitul manager Petre Bădârcea să-i convingă pe aleşii judeţeni să-i ofere lui lucrările, mă rog, societăţii unde este acţionar. Ne vom strădui să aflăm răspunsul la această întrebare…
Web Design by DowMedia