Ministrul educației, Monica Anisie, spune că în timpul în care școala se defășoară online, elevii pot primi note de la profesori, iar apoi, când se vor întoarce la școală, nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau al părintelui, dacă este este vorba despre elevi minori.
Monica Anisie a dat miercuri un ordin de ministru privind organizarea cursurilor în perioada în care sunt suspendate, acesta conţinând o serie de măsuri obligatorii pentru desfăşurarea procesului de învăţare online.
Până acum, cursurile online pentru elevi s-au desfășurat în baza unei recomandări în acest sens de la Ministerul Educației. „Recomandarea a fost să se încerce să se găsească soluții, inițial, să colecteze informațiile necesare accesului și participării elevilor la activitatea de predare, învățare, evaluare și a fost o recomandare. Acum am pus în practică sub formă de obligativitate, pentru că s-a simțit nevoia ca această reglementare să fie realizată prin ordin de ministru”, a explicat miercuri seara, la Digi24, ministrul Monica Anisie.
„Referitor la note, da, elevii pot fi notați la momentul în care acești elevi revin la cursuri, pe baza a ceea ce au realizat în această perioadă pot fi notați, iar nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau al părintelui, dacă vorbim despre minori”, a precizat Monica Anisie.
Ministrul a explicat că ordinul pe care l-a dat miercuri este o măsură prin care a stabilit în mod clar care sunt responsabilităţile la nivel de Minister al Educaţiei, la nivel de Inspectorat Şcolar, unitate de învăţământ, cadru didactic, elev.
Prezența obligatorie la cursurile online pentru elevii care au mijloace
Astfel, prezența la cursurile online a elevilor care au această posibilitate este obligatorie. „Elevul trebuie să participe, elevul care acces la internet şi are posibilitatea de a participa la lecţiile online are obligativitatea de a participa la cursurile desfăşurate de către profesor”, a afirmat Monica Anisie, miercuri seară, la Digi 24.
Ministrul Educaţiei a solicitat sprijinul unităţilor de învăţământ, al inspectoratelor școlare şi administraţiei publice locale pentru ca un număr cât mai are de elevi să poată beneficia de acces la cursurile online.
Calculatoare sau tablete din inventarul școlilor, date elevilor în custodie
Astfel, pentru elevii care nu au mijloace de comunicare online, ordinul de ministru prevede inclusiv posibilitatea ca ei să primească în custodie computere sau tablete aflate în inventarele şcolilor. Părinţii ar urma să răspundă material pentru acestea.
În ceea ce priveşte durata cursurilor care sunt organizate online, Monica Anisie a spus că va rămâne flexibilă și va fi lăsată la aprecierea cadrului didactic, dar specialiştii în ştiinţele educaţiei au apreciat că un curs ar putea dura până la 50 de minute.
„Specialiştii în ştiinţele educaţiei au avut mai multe păreri când am discutat pe tema aceasta şi părerea dânşilor a fost că este mai bine să lăsăm o flexibilitate, pentru că profesorul sau învăţătorul ştie cel mai bine cât anume poate să dureze o astfel de lecţie, 40 de minute, 50 de minute, cam aici au fost recomandările pe care le-au făcut specialiştii în ştiinţele educaţiei”, a spus ministrul.
Tot cadrul didactic este cel care va trebui „să elaboreze, să adapteze și să selecteze resursele educaţionale”, a mai declarat Anisie. „Ei cunosc cel mai bine clasa pe care o au şi atunci pot lua măsurile cele mai bune”, a afirmat ministrul.
Sursa: digi24.ro
Web Design by DowMedia