Tiberiu Pîrnău
Actualul ministru al Finanţelor, Gheorghe Pogea, duce o politică criminală, iresponsabilă prin excelenţă. Într-o perioadă de profundă criză economică, marii „specialişti“ în finanţe ai cabinetului Boc s-au gândit că atrag mai mulţi bani la bugetul de stat, prin mărirea birurilor, adică a taxelor şi impozitelor. Au inventat noi impozite, prin care doresc să le cânte prohodul micilor întreprinderi, care şi-aşa de-abia mai răsuflau sub povara zecilor de obligaţii către stat. Noile măsuri în domeniul fiscalităţii sunt înrobitoare şi vor duce la sucombarea a mii de microîntreprinderi.
Marile economii ale lumii aplică în perioade de criză măsuri de relaxare fiscală, de subvenţionare în unele domenii, nicidecum de înăsprire a fiscalităţii. Socoteala că se vor mări contribuţiile la bugetul de stat prin aplicarea noilor prevederi este una incoerentă, ilogică, nedreaptă. Reacţia va fi exact inversă. Falimentul miilor de mici afaceri va reduce încasările administraţiilor financiare, iar bugetul de stat se va subţia vizibil. Finanţiştii noştri stau în turnul lor de fildeş, mulţi dintre ei rupţi de realităţile economice ale României, şi se gândesc cum să mai jupoaie zece piei de pe amărâţii de întreprinzători.
Situaţia este cronică. Statul se comportă ca un satrap cu biciul în mână, care-şi asupreşte „sclavii“-firmele de bună credinţă de pe „feudă“. Statul român, reprezentat de lucrătorii din finanţe, este unul lipsit de umanitate, dar şi de o raţiune constructivă pe termen lung. La cea mai mică întârziere, abatere de la plata îndatoririlor fiscale, multe create de legi aberante, firmele sunt sugrumate de-a dreptul prin executări silite, popriri pe conturi şi alte măsuri de acest gen. Nu se înţeleg cauzele care duc la apariţia acestor situaţii.
Cauzele sunt multiple şi sunt create de însuşi sistemul financiar român. Atunci când emiţi zeci de facturi, uneori sute de facturi, ca urmare a unor servicii pe care le prestezi unor beneficiari, iar aceştia întârzie cu plăţile, TVA-ul trebuie plătit în avans, din alte încasări. Dacă nu ai încasări, aduci bani de-acasă, întârzii plăţile către stat sau dai faliment. Nimeni nu s-a gândit să dea o lege prin care să se intre în normalitate, iar TVA-ul să fie încasat de Finanţe odată cu plata facturii şi nu anticipat.
În această perioadă de criză, ar trebui regândit sistemul de lucru al Finanţelor Publice cu contribuabilii, adică cu firmele care de-a lungul anilor au cotizat miliarde şi miliarde de lei la bugetul de stat, dar care traversează acum o perioadă mai sumbră. Acestea ar trebui sprijinite prin reeşalonări ale plăţilor şi chiar anularea penalităţilor de întârziere, care ajung de multe ori să dubleze sau să tripleze sumele datorate. Nu cred că este în interesul nimănui ca mii de firme să dispară sub povara fiscală. Dacă mor firmele mici şi mijlocii, dispare şi pătura de mijloc a populaţiei, care se scufundă în sărăcie. Se frânge coloana vertebrală a capitalismului românesc. Dar poate că acesta este interesul...
Web Design by DowMedia