A fost lansat albumul „Păușești-Măglași, istorie, artă și credință”

duminică, 2 februarie 2020

 

Locuitorii din comuna Păușești-Măglași, județul Vâlcea, au participat vineri, 31 ianuarie, la un eveniment inedit pentru istoria localității, și anume lansarea unui album monografic, intitulat „Păușești-Măglași, istorie, artă și credință”. Au fost prezenți clerici, reprezentanți ai instituțiilor de stat, județene și locale, oameni de cultură din București și Râmnicu-Vâlcea, locuitori ai comunei Păușești-Măglași.

album Pausesti2

Evenimentul cultural a fost organizat de Primăria comunei Păușești-Măglași, Asociația „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, cu scopul de a pune în lumină povestea boierilor Păușești și a măglașilor de odinioară (moșneni sau țărani liberi, care în schimbul unor scutiri față de domnie, aveau obligația de a munci gratuit în ocne), istoria lor tumultoasă, obiceiurile tradiționale, dar mai ales roadele înțelepciunii populare și ale credinței acestor măglași. De aceea, prin osteneala doamnei Iuliana Mateescu, președinta Asociației „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”, a fost realizat și lansat albumul „Păușești-Măglași, istorie, artă și credință”, o carte de vizită pentru urmașii măglașilor de odinioară. Totodată, acest album cuprinde și informații despre mesajele textelor sfinte și ale cărților de înțelepciune pictate pe bisericile ctitorite de acești moșneni într-un stil iconografic care a preluat teme din iconografia brâncovenească.

Întâlnirea culturală a deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, prin rostirea unui cuvânt de binecuvântare, în care a reliefat efervescența cultural-duhovnicească din ținutul Vâlcii.

„Vâlcea este un loc al culturii, așa precum a fost din cele mai vechi timpuri, iar însăși capitala sa, Râmnicul, a fost numită «capitala tiparului românesc», cu alte cuvinte este locul în care Dumnezeu Și-a pus degetul Său atât prin bogățiile naturale, precum ocnele de sare - preocupare de la care însuși locuitorii din acest sat își trag numele,  izvoarele tămăduitoare, cât și prin mănăstirile tămăduitoare ale sufletului și prin bisericile atât de bogate în artă. Se vorbește despre Vâlcea că este județul cu cele mai multe mănăstiri, însă nu este așa, ci este județul cu cele mai multe biserici, care sunt monumente istorice, care au picturi exterioare minunate despre îndeletnicirile unor obști de moșneni. Acest județ oferă o paletă foarte mare de artă veche care face ca această zonă să se înnobileze și să fie fruntașă în ceea ce privește încercarea reprezentanților de instituții de a face din acest județ unul însemnat în ceea ce privește turismul religios. În fiecare sat există câte un monument istoric cu o poveste interesantă, iar dacă peste ocean se încearcă improvizarea unor povești pentru sărbători, întrucât nu au avut o istorie și monumente care să le confere o adevărată imagine a valorii, aici, în Vâlcea, se poate afla un mare tezaur. Istoria acestui loc din Păușești-Măglași reliefează arta bisericească din secolele XVIII-XIX, o pictură deosebită care face parte din Școala de pictură de la Teiuș-Bunești, care, precum spun cercetătorii în domeniu, are legătură cu arta brâncovenească, adică «cu ceea ce este mai sfânt în arta românească medievală»”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În finalul cuvântului, Părintele Arhiepiscop a mulțumit domnului primar Alexandru-Dorel Dediu și Consiliului Local pentru denumirea bibliotecii comunei cu numele episcopului  Antim Petrescu, fiu al satului, și i-a felicitat pentru reușita acestui album de excepție.

Autoarea și coordonatoarea acestui album monografic a explicat că frumusețea picturilor exterioare și simbolismul lor au determinat-o să înceapă acest demers.

„Mai mulți ani i-am petrecut în Râmnicu-Vâlcea, unde m-am împărtășit de bucuria de a vedea o pictură atât de frumoasă în această zonă. Pe lângă pictura veche a bisericilor din Coasta și Chiciora, m-au impresionat foarte mult troițele, moment în care am realizat că aici oamenii încă păstrează tradiția de a însemna locurile de la răscruce de drumuri, ca, atunci când treci pe lângă ele, să îți aduci aminte că Dumnezeu este cu tine. Fiecare frescă de sub ștreașinele bisericilor are o însemnătate deosebită, mai ales că face legătura dintre Vechiul și Noul Testament, însă personajele cele mai neobișnuite pentru mine erau, alături de prooroci și filosofi, sibilele. De atunci am avut curiozitatea de a cerceta și astfel am avut marea bucurie de a le descoperi. Efortul meu nu a fost de una singură, de aceea mulțumesc Primăriei comunei Păușești-Măglași, dar și preoților de la aceste biserici și oamenilor binevoitori din această localitate”, a explicat doamna Iuliana Mateescu, președinta Asociației „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”.

Albumul „Păușești-Măglași, istorie, artă și credință” a fost prezentat de către doamna Doina Mândru, critic de artă.

„Iuliana Mateescu are doi mari maeștri, mai întâi pe Nicolae Iorga și apoi pe Olga Greceanu, prin faptul că abordează orice monument de care s-au ocupat integrându-l locului sau teritoriului, adică este reliefat faptul că este locuit de oameni, că are o istorie veche, iar localitatea Păușești-Măglași este pomenită într-un document de-al Sfântului Voievod Neagoe Basarab în anul 1512. Astfel, acest album ne aduce în prim plan oamenii care au înflorit pe aceste locuri, de aceea ni se vorbește despre pictorii bisericilor, despre picturii Școlii de la Teiuș, despre fiii acestui sat, precum Achim Popescu, mare profesor universitar egiptolog [...]. Toate acestea reprezintă un bun început, un mesaj pe care îl transmite tuturor, și anume să revenim în pământul strămoșilor noștri. E un mesaj pentru aceste milioane de români care sunt plecați peste hotare și pe care îi așteptăm.  Eu sper că această carte este un bun început și un model pentru ceilalți și îmi doresc ca exemplul ei să fie copiat acolo unde românii au creat artă și istorie, pentru ca astfel fiecare monografie să fie o diplomă nobiliară atât a noastră, cât mai ales a generațiilor care vor veni”, a spus doamna Doina Mândru.

Pentru reliefarea celor prezentate, a fost vizionat un film documentar despre comuna Păușești-Măglași, a fost proiectată în premieră națională o animație cu personaje și simboluri din fresca bisericii din satul Chiciora, iar Formația vocal-instrumentală de muzică veche a Arhiepiscopiei Râmnicului, dirijată de pr. prof. dr. Siluan-Dumitru Scurtu, a susținut un scurt concert cu cântări compuse de Anton Pann. Soliști au fost soprana Monica-Valentina Scurtu și preotul Siluan-Dumitru Scurtu.

Evenimentul cultural, care a reunit în sala de festivități a Căminului cultural din comuna Păușești-Măglași, clerici, reprezentanți ai instituțiilor locale, oameni de cultură din București și Râmnicu-Vâlcea, face parte din proiectul „Te invit în țara ta!” al Asociației „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe