Începând cu 2008, Compania SOCAR a înființat o rețea extinsă de stații CNG la aproximativ 200 - 250 km distanță una de cealaltă, în încercarea de a conecta diferite locații din Turcia, cum ar fi Izmir, Istanbul, Ankara și Mersin. Acest coridor este integrat în rețeaua pan-europeană a stațiilor CNG și face ca acest combustibil mai ieftin și mai curat să fie mai ușor accesibil pentru flote și companii de transport public.
Printre furnizorii de servicii publice și municipale din întreaga lume, gazul natural comprimat (CNG) se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. CNG este văzut ca o soluție viabilă din punct de vedere comercial și mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător, oferind costuri mai mici, emisii reduse, dar și o reducere a poluării fonice cu până la 30%. În special în țările și regiunile în care expansiunea energiilor regenerabile și a tehnologiilor de stocare, cum ar fi Power-to-X, nu devine viabilă din punct de vedere economic în timp util, datorită nivelurilor ridicate de investiții necesare, utilizarea CNG în sectoarele comune este rapidă și reprezintă soluția ieftină pentru reducerea emisiilor.
În cooperare cu furnizorii locali de energie, o serie de proiecte CNG au fost implementate cu succes în ultimii ani în Turcia. Pentru a produce, transporta și depozita CNG, gazul natural trebuie comprimat la presiuni foarte mari. Din acest motiv, există cerințe foarte mari privind puritatea gazelor naturale, siguranța și calitatea tuturor sistemelor tehnice.
Măsurare verificabilă în distribuția gazelor naturale
Contoarele de gaz FLOWSIC500 îndeplinesc aceste cerințe stricte, motiv pentru care sunt utilizate în stațiile de transfer și măsurare SOCAR. Acestea oferă siguranța și fiabilitatea necesară pentru furnizarea continuă, fără blocaj în alimentarea cu gaz și astfel au fost capabile să prevaleze contoarele convenționale cu turbină rotativă. Alți factori care au contribuit la modificarea deciziei în favoarea FLOWSIC500 au fost robustețea, cerințele mici de întreținere și cerințele de spațiu compact, deoarece nu sunt necesare zone de intrare sau de ieșire. Se folosesc dispozitive de 3 inci / DN80, care oferă măsurători fiabile și sigure chiar și în condiții dinamice de curgere. Extinderea infrastructurii CNG în Turcia continuă procesul cu tehnologia de măsurare a debitului de la SICK.
Sursa: https://www.sick.com/de/en/socar-turkey-reliable-and-safe-operation-of-cng-stations-thanks-to-flowsic500/w/blog-socar-cng-flowsic500/
În România, Denisson Energy, firmă membră a grupului Antares, și Asociația Gazului Natural pentru Vehicule NGVA România dezvoltă proiectul CNG România, care vizează implementarea a 9 stații de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat (CNG ) de-a lungul coridoarelor pan-europene.
Proiectul, în valoare de 5,2 milioane de EUR, este derulat în cadrul programului CEF al Agenției pentru Inovație și Rețele (INEA) a Comisiei Europene și este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din valoarea acestuia.
Detalii despre proiect și stadiile de implementare puteți găsi accesând www.cngromania.eu.
Notă: Responsabilitatea privind această publicație revine integral autorului. Uniunea Europeană nu este responsabilă pentru modul în care sunt utilizate informațiile publicate.
Web Design by DowMedia