sursa foto: shutterstock
Copiii sunt mari mofturoși când vine vorba de mâncare. Din prea mult răsfăț, cei mici ajung să deprindă obiceiuri alimentare nesănătoase care, în timp, le afectează modul în care se dezvoltă și întregul stil de viață. Un copil care nu se hrănește corespunzător nevoilor sale va deveni un adult cu un stil de viață haotic și cu multe probleme de sănătate.
În cazul în care și copilul tău face mofturi când vine momentul să-i pregătești pachetul pentru școală și refuză să-și mănânce prânzul, este timpul să iei atitudine și schimbi maniera în care îi prepari mâncarea.
Copiii pot fi ușor îndemnați să consume mâncare naturală sănătoasă în locul alimentelor din comerț ce au în compoziție mult prea multe grăsimi, mult zahăr sau sare, potențatori de gust și aditivi alimentari. Totul este să recurgi la câteva trucuri gastronomice inedite și să-i compui gustarea acasă din ingrediente sănătoase, naturale, într-un mod cât mai gustos și ademenitor.
Iată câteva exemple geniale de gustări sănătoase, nutritive și delicioase:
Niciun copil nu va refuza o felie delicioasă de pizza. Îi poți prepara chiar tu pizza pe care i-o vei da a doua zi, drept gustare, la pachet. Este simplu, la fel de simplu cum ai face un sandviș, dar este o gustare infinit mai atrăgătoare pentru cel mic. Și mult mai sănătoasă față de cea din comerț. O puteți face împreună, pentru a-i stârni și mai mult interesul pentru gătitul sănătos. Aluatul se face simplu din făină, apă, un pic de drojdie și sare. Cât despre restul ingredientelor, gândește-te la ce i-ar plăcea copilului mai mult și mai mult, la alimente cât mai curate, puțin procesate și la multe legume. Este bine să-i pui o felie în plus la pachet. Va fi mereu un alt coleg prin preajmă care va pofti la felia lui de pizza.
Din aluatul de pizza de care vorbeam mai devreme se mai pot face și altfel de gustări. Îi poți pregăti copilului, de exemplu, pachețele umplute cu brânză sărată și mărar. Pe deasupra, pentru a fi și mai apetisant, poți presăra cașcaval ras. Astfel, vei obține o gustare delicioasă și echilibrată, numai bună de pus în ghiozdanul celor mici pentru pauza de prânz. Aceste pachețele sărate merg de minune cu iaurt, suc de roșii sau suc proaspăt de fructe.
Tot un înlocuitor sănătos al clasicului și plictisitorului sandviș este și această gustare. Lipiile pentru wrap se găsesc în orice magazin și pot fi umplute cu fâșii de legume crude (ardei, castravete, roșie) și resturi din friptura preparată cu o seară înainte. Cel mic va fi mai mult decât încântat de rezultat.
Să nu uităm de desert! Acești biscuiți reprezintă o gustare pe cât de consistentă și de energizantă, pe atât de sănătoasă. Iar modul de preparare este și el unul extrem de simplu. Poți alege orice fel de musli din comerț, cu simpla condiție de a nu conține zahăr. Amesteci circa 300 de grame de musli cu trei linguri de zahăr brun, 50 grame de unt nesărat și 100 ml de lapte. Din această compoziție modelezi biscuiți și îi pui la cuptor pentru 10-15 minute, până se rumenesc ușor. Ca să fie și mai interesanți, le poți da forme haioase, nu trebuie să-i faci rotunzi.
Acestea sunt doar câteva exemple, dar dacă îți pui imaginația la contribuție, poți face nenumărate alte gustări sănătoase pentru copilul tău.
Web Design by DowMedia