Mandate de arestare pentru cei implicaţi în dosarul „Malware

miercuri, 23 iulie 2008

Doi hackeri daţi în urmărire generală prin Interpol

• Mandate de arestare pentru cei implicaţi în dosarul „Malware"

 20 persoane arestate în afacerea „Malware” au fost duse vineri dimineaţa la Curtea de Apel Piteşti unde s-a judecat recursul înaintat de avocaţii acestora împotriva măsurii de arestare preventivă, decisă miercuri seara de Tribunalul Vâlcea. Hackerii vâlceni au fost preluaţi din arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vâlcea şi duşi la Piteşti cu patru dube. Judecătorii de la Tribunalul Vâlcea au emis miercuri după-amiază 21 de mandate de arestare preventivă pentru cei implicaţi în dosarul „Malware", un alt tânăr fiind arestat ulterior.

Două mandate au fost emise pe numele unor tineri care se află în prezent în „concediu” în Statele Unite şi Canada, alţi patru suspecţi fiind şi ei plecaţi din ţară, în Egipt sau SUA. Ei sunt daţi în urmărire generală prin Interpol. Pentru 18 adulţi, instanţa a emis mandate de arestare pentru 29 de zile, iar pentru minorul de 17 ani implicat în fraudele informatice pentru 19 zile.

Recurs la Curtea de Apel

Avocaţii tinerilor din Vâlcea şi Bucureşti au contestat imediat decizia, recursul urmând să fie judecat de Curtea Apel Piteşti. 19 membri ai reţelei de hackeri  au fost audiaţi  săptămâna trecută la Tribunalul Vâlcea. Aceştia au rămas alături de avocaţi  pentru aflarea sentinţei  Tribunalului Vâlcea, fără a părăsi incinta instituţiei. Încă de la orele dimineţii  hackerii au sosit la Tribunal alături de prieteni, rude şi iubite pentru a da declaraţii. Printre arestaţi sunt şi nume sonore. Unul dintre cei implicaţi este soţul unei handbaliste, iar capul grupării, Romeo Chiţă este patron al unei firme de internet-provider.

Membrii reţelei din Vâlcea care intrau ilegal în sisteme şi conturi bancare, după care organizau licitaţii fictive pe diferite site-uri, au obţinut peste 400.000 de euro, achiziţionându-şi vile, apartamente şi autoturisme de lux, proporţional cu rolul şi ierarhia pe care o aveau în grup. În cursul zilei de marţi, poliţiştii români, ajutaţi de reprezentanţi FBI au efectuat 34 de percheziţii domiciliare în diverse locaţii din Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Bucureşti, Alexandria, Sibiu şi Hunedoara.

Anchetatorii români, împreună cu specialişti FBI, au stabilit în urmă cu o lună modul de operare în ampla acţiune desfăşurată, marţi, la Vâlcea, aceasta fiind organizată, de altfel în urma unei solicitări exprese venită din partea FBI (Federal Bureau of Investiagtion).

Descinderi în şase oraşe

Echipe mixte de poliţişti, jandarmi şi procurori au descins la domiciliile hackerilor din Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Sibiu, Alexandria, Drăgăşani şi Hunedoara, acţiunea forţelor de ordine fiind denumită ,,MALWARE”. În timpul acţiunii au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor 19.500 de lei, 24.300 de euro, 4.580 lire sterline, 1.100 de dolari, 18 laptop-uri, 12 unităţi de calculator şi hard discuri, , 29 de telefoane  mobile, 8 memory stick-uri, 5 modem-uri, 6 cartele SIM, 2 reuter, 2 receivere şi 1 switch.

Majoritatea unităţilor centrale şi a laptop-urilor erau conectate kla internet şi erau folosite pentru comiterea infracţiunilor informatice. 5 persoane au fost duse la sediul SCCO Vâlcea pentru cercetări, din primele date rezultând că membrii grupărilor se ocupau cu activităţi ilicite de accesare a sistemelor şi conturilor bancare ale unor cetăţeni străini, după care organizau licitaţii fictive pe diferite site-uri, unde au atras sute de cetăţeni străini.

În urma infracţiunilor aceştia au dobândit până în prezent peste 400.000 de euro, bani cu care au reuşit să-şi cumpere case, maşini de lux, etc. Dată fiind complexitatea acţiunii şi ingeniozitatea modului de operare folosit de membrii acestei grupări infracţionale a fost nevoie de monitorizarea permanentă a acestora, folosindu-se şi specialişti FBI.

„Amploarea fenomenului privind criminalitatea informatică la nivelul judeţului Vâlcea a determinat poliţiştii din structura FBI să-şi intensifice activităţile de investigare, identificând mai multe grupuri criminale organizate constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de acest gen. Pentru identificarea suspecţilor s-au desfăşurat activităţi anterioare, coordonate de procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Vâlcea.” – au precizat surse din cadrul Poliţiei Vâlcea.

În urma unei solicitări FBI (Federal Bureau of Investiagtion), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilorde Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au monitorizat aproximativ şase luni activitatea reţelei de licitarori prin internet, ca urmare a prejudicierii mai multor cetăţeni americani.

La acţiunea de marţi au participat 80 poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, Detaşamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă Vâlcea, cu sprijinul SCCO Sibiu, SCCO Hunedoara, 100 de jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie ,,Vlad ├×epeş” Bucureşti.

Alin Ionuţ Bunescu, 26 ani,
Costin Enescu, 24 ani,
Ionuţ Octavian Manu, 23 ani,
Andrei Vlădoiu, 20 ani,
Bogdan ├×ârlea, 20 ani,  
Cătălin Barbu, 20 ani,
Nicolae Tudor, 23 ani,
Virgiliu Târnăcop, 28 ani,
Cristian Chera, 26 ani,
Ionuţ Chera, 28 ani,
Tiberiu Nicolăiţă, 39 ani, Romeo Chiţă, 30 ani,
(administrator SC NETONE SRL)
George Daniel Radu, 24 ani,
Viorel Teodor Radu, 26 ani,
Mihai Carol Jurja, 30 ani,
Onoriu Solomon Stan, 28 ani
Claudiu ├×urlea, 30 ani, stabilit în SUA de câţiva ani
Cătălin Nechita Olteanu, 32 ani,
Cristian Mihail Murgioiu, 17 ani şi 9 luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe