Compania PCC cumpără Arpechim ca să ajungă mai uşor la OLTCHIM

luni, 16 iunie 2008

Compania PCC cumpără Arpechim ca să ajungă mai uşor la OLTCHIM


• dacă negocierile Oltchim cu Petrom nu se finalizează cu succes, acest lucru ar putea însemna închiderea segmentelor de activitate legate de materiile prime pe care Arpechim le furnizează fabricii Oltchim

 Acţionarul minoritar al Oltchim Râmnicu Vâlcea, grupul german PCC (Petro Carbo Chem), consideră că asigurarea materiilor prime de către combinatul chimic românesc prin integrarea diviziei de petrochimie a Arpechim, Petrochemicals Argeş, ar putea decide soarta celor mai importante segmente de activitate ale companiei. Cei de la PCC mai spun că dacă negocierile cu Petrom nu se finalizează cu succes, acest lucru ar putea însemna închiderea segmentelor de activitate legate de materiile prime pe care Arpechim le furnizează fabricii Oltchim.

În plus, germanii de la PCC au anunţat în urmă cu două săptămâni că negociază cu OMV-Petrom achiziţionarea petrochimiei de la rafinăria Arpechim, deţinută de austriecii de la OMV. PCC deţine deja controlul industriei chimice poloneze şi are activităţi în alte 17 ţări. Pentru România, strategia nemţilor are trei direcţii: să preia Arpechim şi prin această mişcare să forţeze guvernul să negocieze cu ei vânzarea SC Oltchim SA, deoarece Arpechim este principalul furnizor de materie primă a combinatului vâlcean. O altă cale este cumpărarea SC Oltchim SA şi apoi să încheie cu Arpechim o înţelegere pentru furnizarea de materie primă pe termen lung.

Nu în ultimul rând, PCC poate câştiga industria chimică de la noi cu ajutorul Comisiei Europene. PCC a depus o plângere la Bruxelles în care acuză statul român de acordarea unui posibil ajutor de stat deoarece doreşte convertirea datoriilor SC Oltchim SA în acţiuni. Cei de la PCC mai spun că procedura de preluare a SC Oltchim SA mai poate dura şase luni, timp în care trebuie să se clarifice cu AVAS problema datoriei de 130 de milioane de euro a combinatului chimic vâlcean. Pe 24 iulie este adunarea acţionarilor de la SC Oltchim SA, unde se poate decide convertirea datoriilor în acţiuni, iar dacă PCC nu participă la majorarea de capital, valoarea participaţiei nemţilor la SC Oltchim SA poate scădea de 10 ori.

În prezent, nemţii de la PCC se află în conflict cu AVAS în ceea ce priveşte conversia în acţiuni a datoriilor acumulate de SC Oltchim SA în perioada în care compania se afla sub administrare specială de AVAS, pe motiv că acestea reprezintă o formă de ajutor de stat care contravine normelor europene în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spunem că o delegaţie a Parlamentului European va veni la Braşov pe 27 iunie pentru a discuta problemele ridicate de acţionarul minoritar al SC Oltchim SA, grupul german PCC, într-o petiţie înaintată de acesta PE, cu privire la posibila conversie în acţiuni a datoriilor combinatului către AVAS.

Delegaţia va fi formată din membrii ai Comitetului de Petiţii al Parlamentului European şi va fi condusă de preşedintele comitetului, Marcin Libicki. La începutul lunii martie, grupul Petro Carbo Chem a depus două petiţii, una la Parlamentul European şi una la Comisia Europeană, referitoare la posibila conversie a datoriilor SC Oltchim SA către AVAS în acţiuni. De asemenea, acţionarul minoritar al combinatului, grupul german PCC şi-a anunţat, recent, intenţia de a acţiona în instanţă statul român, dacă Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va decide majorarea de capital social la SC Oltchim SA fără acordul CE în acest sens. Grupul german nu îşi doreşte majorarea de capital la SC Oltchim SA, ci privatizarea acestei companii.

În prezent, Comisia Europeană analizează dacă intenţia AVAS de a tranforma datoriile SC Oltchim SA către AVAS în acţiuni reprezintă sau nu ajutor de stat ilegal. Potrivit celor de la PCC, dacă Comisia Europeană spune că acesta este legal, în această situaţie, Comisia ar impune anumite condiţii precum vânzarea unor active, reduceri de personal sau obligativitatea scoaterii la privatizare. Conducerea SC Oltchim SA a precizat de mai multe ori că Legea de privatizare a societăţii schimbă doar perioada în care aceasta acţionează, în condiţiile în care vechiul proiect de lege se referea la o perioadă care expirase.

UNIVERS se pregăteşte să vândă acţiunile “fără lichiditate în piaţă”
• intrarea lui Cătălin Chelu în acţionariatul SC Univers SA, petrecută în urmă cu un an, şi-a produs primele efecte: în premieră, întreprinderea a intrat pe piaţa bursieră şi a cumpărat un pachet de acţiuni tocmai la o firmă din judeţul Prahova • în cursul anului 2007 au fost efectuate şi investiţii financiare pe termen scurt, respectiv vânzări-cumpărări de acţiuni cotate la bursă, înregistrându-se venituri de circa 434.000 lei

Consiliul de Administraţie de la firma Univers Râmnicu Vâlcea – preşedinte Camelia Voiculescu (nici o legătură de rudenie cu omul de afaceri Dan Voiculescu) – a decis zilele trecute convocarea Adunării Generale a Acţionarilor de la societate pentru data de 15 iulie 2008. În principal, acţionarilor li se va prezenta un raport al consiliului de administraţie cu privire la portofoliul de acţiuni al SC Univers SA şi aprobarea vânzării acţiunilor fără lichiditate în piaţă şi potenţial de creştere. Pe de altă parte, acţionarii sunt chemaţi peste o lună pentru aproba propunerea de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al Univers SA pe anul 2008. Intrarea lui Cătălin Chelu în acţionariatul SC Univers SA, petrecută în urmă cu un an şi-a produs primele efecte: în premieră, întreprinderea a intrat pe piaţa bursieră şi a cumpărat un pachet de acţiuni tocmai la o firmă din judeţul Prahova. În cursul anului trecut, SC Univers SA a vândut următoarele active: spaţiu comercial Ocniţa (43.336 lei); spaţiu comercial Depozit Ştirbei Vodă (248.488 lei), spaţiu comercial Complex Hermes (93.643 lei), agregate frigorifice, mobilier, cântare electronice, instalaţii de frig aflate în unităţile închiriate sau dezafectate la eliberarea acestora când au fost date cu chirie (44.358 lei). În urmă cu o lună, acţionarii de la SC Univers SA au aprobat repartizarea profitului net aferent anului 2007. Astfel, s-a fixat un dividend brut pe pe acţiune la valoarea de 1,2 lei/acţiune. În primele nouă luni din 2007, SC Univers SA a realizat o cifră de afaceri de 6,26 milioane lei, în scădere cu 100.000 lei faţă de situaţia din perioada similară a anului 2006. Veniturile totale în 2007 au fost de 7,53 milioane lei, iar cheltuielile de 5,22 milioane lei, rezultând un profit uriaş – de 2,3 milioane lei. Profitul este dublu faţă de cel înregistrat de SC Univers SA în primele nouă luni din cursul anului 2006. Astfel, în anul 2007, SC Univers SA şi-a desfăşurat activitatea în conformitate cu obiectul de activitate prevăzut în actul constitutiv, respectiv, comercializarea mărfurilor alimentare şi nealimentare complementare, producţie (panificaţie şi patiserie), închirieri de spatii comerciale. Din desfacerea mărfurilor s-au obţinut venituri în suma de peste 5 milioane lei, reprezentând 60% din cifra de afaceri şi un profit de 133.000 lei. În cursul anului 2007 au fost efectuate şi investiţii financiare pe termen scurt, respectiv vânzări-cumpărări de acţiuni cotate la bursă, înregistrându-se venituri de 434.304 lei, din care 404.510 lei din diferenţe de preţ; 20.207 lei acţiuni gratuite şi 8.587 lei dividende. Capitalul social al societăţii de 2 milioane lei divizat în 800.000 de acţiuni (la valoare nominală de 2,5 lei) nu a fost modificat ca mărime faţă de anul precedent. Valoarea contabilă (reală) a unei acţiuni care la sfârşitul anului 2006 era de 9,28 lei a crescut la 13,74 lei, cu 4,4 lei/acţiune, ceea ce înseamnă de peste cinci ori valoarea nominală (2,5 lei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe