Vâlcea ÔÇô sub blestemul alunecărilor de teren

joi, 16 martie 2006

Vâlcea – sub blestemul alunecărilor de teren

   Vâlcenii din 16 localităţi au intrat din nou în panică după ce zeci de gospodării, terenuri şi drumuri au început să se prăbuşească din cauza alunecărilor de teren şi vremii nefavorabile. În urma precipitaţiilor din ultimele zile s-au reactivat mai multe alunecări de teren sau au apărut altele noi. La Berbeşti 10 locuinţe au fost izolate de restul lumii, dar autorităţile locale nu au posibilitatea de a evacua oamenii. De asemenea în Bălceşti un pod este în pericol de prăbuşire, iar la Budeşti alunecările de teren au afectat chiar calea ferată. Casele localnicilor din comunele Alunu şi Lăpuşata, unde lunecările au fost observate încă de anul trecut alunecă în continuare la vale, iar vâlcenii de la Laloşu, care sunt deja îngroziţi de posibilitatea subliniată de autorităţi, ca locuinţele lor să sară în acer din cauza emanaţiilor de gaze din subteran sunt acum ameninţaţi să fie luaţi şi de apele pârâului Olteţ. Conductele de gaz metan şi de transportare a ţiţeiului din comuna Fârtăţeşti au fost şi ele afectate, fiind necesară închiderea lord in cauza pericolului de explozie. Mai multe sate au rămas izolate. “În majoritatea localităţilor din judeţ sunt probleme mari din cauza precipitaţiilor. Nu cred că este localitate în care să nu fie vreo sesizare în legătură cu ravagiile făcute de natură. Sunt foarte multe alunecări de teren, sunt drumuri distruse.” - a spus Ion Câlea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a spus că jumătatea de sud-vest a judeţului ar putea fi ruptă de civilizaţie, deoarece localnicii ar putea fi nevoiţi să ocolească zeci de kilometri pentru a ajunge în alte zone. “Vom discuta dacă se mai poate menţine circulaţia rutieră deschisă la Şirineasa. Este jale dacă vom închide drumul, pentru că localnicii din zeci de comune vor trebui să facă un ocol considerabil pentru a lua contact cu restul judeţului sau cu judeţul Dolj” - a spus prefectul.

La Berbeşti 10 locuinţe sunt izolate

  Nu mai puţin de 10 locuinţe sunt izolate de câteva zile de restul lumii după ce s-a întrerupt circulaţia pe Drumul Comunal 130A. Pe lângă faptul că oamenii au rămas rupţi de lume sunt şi câteva locuinţe afectate grav de alunecări. Astfel, în cătunul Amzuleşti două locuinţe sunt ameninţate de alunecări. . “La Delureni sunt 10 gospodării şi ar trebui să evacuăm oamenii de acolo, dar nu avem nici o alternativă pentru un spaţiu de locuit. Singura variantă ar fi ca ceilalţi oameni să-i cazeze pe sinistraţi. ”, a spus primarul Aurel Ştefan, de la Berbeşti. De asemenea au fost probleme la alte trei locuinţe din cătunul Păsărei, o locuinţă în satul Dealu Aluniş şi una în Târgu Gânguleşti. La Valea Mare alte 10 locuinţe sunt în pericol de prăbuşire. În aceeaşi zonă a fost blocat şi Drumul Judeţean 676E din cauza unei alunecări de teren. „Această alunecare pune în pericol varianta de ocolire actuală care poate duce la izolarea altor 30 de locuinţe din cătunul Păsărei, sat Dămţeni.” – a precizat colonelul Adrian Andrei Mesescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Un alt drum judeţean - 677 F a fost blocat la Băbeni, la kilometrul 7-8. Alunecarea de teren s-a agravat, pământul apropiindu-se de drum. Şoseaua a început astfel să alunece încet, dar sigur către râul din apropiere. La Băile Govora au fost distruse mai multe şosele, iar reţeaua stradală a oraşului a fost şi ea afectată de precipitaţii.   

Bârsoiu, satul uitat de autorităţi

 Una dintre cele mai grave situaţii este în localitatea Stoileşti, unde precipitaţiile au spulberat şi bruma de drumuri din comuna uitată de lume. Primarul stă cu mâinile în sân şi asistă impasibil cum şiroaiele distrug drumurile, lăsând izolate sute de familii din satul Bârsoiu. Localnicii sunt astfel obligaţi să parcurgă zeci de kilometri pe picioare, maşinile neputând să răzbată prin noroaiele de o jumătate de metru. Bârsoienii spun că niciodată autorităţile locale nu şi-au îndreptat privirile către ei. Ei spun că sunt importanţi decât în an electoral, atunci când promisiunile curg cu nemiluita. După aceea, indiferent cine ajunge în fruntea localităţii, angajamentele electorale sunt uitate, iar satul Bârsoiu, care numără peste 1000 de oameni, continuă să rămână în evul mediu. Drumurile nu sunt nici măcar pietruite, canalizare nu există, despre apă curentă nu mai vorbim, există totuşi ceva: energia electrică, altfel locuitorii satului blestemat ar fi cufundaţi în beznă totală. În acest timp primarul dă neputincios din umeri şi arată spre conducerea judeţului, mai precis Consiliul Judeţean, care, spune el, a alocat comunei Stoileşti, sume derizorii, cu care nu prea are ce să facă. Exact ca în povestea omului leneş, primarul ştie de existenţa finanţărilor europene, prin care ar putea reabilita drumurile localităţii, dar aşteaptă pe cineva, de undeva, să vină şi să-i dea proiectele de-a gata.  
Un pod de la Bălceşti este în pericol 
    În oraşul Bălceşti au fost observate în ultima săptămână apariţia unor fisuri la podul peste râul Pesceana, de pe Drumul Judeţean 651 A Bălceşti – Ghioroiu. În zona Ulicioiu pe şoseaua respectivă s-a infiltrat de asemenea apă sub asfalt. Şoseaua a fost ruptă astfel pe aproximativ 30 de metri liniari, iar în prezent în zonă se circulă cu dificultate. Şi pe podul de la Pesceana se circulă cu mare dificultate deoarece, pe lângă fisurile vizibile care au apărut pe pod s-au observat şi rupturi în malurile din zona picioarelor de susţinere. Şi Drumul Judeţean 643 este blocat temporar în zona Beneşti din cauza colmatării canalelor laterale cu aluviuni, astfel că şoseaua este acoperită cu apă pe aproximativ 1,5 kilometri.  

Casele de la Alunu şi Lăpuşata alunecă în continuare

  În comuna Alunu s-au reactivat alunecările de teren care au dus deja la afectarea altor zeci de locuinţe. În comuna Ilaciu sunt opt case afectate; la Roşia – 7, Ocracu – 6, iar la Bodeşti una. În plus drumurile comunale 110 şi 113 sunt impracticabile, iar Drumul Comunal 605 C a fost afectat. Alunecări mai vechi s-au reactivat şi în Comuna Lăpuşata, sat Zărneşti. În cătunul Valea Ţiganului s-a observat o alunecare de teren pe aproximativ 1,5 hectare care a distrus locuinţa lui Nicolae Desrobitul. Familia omului a fost evacuată deja. Fenomenul este însă activ şi pune în pericol o altă locuinţă. „În satul Zărneşti, cătunul Gornet am constatat că există mai multe perimetre de alunecare desfăşurate pe suprafeţe extinse ce au afectat 4 locuinţe.” – a apreciat colonelul Mesescu, de la Inspextoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Încă o gospodărie din comuna Copăceni, sat Hotărasa a fost afectată de o alunecare de teren.

 

Sătenii din Laloşu sunt ameninţaţi şi de apă şi de foc
 
   Pe lângă faptul că în comuna Laloşu – Vâlcea există pericolul permanent de explozie din cauza emanaţiilor de gaze localnicii mai trebuie acum să facă faţă unui alt « blestem », şi anume acela al inundaţiilor. În satul Olteţani apele râului Olteţ au continuat procesul de eroziune a malului stâng, într-o zonă puternic meandrată, afectând proprietăţi agricole ale cetăţenilor (vii, grădini de legume) şi punând în pericol 28 de locuinţe şi anexe gospodăreşti. Deşa în şapte gospodării au fost distruse anexele gospodăreşti, apele pârâului ajungând la mai puţin de 7 metri de locuinţe. În satul Berbeşti apele au afectat puntea pietonală, care asigură legătura între localităţile Laloşu şi lancu Jianu, iar în satul Laloşu, cătunul Ţigănie au fost inundate 18 locuinţe, dintre care două s-au prăbuşit, iar una este distrusă în proporţie de 70%.
 

Calea ferată a fost afectată la Budeşti

  Terasamentul căii ferate Vâlcea – Vâlcele a fost afectat pe 20 de metri liniari în satul Racoviţa, comuna Budeşti. Acest lucru a blocat şi drumul sătesc din localitate. Deocamdată locuinţele din zonă nu au fost afectate, dar distanţa până la acesta este de 80 de metri. De asemenea Drumul Judeţean 677 F din Şirineasa s-a scufundat pe 15-20 de metri la kilometrul 7 + 500 de metri şi 7+700 de metri şi se deplasează căzre albia râului. Şi în comuna Vlădeşti Drumul Comunal  62 spre Fundătura a fost afectat de alunecări la kilometrul 2. Şoseaua este impracticabilă pe 100 de metri lungime, dar au fost afectate şi terenurile agricole din imediata apropiere pe o suprafaţă de 0,5 hectare. La Roeşti două locuinţe au fost afectate în satul Ciocâltei şi una în satul Mătuleşti. De asemenea eroziunile malurilor pun în pericol Drumul Naţional 65 C şi mai multe instituţii din comună. Alunecările de teren afectează şi 10 locuinţe din comuna Lădeşti, iar la Mădulari sunt în pericol de prăbuşire patru locuinţe din diverse zone.
A mai fost afectată de asemenea o gospodărie din comuna Roşiile, în satul Lupuieşti şi alte două în satul Perteşti. La Cherăşti a devenit impracticabil un podeţ, iar platforma Drumului Judeţean 676 F Romaneşti – Grădişte s-a prăbuşit pe 150 de metri lungime, circulaţia fiind întreruptă. Şi Drumul Comunal Romaneşti – Balaciu a fost afectat de o alunecare de teren. În comuna Pesceana patru case au fost afectate şi nouă anexe gospodăreşti , ca şi un kilometru din Drumul Judeţean 677A. În plus două podeţe au fost avariate în comuna Şuşani, iar drumurile comunale din Slătioara au fost afectate în cinci puncte. Mai multe drumuri din comuna Milcoiu au fost afectate de precipitaţii, înregistrându-se şi o alunecare de teren în apropierea Drumului Naţional 7, la 4-5 metri în punctul Dealul Negru.
 
Conductele de ţiţei şi gaz de la Fârtăţeşti sunt ameninţate de alunecarea de teren
 
În comuna Fârtăţeşti – Vâlcea situaţia este destul de gravă. Din cauza alunecărilor de teren din zonă sunt ameninţate cu distrugerea conductele de transport al ţiţeiului şi gazului metan care trec prin punctul Becşani. Acest lucru ar putea duce la explozii, astfel că autorităţile au luat măsura de oprire a pompării pe conducta de metan. În aceeaşi zonă Drumul Judeţean 676 A Ciuleşti - Dozeşti - Căţetu a fost închis circulaţiei rutiere pe porţiunea Stănculeşti -Dozeşti – Căţetu deoarece a fost rupt şi degradat în mai multe locuri din satele Dăncăi, Tanislavi, Stănculeşti, Dozeşti şi Căţetu.
 

Toate drumurile naţionale din Vâlcea – afectate de alunecările de teren

 Toate drumurile naţionale care traversează judeţul Vâlcea au fost afectate în ultimele zile de alunecările de teren. Vremea se anunţă a fi la fel de nefavorabilă şi în continuare, astfel că reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea se aşteaptă ca situaţia să se înrăutăţească. Cel mai greu se circulă pe Drumul Naţional 7. La kilometrii 201+500 şi 201+515 de metri, în zona staţiunii Călimăneşti se circulă pe jumătate de cale din cauza căderilor de pietre şi gheţari. Se lucrează pentru degajarea carosabilului. Pe Drumul Naţional  7A, kilometrul 63+81 – între Vidra şi Obârşia Lotrului circulaţia este în continuare întreruptă din cauza ninsorilor abundente. Zăpada pe carosabil este de peste 25 de centimetri. Între Voineasa şi Vidra circulaţia este îngreunată, zăpada pe carosabil fiind de 3-4 centimetri. Se circulă pe jumătate de cale. Între Brezoi şi Voineasa se circulă în condiţii de iarnă, zăpadă fiind de 1-4 centimetri. Pe Drumul Naţional 7D, la Câineni – limita cu judeţul Argeş este zăpadă afânată de 10-15 centimetri. Pe Drumul Naţional 65 C, la kilometrul 84+570 de metri, în comuna Popeşti s-a activat o alunecare de teren pe lungimea de 70 de metri, cu tasarea drumului până la un metru. „Circulaţia se desfăşoară în zonă pe jumătate de cale. Mai sunt probleme pe Drumul Naţional 67 B, la kilometrii 47+500 şi 47+515 de metri, în zona Obislavu unde se circulă de asemenea pe jumătate de cale din cauza unei alunecări de teren. Diferenţa de nivel în carosabil este de doi metri. Peste tot se lucrează în prezent la asigurarea scurgerii apelor.” – a declarat colonelul Adrian Mesescu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Pe un singur sens se circulă şi pe Drumul Judeţean 677 F, la kilometrii 7-8 , între Calicea - Şirineasa – Popeşti, unde platforma drumului s-a prăbuşit. Şoseaua s-a îngustat şi pe Drumul Judeţean 703 F Râmnicu Vâlcea - Runcu – Cepari, astfel că în prezent se circulă tot pe un singur sens.  

28 de case sunt în pericol iminent de prăbuşire la Vâlcea

 În judeţul Vâlcea zeci de locuinţe şi anexe gospodăreşti au fost afectate de alunecările de teren observate în ultimele zile. În prezent Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează permanent nu mai puţin de 66 de gospodării. Pentru 44 dintre ele s-au întocmit şi fişe tehnice în privinţa alunecărilor de teren. „În total sunt 14 locuinţe pentru care s-a dispus evacuarea de urgenţă, respectiv 14 familii cu 42 de persoane. În cazul a 28 de locuinţe, cărora instabilitatea versanţilor le-a afectat grav structura de rezistenţă am considerat că acestea pun în pericol siguranţa oamenilor. Am întocmit şi transmis astfel fişele tehnice, atât la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi la Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului în vederea acordării unui sprijin material sau financiar familiilor afectate.” – a precizat colonelul Adrian Andrei Mesescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. În cele mai multe cazuri s-a dispus şi evacuarea familiilor afectate, doar că oamenii nu vor să plece din case. În Râmnicu Vâlcea au fost afectate grav două locuinţe. Cele două familii sinistrate – cu şase persoane au refuzat însă să se mute din casele lor în spaţiile oferite de autorităţi. De la Băile Govora o altă familie urmează însă să se mute. Cele patru persoane vor locui într-o vilă situată pe strada Tudor Vladimirescu. O altă locuinţă a fost afectată grav în comuna Alunu. Cei şapte sinistraţi locuiesc acum într-o garsonieră în fostul local al primăriei. O parte dintre sinistraţii de la Goleşti – Vâlcea nu au vrut să plece din case. Cinci locuinţe, în care stau nouă persoane au fost afectate de alunecările de teren, devenind impracticabile. Două  familii locuiesc încă în casele afectate  - Ceauşu şi Simeanu, iar ceilalţi au fost convinşi de autorităţi să se mute la rude. O persoană care a fost evacuată din casă la Grădiştea locuieşte acum la vecini. Sinistraţii de la Stroşeti – o familie cu cinci persoane au avut mai mult noroc, deoarece mai aveau şi o altă casă în afară de cea care a fost distrusă şi locuiesc în prezent acolo. La Nicolae Bălcescu cele cinci persoane care nu mai sunt în siguranţă în casa proprie aui refuzat până acum să se mute la cererea autorităţilor, spunând că nu le convin spaţiile care li s-au oferit. Un sinistrat de la Măldăreşti locuieşte la fratele său, iar o familie de la Lăpuşata, cu patru persoane a fost evacuată şi locuieşte prin  vecini. Au fost afectate în plus şi instalaţiile electrice din zeci de localităţi vâlcene. 42 de posturi de transformare nu sunt în prezent alimentate, iar şase localităţi nu au curent electric. Pentru remedierea situaţiei lucrează nouă echipe de intervenţie. 

28 de case sunt în pericol iminent de prăbuşire la Vâlcea
• Câteva familii au refuzat să se mute de sub zidurile instabile
 
În judeţul Vâlcea zeci de locuinţe şi anexe gospodăreşti au fost afectate de alunecările de teren observate în ultimele zile. În prezent Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează permanent nu mai puţin de 66 de gospodării. Pentru 44 dintre ele s-au întocmit şi fişe tehnice în privinţa alunecărilor de teren. „În total sunt 16 locuinţe pentru care s-a dispus evacuarea de urgenţă, respectiv 16 familii cu 49 de persoane. În cazul a 28 de locuinţe, cărora instabilitatea versanţilor le-a afectat grav structura de rezistenţă am considerat că acestea pun în pericol siguranţa oamenilor. Am întocmit şi transmis astfel fişele tehnice, atât la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi la Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului în vederea acordării unui sprijin material sau financiar familiilor afectate.” – a precizat colonelul Adrian Andrei Mesescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. În cele mai multe cazuri s-a dispus şi evacuarea familiilor afectate, doar că oamenii nu vor să plece din case.
 
Două familii din Râmnic au refuzat cazarea oferită de autorităţi
 
În Râmnicu Vâlcea au fost afectate grav două locuinţe. Cele două familii sinistrate – cu şase persoane au refuzat însă să se mute din casele lor în spaţiile oferite de autorităţi. De la Băile Govora o altă familie urmează însă să se mute. Cele patru persoane vor locui într-o vilă situată pe strada Tudor Vladimirescu. O altă locuinţă a fost afectată grav în comuna Alunu. Cei şapte sinistraţi locuiesc acum într-o garsonieră în fostul local al primăriei.
 
O parte dintre sinistraţi stau prin vecini
 
O parte dintre sinistraţii de la Goleşti – Vâlcea nu au vrut să plece din case. Cinci locuinţe, în care stau nouă persoane au fost afectate de alunecările de teren, devenind impracticabile. Două  familii locuiesc încă în casele afectate  - Ceauşu şi Simeanu, iar ceilalţi au fost convinşi de autorităţi să se mute la rude. O persoană care a fost evacuată din casă la Grădiştea locuieşte acum la vecini. Sinistraţii de la Stroşeti – o familie cu cinci persoane au avut mai mult noroc, deoarece mai aveau şi o altă casă în afară de cea care a fost distrusă şi locuiesc în prezent acolo. La Nicolae Bălcescu cele cinci persoane care nu mai sunt în siguranţă în casa proprie aui refuzat până acum să se mute la cererea autorităţilor, spunând că nu le convin spaţiile care li s-au oferit. Un sinistrat de la Măldăreşti locuieşte la fratele său, iar o familie de la Lăpuşata, cu patru persoane a fost evacuată şi locuieşte prin  vecini. Au fost afectate în plus şi instalaţiile electrice din zeci de localităţi vâlcene. 42 de posturi de transformare nu sunt în prezent alimentate, iar şase localităţi nu au curent electric. Pentru remedierea situaţiei lucrează nouă echipe de intervenţie.
 
Casele şi drumurile din Olanu  sunt la bunul plac al naturii

 Comuna vâlceană Olanu este de câteva zile sub stăpânirea apelor. Localitatea este aşezată într-o zonă deosebit de periculoasă, fiind brăzdată de nu mai puţin de şapte gârle. În perioadele secetoase acestea nu îi încurcă cu nimic pe localnici, dar de câţiva ani au arătat ce ravagii pot face în localitate. Zeci de case şi drumuri au fost inundate în toamna lui 2005, iar de câteva zile natura îşi face din nou mendrele sub ochii neputincioşi ai localnicilor. În zonă s-a deplasat în această săptămână un secretar de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, care a inventariat starea drumurilor, dar şi specialişti de la Direcţia Apelor, care au promis că vor face tot posibilul pentru a efectua lucrări de amenajare a cursurilor de apă ale gârlelor Trepteanca şi Stăneasca, care au făcut cele mai multe probleme în ultimul an. Între timp oamenilor nu le rămâne decât să se roage, deoarece în localitate stăpânesc apele în acest moment. Primarul localităţii, Marin Călugăraşu este convins că localitatea va mai fi lovită de încă o inundaţie până când specialiştii vor face ceva pentru a evita acest lucru. „Situaţia este pe muchie de cuţit la orice oră! În aceste zile au reînceput ploile, astfel că am văzut cu ochii mei cum s-a umflat un pârâu care în general nu face probleme, dar care acum este un pericol pentru comunitate. E prăpăd… Cei de la Direcţia Apelor ne-au transmis că în trimestrul al doilea vor începe lucrările specifice la două dintre gârlele noastre - Trepteanca şi Stăneasca, cele mai buclucaşe. Totul este însă condiţionat de vreme, dar eu cred că am putea să avem parte de înc-o inundaţie până să ajungă specialiştii la noi în comună” – a spus primarul. Cauza acestor inundaţii este faptul că cele şapte ape care trec prin Olanu nu sunt îngrădite în nici un fel, ba mai mult, sunt „sugrumate” de fel de fel de gunoaie. Comuna mai are de asemenea un drum judeţean care este unic în lume, dar nu prin modernitate, ci dimpotrivă. Drumul judeţean 648 trece pur şi simplu prin albia uneia dintre apele comunei, iar în cel puţin trei puncte este întrerupt de firul de curgere al acesteia. Pentru reabilitarea drumului şi pentru regularizarea râului Topolog s-au asociat nu mai puţin de şapte comune din zonă, respectiv Budeşti, Milcoiu, Nicolae Bălcescu, Galicea, Dănicei, Stoileşti şi Olanu. Primarii din comunele respective sunt de părere că trebuie să-şi facă curăţenie în zonă cu mâna lor şi să nu mai aştepte promisiuni venite de la alţii.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe